Van, aki Baszkföld elárulásának tartja Oyarzabal és Merino győztes gólját a spanyol válogatottban

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2024.07.15. 19:40
Real Sociedad-játékosok az idei Eb-n (balról jobbra): Martin Zubimendi, Mikel Oyarzabal, Mikel Merino és Alex Remiro. A képről hiányzik ötödik klubtársuk, Robin Le Normand (Fotó: Getty Images)
Mikel Merino a németek elleni negyeddöntőben, Mikel Oyarzabal a vasárnapi Európa-bajnoki döntőben szerzett győztes gólt a spanyol labdarúgó-válogatottban, a szurkolók hősként ünnepelték őket, ám szűkebb hazájukban, Baszkföldön nem mindenki örül a tetteiknek, sőt – derül ki a Marca spanyol sportnapilap hétfői beszámolójából.

„Nemet mondunk a spanyol válogatottra. A mi válogatottunk a baszk” – olvasható Baszkföldön, Elorrio városában a Basilica de la Purísima Concepción épületére kifeszített molinón, alá az egyértelműség kedvéért Mikel Oyarzabal és Mikel Merino nevét is felfestették a templom falára, továbbá az „árulók” kifejezést.

Merino Pamplonában született, Oyarzabal Eibarban látta meg a napvilágot, mindketten a baszkföldi Real Sociedad futballistái. Oyarzabal édesanyja elorriói, az ismeretlen plakátolók ezért érezhették illetékesnek magukat a véleménynyilvánításban.

A Spanyolország autonóm közösségeinek egyikeként létező Baszkföld függetlenségének kiharcolását a zászlajára tűző ETA merényleteiben rengeteg ártatlan ember lelte halálát az elmúlt század második felében. Bár az erőszak nem bizonyult célravezetőnek, és a terrorszervezet 2010-ben fegyverszünetet hirdetett, 2018-ban feloszlott, a politikai szárny aktív marad.

Ennek jegyében hétfőn a Baszkföldi Egységpárt (EH Bildu) vezetője is egyértelművé tette: sohasem fog spanyol sikert ünnepelni.

„Nem az én csapatom, nem az én királyom, nem az én himnuszom – idézi a Marca spanyol sportlap Arnaldo Otegit, aki hozzátette: – Sokan úgy vélik, ez spanyolellenesség, én azonban inkább abból a szemszögből közelítek, hogy a baszk futballistáknak nincs lehetőségük a spanyollal egyenrangú baszk válogatottban szerepelni, mert a spanyol állam nem ismeri el a jogunkat erre.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik