A Reggae Boyz kispadjára ül a szakmát rasszizmussal vádoló tréner

Vágólapra másolva!
2008.09.17. 19:21
Minden idők talán legjobb színes bőrű angol futballistája volt, amint erről a Watford, a Liverpool, a Newcastle és a Charlton szurkolói is meggyőződhettek. John Barnes, a ’80-as évek végének, ’90-es évek elejének sztárja rövid (és meggyőzőnek semmiképp nem nevezhető) menedzseri pályafutás után majdnem egy évtizedre eltűnt a kispadok világából. Vádolta már rasszizmussal az angol szakmát (mondván, a színes bőrű menedzsereket hátrányos megkülönböztetés éri), most pedig megkapta a második lehetőséget, a jamaicai válogatott szövetségi kapitányaként.
Szülőföldje csapatát irányíthatja: John Barnes szövetségi kapitányként tér vissza Jamaicába
Fotó: Reuters
Szülőföldje csapatát irányíthatja: John Barnes szövetségi kapitányként tér vissza Jamaicába
Szülőföldje csapatát irányíthatja: John Barnes szövetségi kapitányként tér vissza Jamaicába
Fotó: Reuters
Szülőföldje csapatát irányíthatja: John Barnes szövetségi kapitányként tér vissza Jamaicába

JÁTÉKOSKÉNT ZSENI…

A Jamaicában született John Barnes a Sudbury Court csapatában kezdte pályafutását. A Watford csapata próbajátékra hívta, majd egy meccs után szerződtette is, egy garnitúra új mezért cserébe. 17 évesen mutatkozott be az első csapatban, majd meghatározó tagja lett a Watfordnak, 233 meccsen szerepelve a színeikben. 1987-ben 900 ezer fontért szerződött az Anfieldre, és valódi legenda lett a Liverpool játékosaként. A „vörösöknél” 316 meccsen játszott, pályafutását a Newcastle-ben folytatta, majd a Charltonban fejezte be. 79-szeres angol válogatott, az Angol Futball Hírességek Csarnokának a tagja.
Egyéves szerződést kötött a Jamaicai Labdarúgó-szövetséggel John Barnes, a Liverpool egykori legendás játékosa, és a Celtic egykori (jóval kevésbé legendás…) menedzsere. A 45 éves szakember feladata a Reggae Boyz kijuttatása lesz a 2010-es, dél-afrikai világbajnokságra – nem egy könnyű küldetés…

„Megkaptam végre a lehetőséget, hogy visszakerüljek a labdarúgóéletbe edzőként, és ez nagyszerű. Nem ugyanaz Jamaicát edzeni, mint mondjuk Angliát, de a futball itt is ugyanaz: jól kell motiválni a játékosokat, meg kell szervezni a csapatot és meg kell próbálni a győzelemre törekedni” – mondta az edzősködéshez nyolc év után visszatérő Barnes.

Az egykori klasszis elismerte, bár rengeteg kiváló jamaicai játékos szerepel Angliában, még velük sem lesz egyszerű kijutni a világbajnokságra, főleg, hogy a közép-amerikai válogatottak kikászálódtak az őket a kilencvenes években elérő hullámvölgyből.

„Ismét egyre több karibi játékos jön Angliába és Európába, és sokat fejlődtek. Ami a karibi futball ellen szól, az a Közép-Amerikai csapatok felemelkedése. Honduras, Costa Rica, Salvador mind gyengélkedtek a kilencvenes évek nagy részében, és ez adta meg a lehetőséget a kijutásra Jamaicának, majd Trinidad és Tobagónak” – elemezte a CONCACAF-zóna erőviszonyait.

…EDZŐKÉNT NEM ANNYIRA

Barnes a Celtic mestere lett az 1999-2000-es szezonban, együtt dolgozva Kenny Dalglishsal. A csapat kiábrándítóan játszott, Barnest pedig nem sokkal az Inverness CT elleni Skót Kupa-vereség után kirúgták. Azóta sem kapott munkát, egészen mostanáig.
Az angol szakmát egykor burkolt rasszizmussal is megvádoló Barnes egyik legfontosabb feladata a szigetországban játszó jamaicai vagy jamaicai származású (és honosítható) játékosok figyelése lesz.

„Vannak remek képességű jamaicaiak Angliában – Ricardo Fuller, Ricardo Gardner, Luton Shelton, Marlon King, hogy csak néhányukat említsem. A csapat háromnegyedét valószínűleg angliai légiósok tehetik ki” – mondta.

Jamaica jelenleg három forduló után egy döntetlennel és két vereséggel a CONCACAF-zóna 2. csoportjának 4. helyén szerénykedik. Az igen erős csoportban Mexikó, Honduras és Kanada játszik még a Reggae Boyz mellett, így Barnesnak nehéz dolga lesz, ha a nagy feltűnést keltő ’98-as szereplés után ismét vb-re akarja vezetni a válogatottat.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik