Mark Otten: Nem egy emberen múlik Bukayo Saka megállítása

B. L.B. L.
Vágólapra másolva!
2024.07.10. 11:10
Mark Otten (Fotó: Árvai Károly)
A Ferencváros korábbi holland belső védője, Mark Otten lapunknak elmondta, a Románia ellen megnyert nyolcaddöntő óta bíznak a szurkolók a válogatott jó szereplésében, és úgy véli, Anglia a sok sztárjátékosával együtt is verhetőnek tűnik.

Még nem láttuk Hollandia legjobbját – vélekedik Mark Otten, aki jelenleg a NEC Nijmegen segédedzőjeként dolgozik, és azzal kerestük meg, ossza meg lapunkkal, hogyan vélekednek hazájában az oranje Európa-bajnoki teljesítményéről.

„Az Ausztria elleni csoportkörös vereség után senki sem bízott a jó szereplésben, felerősödtek a kritikus hangok, ám az elődöntőbe jutással ezek elcsendesedtek, a Románia ellen sikerrel megvívott nyolcadddöntő változtatott a közhangulaton – mondta a Nemzeti Sportnak a 38 éves szakember. – A mérkőzéseknek bizonyos szakaszaiban jól játszott a csapat, de kilencven perc erejéig nem tudta tartani a szintet. Az oranje viszonylag könnyű ágon került a négy közé, a kieséses szakaszban még nem játszott a legnagyobbakkal, de a teljesítménye elfogadható. A Törökország elleni negyeddöntőben ugyan győzött, de azért megmutatkoztak a hiányosságai. Ellenfele jobban játszott a szünetig, kiszámítható volt a labdatartásra épülő játék. Mindenki arra számított, hogy Hollandia lesz a kezdeményező, domináns fél, s mivel nem így történt, a csapat kapkodni kezdett és sokszor belehibázott a labdajáratásba, támadásépítésbe. Az első félidőben túl mélyen játszott ahhoz képest, hogy a törökök öt védővel álltak fel, ám a szünetben becserélt két játékossal új lendületet vett a játék, Xavi Simons feltolása a jobb oldali tízes pozíciójába is jó döntésnek bizonyult, míg Wout Weghorst beállításával agresszívabb lett a játék, ami végül továbbjutást eredményezett.” 

Noha Anglia az idei Európa-bajnokságon nyújtott teljesítménye alapján közel sem tűnik félelmetesnek, más kaliberű ellenfél, mint Törökország.

Mark Otten (Fotó: Szabó Miklós, archív)

„Fontos az elvárások kezelése. Törökország ellen mindenki magabiztos volt, Anglia ellen azonban már csak a neve miatt sem olyan magasak az elvárások, emiatt türelmesebb lehet a támadójáték. Ugyanakkor az angolok valószínűleg magasabban kezdik a letámadást, mint a törökök, ezért szerintem gyorsabb lesz a labdajáratás, és ez megköveteli az összeszedettséget. Angliát rengetegen kritizálják a játéka miatt, Gareth Southgate szövetségi kapitányt is bírálja a sajtó. Szerintem sem teljesít jól a válogatott, de ott van a négy között. A modern futball legnagyobb bűnének a feszes versenynaptárt tartom, a topjátékosok évi hatvan-hetven mérkőzéssel a lábukban érkeztek az Európa-bajnokságra, így pedig nehezen elvárható, hogy a tudásuk legjavát nyújtsák – a hollandok közül Tijjani Reijndersen látni, hogy a Milanban egy év alatt rengeteget fejlődött, de a válogatottban olyan, mintha le lenne merülve, látni az arcán a fáradtságot, ahogy a túloldalon is érződik Phil Fodenen, hogy kizsigerelték év közben. Ezzel együtt az elődöntőben talán nem számít annyira a kimerültség, az adrenalin ugyanis mindenkiben dolgozik, mindenkit motivál a karnyújtásnyira lévő döntős szereplés lehetősége.”  

A holland sajtót foglalkoztatja a kérdés, kinek a feladata lesz a Svájc elleni negyeddöntőben szép gólt szerző Bukayo Saka megállítása. Mark Otten szerint ez nem egyemberes feladat.

„Nem az egy az egy elleni védekezésen múlik a megfékezése, csapatként kell hatástalanítani: a bal oldali középpályás, szélső védő és középhátvéd kapcsolatán és összhangján múlhat, mire megy Bukayo Saka. Le kell zárni előtte a területeket, mert ha cselezésbe kezd vagy befelé tör, nehéz megállítani. Micky van de Ven rendkívül erős védő, elképesztő a sebessége és frissebb is, mint Nathan Aké vagy Virgil van Dijk, úgyhogy az ő játszatása jó megoldás lehet, segíthet levenni a pályáról Sakát. Azonban Jude Bellinghamre is figyelni kell. Jerdy Schoutent kedvelem, mert rendkívül intelligens, ügyes középpályás, aki jól teljesít az Eb-n, de a gyenge pontjai közé tartozik, hogy nehezen birkózik meg az erős játékosokkal – kíváncsi leszek, tudja -e tartani a tempót az angolok klasszisával.”

Az Opta adatelemző szerint az elődöntős csapatok közül Hollandia esélye a legkisebb az Eb-győzelemre, 16.23 százalékot ad az oranjének.

„Nagy esély mutatkozik a döntőbe kerülésre, Anglia a sok sztárjával együtt legyőzhetőnek tűnik, nem játszik jól. A futballban a kisebb csapat is legyőzheti a nagyot, azaz jelen esetben Hollandia is Angliát és utána a másik döntőst, amelyik egyértelműen jobb képességű válogatott, mint a miénk. A hollandok realisták, szerintem az emberek úgy lennének vele, hogy szép utat tettünk meg az elődöntőig, ám elszalasztott lehetőségként emlegetnék az esetleges kiesést, mert megvan a válogatottban az a tudás és képesség, ami a legnagyobbak legyőzéséhez szükséges. Mivel ezen a meccsen múlik a megítélése, kíváncsi vagyok, milyen holland válogatottként marad meg az emberek emlékezetében a mostani.”

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
ELŐDÖNTŐ
21.00: Hollandia–Anglia, Dortmund (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik