Nemcsak rekordokat, egy elméletet is „megdönt” Lamine Yamal egy angol segítségével?

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.07.13. 14:09
Marc Guéhinek és Lamine Yamalnak, illetve Luke Shaw-nak és Nico Williamsnek ugyanazon a napon van a születésnapja (Fotók: Getty Images)
Július 14-én, vasárnap 21 órától Anglia és Spanyolország vívja a németországi labdarúgó Európa-bajnokság döntőjét, melyen több rekord és még egy valószínűség-számítási elmélet is „megdőlhet”, illetve bizonyítást nyer.

A Születésnap-paradoxon valószínűség-számítási elmélet szerint megdöbbentően nagy a valószínűsége annak, hogy viszonylag kevés, egy helyen tartózkodó ember közül lesz kettő, akinek azonos hónap azonos napjára esik a születésnapja.

Például 23 ember elég ahhoz, hogy 50 százaléknál nagyobb legyen ennek az esélye (tehát 23 embernél már valószínűbb, hogy igaz az állítás, minthogy nem igaz), de 58 ember esetén ennek már 99 százalék a valószínűsége, hogy közülük legalább kettőnek ugyanazon a napon van a születésnapja.

Az elmélet a németországi labdarúgó Európa-bajnokság döntőjében is beigazolódik, ugyanis a fináléban érdekelt lesz két-két olyan labdarúgó, akinek ugyanazon a napon van a születésnapja – ráadásul a két páros között is csak egy nap az eltérés.

Lamine Yamal egy nappal a döntő előtt, azaz ma, 2024. július 13-án tölti be 17. életévét, de ezen a napon van a születésnapja a Crystal Palace angol válogatott védőjének, Marc Guéhinek is.

Ezt még lehet fokozni, ugyanis a spanyoloktól Nico Williamsnek, az angoloktól Luke Shaw-nak volt július 12-én a születésnapja, azaz a fináléban két olyan páros lesz, akik ugyanazon hónap ugyanazon napján születtek – tehát már a döntőben érdekelt 22 labdarúgó is igazolni tudja, sőt, bizonyos értelemben „meg is dönti” az elméletet.

DÖNTŐ
JÚLIUS 14. – VASÁRNAP
21.00: Spanyolország–Anglia, Berlin

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik