Koeman: Senki sem hitte, hogy elődöntőbe jutunk; Montella: Kicsit rutintalanok voltunk

VARGA BALÁZSVARGA BALÁZS
Vágólapra másolva!
2024.07.07. 06:40
Szomorú törökök a kiesést követően (Fotó: Getty Images)
A labdarúgó Európa-bajnokság második szombati negyeddöntőjében Hollandia Törökországot 2–1-re legyőzve jutott a legjobb négy közé. Többek között a két szövetségi kapitány, Ronald Koeman és Vincenzo Montella is nyilatkozott a mérkőzés után.

 

„Remek meccset játszottunk – kezdte Ronald Koeman holland szövetségi kapitány. – Jól kezdtünk, Memphisnek volt egy nagy helyzete, viszont húsz perc után megváltozott a mérkőzés, sokkal jobban lezárta a területeket az ellenfél. Nem találtuk a rést, ami miatt több labdát veszítettünk, és a török csapat fölénybe és előnybe került, kezdte átvenni a meccs irányítását. Egyértelmű volt, hogy be kell hoznom Wout Weghorstot és olyanokat, akik hatékonyak tudnak lenni a beadásoknál.”

Cody Gakpo borult Ronald Koeman nyakába (Fotó: Getty Images)

A holland tréner ezt követően már az Eb további részéről beszélt: „Ma szenvednünk kellett, de itt nincsenek könnyű meccsek. Senki sem hitte, hogy bejutunk az elődöntőbe, ám ha minden jól megy, még lesz két mérkőzésünk. Hollandia egy kis ország, mégis a négy között vagyunk Angliával, Franciaországgal és Spanyolországgal együtt. Angliának jó játékosai vannak, de nekünk is. Ha döntőbe jutnánk, inkább a spanyoloknak örülnék, mert a franciákkal már találkoztunk a csoportban, de előbb az elődöntőre kell megfelelően felkészülnünk.”

„Mindent kiadtunk magunkból – mondta Vincenzo Montella, a törökök olasz szövetségi kapitánya. – Egy kicsit rutintalanok voltunk a meccs végén, jobb megoldásokat is választhattunk volna. Természetesen csalódottak vagyunk az eredmény miatt, többet érdemeltünk volna. Nagyon jó tornánk volt – ha megnézzük, ugyanannyi meccset nyertünk, mint Hollandia. Már sokan gratuláltak nekünk. Most arra kell gondolnunk, hogy mit csináltunk jól, aztán már a szeptemberben kezdődő Nemzetek Ligájára kell koncentrálnunk, illetve majd a világbajnoki selejtezősorozatra.”

Az olasz edző csapata egyik legjobbjáról, Arda Gülerről is beszélt: „Arda nagyon jól játszott az Eb-n, pedig még sosem szerepelt ilyen szintű eseményen. Nagyon hasznos tapasztalatokat gyűjtött, és még húszéves sincsen. Rajta kívül is sok fiatal játékosunk van, akik kiváló szellemben futballoztak. Büszke vagyok rájuk.”

Virgil van Dijk, a holland válogatott csapatkapitánya így értékelt a mérkőzés után az UEFA oldalán: „Jól kezdtünk, de aztán figyelmetlenek lettünk, és veszélyes pillanatokban vesztettük el a labdát. Ez megtörtént néhányszor, bár nem olyan sokszor. A második félidőben nyugodtnak kell maradni, és kihasználni a kínálkozó lehetőségeket – ebben jól teljesítettünk. Mindenki odafigyelt, összedolgozott, szóval mindent megtettünk – szereltünk, mentettünk. Most itt az ideje, hogy pihenjünk, és felkészüljünk egy újabb kemény mérkőzésre.”

Hakan Calhanoglu, a törökök rutinos középpályása érthető módon csalódott volt a találkozót követően: „Szeretném mindenkinek megköszönni, aki ebből kivette a részét, hiszen remek tornán vagyunk túl. Mindannyian nagyon szomorúak vagyunk, de remélhetőleg lesz még ilyen esélyünk. A futballban előfordul, hogy kikapsz, de a szurkolóink felállva tapsoltak meg minket a lefújás után, ami szerintem jó jel.”

A csalódott Calhanoglu, mellette Montella a lefújás után (Fotó: Getty Images)

A 30 éves játékos ezután a szünet utáni eseményekről beszélt: „Nem kezdtük jól a második félidőt, visszaesett a teljesítményünk. A második kapott gól után hosszú labdákkal próbálkoztunk, ám nem sikerült gólt szereznünk. Van ilyen, de örülök, hogy idáig eljutottunk."

Csapattársa, Salih Özcan is letörten nyilatkozott: „Nagyon sajnáljuk, de gratulálok a fiúknak – mindenki megtett mindent, örülök, hogy ilyen csapatban játszhatok. Nehéz most szavakat találni. Nagyon büszke vagyok.”

Az első holland gólt szerző Stefan de Vrij az ellenfelet dicsérte: „Igazi csata volt. A török csapat minőséget képvisel, és szívvel-lélekkel játszott. Néha kicsit szenvedtünk, de jól teljesítettünk, és megérdemelten nyertünk.” 

Hollandia a legjobb négy között szerdán (21 óra, tv: M4 Sport) a svájci válogatottat tizenegyespárbajban búcsúztató Angliával játszik.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
NEGYEDDÖNTŐ
HOLLANDIA–TÖRÖKORSZÁG 2–1 (0–1)
Berlin, Olimpiai Stadion, 70 091 néző. Vezette: Clément Turpin (Nicolas Danos, Benjamin Pages) – franciák
HOLLANDIA: Verbruggen – Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké (Van de Ven, 73.) – Schouten, Simons (Zirkzee, 87.), Reijnders (Veerman, 73.) – Bergwijn (Weghorst, a szünetben), Depay (J. Frimpong, 87.), Gakpo. Szövetségi kapitány: Ronald Koeman
TÖRÖKORSZÁG: Günok – Müldür (Celik, 82.), Akaydin (Tosun, 82.), Bardakci, Kadioglu – Özcan (Yokuslu, 77.), Ayhan (Kilicsoy, 89.) – B. A. Yilmaz, Calhanoglu, Yildiz (Aktürkoglu, 77.) – Güler. Szövetségi kapitány: Vincenzo Montella
Gólszerző: De Vrij (70.), Müldür (76. – öngól), ill. Akaydin (35.)
Sárga lap: Simons (30.), Aké (54.), Van Dijk (64.), ill. Tosun (90+3.), Montella szövetségi kapitány (90+5.)
Kiállítva: B. Yildirim (90+6., a kispadon)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik