Tizenévesek kezében lehet a győzelem kulcsa – ki lesz az Eb-győztes? 1. rész

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2024.07.13. 14:46
Lamine Yamal 2007-es, Kobbie Mainoo 2005-ös születésű (Fotók: Getty Images)
Vasárnap 21 órától összecsap egymással Spanyolország és Anglia Berlinben, a labdarúgó Európa-bajnokság döntőjében, amely végén kiderül, ki lesz a 2024-es Eb-győztes. A finálét felvezető elemzősorozatunk első részében a sztárokon, kulcsembereken, kulcspárharcokon lesz a hangsúly. Íme!

 

 

KULCSPÁRHARCOK A PÁLYA LEGFORRÓBB RÉSZEIN 

Marc Cucurella vs. Bukayo Saka 
Még el sem kezdődött a torna, amikor a spanyol drukkerek kritizálni kezdték Luis de la Fuente döntését, miszerint a védelem bal oldalán Marc Cucurellára számít a Leverkusennel csodaidényt futó Alejandro Grimaldo helyett. Gyorsan kiderült, a spanyol kapitánynak igaza van, hiszen a válogatott futball nem arról szól, hogy minden poszton a legjobb játékosaid játszanak, sokkal fontosabb, hogy összhangban legyenek egymással. Nos, Grimaldo hasonló támadópozíciókat vett volna fel, mint a balszélső Nico Williams, ezért Cucurella lett a szélső védő, aki adott esetben be tud lépni a középpályára, s még harmadik belső védő is lehet. Védekező erényeit ezúttal az angol válogatott eddigi legveszélyesebb játékosa, Bukayo Saka ellen csillogtathatja meg, de fel kell kötnie a gatyáját. 

Az Arsenal szélsője eddig egy gólt jegyez a tornán, s épp azon a meccsen, Svájc ellen játszott a legjobban. Akkor 4/4 csele sikeres volt, egyébként az Eb-n 61 százalékkal hajtja végre sikeresen ezeket az akciókat, ami kifejezetten jónak mondható – főleg, ha hozzátesszük, hogy szám szerint 14 csele van, ami az ötödik legtöbb a mezőnyben. Saka emellett földi párharcai közel 60 százalékát nyeri meg, s meccsenként két szabálytalanságot is kiharcolt. Ennek a három adatnak különös jelentősége lehet Cucurellával szemben, aki mérkőzésenként 2.5 szerelést és több mint négy begyűjtött labdát tud felmutatni, ráadásul földi párharcai közel 70 százalékát megnyeri. Egyértelmű, hogy a Chelsea védőjének Nico Williams is besegít majd Sakán, de fontos lesz, mennyire hatékonyan állítja meg, amikor egy az egyben maradnak.  

Nico Williams vs. Kyle Walker 
A 22 éves Nico Williams a torna egyik legjobb játékosa eddig, s ezen nem a döntőn tervez változtatni. Az Athletic Bilbaóban szereplő (ám onnan a nyáron lehet, hogy távozó) szélsőnek eddig egy gólja és egy gólpassza van, 12 sikeres csellel és a posztján egészen fantasztikusnak számító 90 százalékos passzhatékonysággal. A hátulról, lassan épített támadásokba és a kontrákba is be tud lépni, sebességével nehéz felvenni a versenyt, s általában nem is nagyon sikerül.   

Nos, ezt próbálja majd meg Kyle Walker, aki 34 évesen is a világ egyik leggyorsabb futballistája. A Manchester City klasszisa évek óta bizonyítja (a Premier League-ben, a Bajnokok Ligájában és nagy tornákon is), hogy mindegy, ki az ellenfél, ő lefutja. Korábban Vinícius Jr. és Kylian Mbappé ellen is többször bizonyította: hátrafele védekezésben még mindig extrahatékony. Ha az angolok azt játsszák majd, amit Svájc és Hollandia ellen, akkor Walker a legtöbbször mélyen helyezkedik majd, többször belép harmadik belső védőnek, és Saka tagozódik be mellé jobb oldalra. Ha így lesz, ha nem, Nico Williamsszel sokszor találkozik majd, a kettejük „futóversenye” döntő is lehet. Ebben a szegmensben a két csapat két hatosát, a játékot egyaránt hátulról szervező, világklasszis duót, Rodrit és Rice-t is szerettük volna egymással szembeállítani, de amellett, hogy mindkettejükre főszerep vár, a pályán jó eséllyel keveset találkoznak majd. Védekezésnél előbbire Harry Kane, utóbbira Álvaro Morata húzódhat vissza. 

Lehet főszereplő Nico Williams az Eb-döntőben? (Fotó: Getty Images)

AKIK VÁLLÁT SOK FELELŐSSÉG NYOMJA MAJD 

Harry Kane   
A hollandok ellen értékesített tizenegyessel már három gólja van a tornán, így fellépett az Eb-Aranycipőért folytatott küzdelem első helyére holtversenyben. Kane-t persze jó eséllyel kicsit sem izgatja a gólkirályi cím, abból nyert már többet is pályafutása során, ám csapatban felnőttszinten továbbra is nulla (!) elismerése van. Vesztett el BL-döntőt a Tottenhammel, Eb-finálét Angliával és még a Bayern Münchenben sem tudott trófeát szerezni. Lehet, hogy most jött el az ő ideje, ám ehhez klasszis teljesítmény is kell tőle. Eddig inkább befejezőként, klasszikus centerként láttuk a tornán, de lehet, hogy a spanyolok ellen az összjátékban, visszalépésekben erős, jól passzoló Kane-t is be kellene vetni...  

Jude Bellingham 
Továbbra is az Aranylabda egyik legfőbb favoritja, s egy győzelemmel még közelebb kerülne a díjhoz. No, nem hisszük hogy ezekben a napokban a France Football elismerése járna Bellingham fejében, de az biztos, hogy az egész idény során (és főleg ősszel) mutatott formáját elő kell vennie, ha Eb-t akar nyerni a hazájával. A még mindig csak 21 éves középpályás klasszis rögtön góllal kezdte a tornát, majd a szlovák válogatott elleni nyolcaddöntőben igazi megmentő lett, amikor hátrányban gólt ollózott a 95. percben... Nem kérdés, ha ő nincs, Anglia már rég otthon van, de ettől függetlenül is éri kritika, amiért több meccsen is hajlamos hosszas eltűnésekre. Hollandia ellen sem brillírozott – meglátjuk, a spanyolok ellen meddig jut.  

Bellingham és Kane vállán nagy a nyomás (Fotó: Getty Images)

Álvaro Morata
„Könnyen lehet, hogy ez az utolsó tornám a válogatottal. Szeretem Spanyolországot, azonban nehéz boldognak lennem az országban, külföldön sokkal könnyebben boldogulok. Ott az emberek tisztelnek engem, Spanyolországban viszont egyáltalán nem kapok tiszteletet, de ezt máskor is mondtam már...” – nyilatkozta Álvaro Morata, még a franciák elleni negyeddöntő előtt. Kemény szavak, főleg akkor, amikor nem egy kudarc után, hanem egy sikeres szereplés közben mond ilyet az ember. Morata 36 találatával a spanyolok örök-góllövőlistájának negyedik helyén áll, miközben holtversenyben az Eb-k történetének harmadik legeredményesebb játékosa, s már ezen a tornán is van egy találata meg egy gólpassza, mégis rengeteg kritikát kap... saját szurkolóitól is. Hozzátesszük, legnagyobb erénye nem is a góllövés, hanem az összjáték, ezt pedig a döntőben is megmutathatja. Egy aranyérem a károgókat is elhallgattathatná egy időre. 

Dani Olmo 
Csereként kezdte az Európa-bajnokságot, s a gárda játéka nem is indokolta, hogy bekerüljön, most mégis nyomás van rajta. Dani Olmo a harmadik, albánok elleni csoportmeccsen kezdett először (amikor B-csapattal álltak ki a hispánok), s rögtön gólpasszt adott, majd csereként a grúzok 4–1-es legyőzése alkalmával köszönt be először. A németek ellen a 8. percben, Pedri sérülése miatt kellett beállnia, amit góllal és egy győztes gólpasszal hálált meg, hogy aztán találatával eldöntse a Franciaország elleni elődöntőt. Olmo 3 góllal és 2 gólpasszal vezeti az Aranycipő-versenyt, s a döntőben is kezdő lesz... szóval most már vannak elvárások vele szemben.

TINÉDZSEREK, MÉGIS A DÖNTŐ SZTÁRJAI LEHETNEK 

Lamine Yamal
Újságíróként egyik legfőbb feladatunk, mégis nehéz szavakat találni az FC Barcelona szupertehetségének teljesítményére. Lamine Yamal korát meghazudtoló módon vált a katalánok kulcsemberévé az előző idényben, de azért kapott kritikát bőven a befejezései és egyelőre kevéssé létező védőmunkája miatt. A spanyol válogatottban már a selejtezők során bemutatkozott, Luis de la Fuente pedig gyorsan eldöntötte, kezdőként számol vele, kor ide vagy oda. Az Eb-n aztán az egész világ számára gyorsan világos lett, mekkora potenciál rejlik ebben a 17. életévét épp szombaton töltő srácban. Sebessége, cselezőkészsége, beadásai, lövőtechnikája mind az átlag felett áll, miközben helyzetkialakításban már most a világ egyik legjobbja. Az elődöntőig vezető úton három gólpasszt osztott ki, majd jött a franciák elleni meccs, ahol amellett, hogy védekezésben is besegített Jesús Navasnak, egy bődületesen nagy gólt is szerzett. Egyelőre úgy tűnik, Yamalon nem fog a nyomás, ezt pedig a döntőben is kihasználhatja Spanyolország. Nem mindegy, hogy Luke Shaw vagy Kieran Trippier kezd majd vele szemben, s jó eséllyel Declan Rice is besegít majd rá, de ha átlövésekkel, mögékerülésekkel, cselekkel meg tudja bontani az angol védelmet, annak spanyol arany lehet a vége.  

Már most ikonikus Yamal Franciaország elleni bombagólja (Fotó: Getty Images)

Kobbie Mainoo 
Az elmúlt hetek, napok után talán nem meglepő, de minden Yamalról szól az Eb körül, pedig az angoloknak is van egy szupertehetsége, akiből gyorsan világsztár lehet – ha éppen még nem az... Talán leginkább Gareth Southgate pragmatizmusa okolható ezért, de az első két meccsen Trent Alexander-Arnold, a harmadikon Connor Gallagher játszott dupla hatost Declan Rice mellett. Profilra a torna előtt is egyértelmű volt, hogy a  Manchester Unitedben futballozó Kobbie Mainoo a legjobb választás, ám az angol kapitány lehet, hogy félt a korától, hiszen még mindig csak 19 éves. Az egyenes kieséses szakaszra aztán bekerül a kezdőbe, s egészen fantasztikus, milyen teljesítményt nyújt. A fiatal középpályás 94 százalékos pontossággal passzol, miközben hosszú indításai több mint 80 százalékban mennek társhoz, ráadásul labdacipeléssel is el tudja juttatni a labdát a támadóharmadba. Védekezésben, támadásban, lövőhelyzetek elvállalásában és kialakításában is elit, rendkívül higgadt és magabiztos – nem látszik rajta a kora. A döntőben lehet, hogy keveset várnak majd tőle, de a játéka kulcs lehet Southgate kezében.  

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG 
DÖNTŐ
JÚLIUS 14. – VASÁRNAP
21.00: Spanyolország–Anglia, Berlin – élőben az NSO-n! 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik