Ez nem lesz barátságos: a svéd–dán iksz a magyar válogatottnak lehet jó

Vágólapra másolva!
2009.06.06. 13:03
Szombaton tizennégy mérkőzéssel folytatódik a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságra kvalifikáló sorozat. A magyar válogatott ugyan nem lép pályára, ám az 1. csoportban így is rendeznek két mérkőzést, amely aligha érdektelenek a továbbjutás szempontjából. Svédország Dániát fogadja, míg Portugália Albániába látogat.
Zlatan Ibrahimovicék (sárgába) nem engedhetik meg maguknak, hogy alul maradjanak a dánokkal szemben
Fotó: Reuters
Zlatan Ibrahimovicék (sárgába) nem engedhetik meg maguknak, hogy alul maradjanak a dánokkal szemben
Zlatan Ibrahimovicék (sárgába) nem engedhetik meg maguknak, hogy alul maradjanak a dánokkal szemben
Fotó: Reuters
Zlatan Ibrahimovicék (sárgába) nem engedhetik meg maguknak, hogy alul maradjanak a dánokkal szemben

Amióta Svédország és Dánia a 2004-ben 2–2-es döntetlenjével „kigolyózta” Olaszországot az Európa-bajnokság csoportkörében (az eredmény mindkét északi csapatnak kedvező volt, így a taljánok búcsúztak), azóta a szurkolók a világ különböző pontjain ódákat zengenek a vikingek futballbarátságáról.

Ez a barátság azonban aligha mélyül tovább szombaton, ugyanis a döntetlennel aligha lenne elégedett mindkét csapat. A szombati összecsapás előtti tudósítások érthető okokból így többet hozzák fel a 2008-as Európa-bajnokság előtt svéd–dán meccseket, melyek közül különösen a koppenhágai összecsapás emlékezetes.

Majdnem két évvel ezelőtt, egészen pontosan 2007. június 2-án 3–3-as állásnál a mérkőzés hajrájában félbeszakadt a két együttes Eb-selejtezője. Történt, hogy a 0–3-ról felálló dánok ellen a 89. percben büntetőt fújtak be, és egy, a jogos ítéletet nehezen viselő dán szurkoló a pályára rohant, és inzultálta Herbert Fandel német játékvezetőt.

A mérkőzés három pontját akkor a svédek kapták, majd Stockholmban 0–0-s döntetlent játszottak a csapatok, Lars Lagerbäck együttese simán jutott ki az Eb-re, míg Dánia alulmaradt.

Jelenleg Dánia 13 ponttal áll a csoport élén, Svédország hat egységgel csak a negyedik, ám a két mérkőzéssel kevesebbet játszó svédeknek két Málta elleni mérkőzésük is hátra van, így ha nyernek az északi rivális ellen, messze nem reménytelen a helyzetük. Egy döntetlen – ahogy korábban Erwin Koeman is nyilatkozta – leginkább a magyar csapatnak lenne kedvező, hiszen egymástól venne el pontokat a két nemzeti tizenegy.

A svédek számára a legnagyob problémát jelenleg a góllövés jelenti. A magyar válogatottnak lőtt két gól óta ugyanis nem találtak a hálóba, három gól nélküli döntetlent játszottak. Zlatan Ibrahimovic szerint azonban ezen még lehet javítani.

„A kvalifikáció szempontjából továbbra is jó helyen vagyunk. Hogyha bajunk van valamivel, az valóban a góllövés, Meg kell próbálnunk a legjobb tudásunkat nyújtani a pályán, és akkor jönni fognak a találatok is. Hogyha én nem találok be, akkor megpróbálom kialakítani mások előtt a lehetőséget” – nyilatkozta az Inter olasz gólkirály csatára.

Lagerbäck is nagyon bízik Ibrában, ám szokásához híven úgy nyilatkozott, az erő a csapatban van. „Természetesen Zlatan az egyik kulcsjátékosunk, de a többieknek is helyt kell állniuk. Nem bízhatunk csupán egy emberben” – mondta Lagerbäck.

A csoport másik meccsén Portugália Albániába látogat. Cristiano Ronaldo szerint hatalmas a nyomás a csapaton, a luzitánoknak csak veszíteni valójuk van a meccsen, és ha újra pontokat veszítenek a szkipetárok ellen, akkor komoly bajba kerülhetnek.

MAGYAR KÉMEK

Erwin Koeman, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya Svédországba utazott, hogy élőben figyelje meg a „háromkoronás” nemzeti tizenegy Dánia elleni selejtezőjét. A svéd válogatott lesz a mieink következő ellenfele tétmérkőzésen, szeptember 5-én. Együttesünk augusztus 12-i ellenfele, Románia Litvániában játszik vb-selejtezőt, ezen a találkozón a kapitány egyik segítője, Máté Csaba lesz jelen. Nagy Tamás, Erwin Koeman másik segítője (és az NB II Nyugati csoportjában szereplő Baja vezetőedzője) a szövetségi kapitány kérésére Tiranába utazott az Albánia–Portugália mérkőzésre, hogy feltérképezze a portugálok játékát, akikkel ősszel kétszer is megmérkőzik a magyar csapat.


VB-SELEJTEZŐK, EURÓPAI ZÓNA

1. csoport
Svédország–Dánia
Solna, 20.00 (tv: Sport1, 22.30, felvételről)
Albánia–Portugália
Tirana, 20.45 (tv: Sport2, 22.00, felvételről)

AZ ÁLLÁS
1. Dánia 5 4 1 12–2 +10 13
2. Magyarország 6 4 1 1 8–2 +6 13
3. Portugália 5 1 3 1 6–3 +3 6
4. Svédország 4 1 3 2–1 +1 6
5. Albánia 7 1 3 3 3–6 –3 6
6. Málta 7 1 6 0–17 –17 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik