Harry Kane a kispadra kerülhet Hollandia ellen?

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2024.07.09. 14:08
Az túlzás, hogy padlóra került volna, de nem igazán játszik jól eddig a tornán Harry Kane – az angol csatárt sokan bírálják (Fotó: AFP)
Terjedelmes összeállítás elemzi Harry Kane Európa-bajnokságon eddig mutatott teljesítményét, és úgy tűnik, inkább visszafogja, mint segíti az angol támadásokat.

Ízületi gyulladásos madárijesztő – Tim Spiers és Mike Carey elemző cikkében így jellemzi Harry Kane-t a The Athletic hasábjain.      

„Oké, lehet, hogy kicsit durva, de az eddigi meccseken a két szerzett gólja ellenére legfeljebb közepesen teljesített, a legtöbbször észrevehetetlen volt” – szól az analízis felvezetése, és a Hollandia elleni elődöntőre készülve azt a kérdést feszegeti: nem lenne erőteljesebb, hatékonyabb Anglia támadójátéka Harry Kane nélkül?

Szentségtörés? Annak tűnhet, hiszen tudjuk, a 31 éves futballista 96 válogatott fellépésén 65 gólt szerzett, a Tottenham színeiben 317 Premier League-találkozón 213 gólt ért el, a legutóbbi idényben, klub- és országváltás után a Bayern München támadójaként 45 tétmeccsen 44 gólt szerzett – létezik, hogy ő akadályozza az angol támadásokat?

„Húsz évig dicséret lett volna, ha azt mondjuk, az Harry Kane Angliának, mint Cristiano Ronaldo Portugáliának, de ha az Eb-t figyeljük, ez az összehasonlítás sajnos egyáltalán nem hízelgő – folytatja a cikk. – Szinte bizonyos, hogy a kétezertizenhatban Európa-bajnok válogatott most messzebb jutott volna, ha az ötszörös aranylabdás kevesebbet játszik. Ez létező probléma: egy nagy játékost nehéz kihagyni, amikor már a csapata terhére van, miután évekig húzóember volt – fel kell ismerni, amikor akadályt jelent.”

A cikk emlékeztet arra, hogy a játékos májusi hátsérülése lehet a problémák gyökere, akkor Thomas Tuchel, a Bayern München vezetőedzője mondta, a sérülés teljesen blokkolja a center teljesítményét. A fájdalom lehet az oka, hogy a szerzők szerint is „rossz nézni, ahogy a pályán mozog, aki eddig a vezetőnk, a talizmánunk, a legveszélyesebb emberünk volt”.

A lap szerint Harry Kane Svájc ellen teljesen jelentéktelennek, elveszettnek, elszigeteltnek tűnt, és Gareth South­gate nehéz döntés előtt áll. Korábban ugyan volt bátorsága Jordan Hendersont, Raheem Sterlinget, legutóbb Marcus Rashfordot, Mason Mountot vagy Jack Grealisht mellőzni, ám egyik sem jelentett olyan nagy horderejű döntést, mint Harry Kane-t leültetni a kispadra.      

„Pedig lehet, hogy a csapatnak a hatodik Eb-meccsén éppen erre lenne szüksége” – állítja az újság, amely szerint ha az a legfontosabb, hogy Phil Foden, Jude Bellingham és Bukayo Saka előtt kell teret nyitni a védők között, akkor erre a feladatra vannak most nála alkalmasabb, jobb erőben lévő, gyorsabb játékosok is a keretben. A felvetéssel ugyanakkor nem mindenki ért egyet.

„A valaha volt egyik legnagyobb angol futballista, a kapitány nem hagyja őt ki az elődöntőben – idézi a lap Gary Ne­ville-t, aki 400 meccsen szerepelt a Manchester Unitedben. – Nincs jó állapotban, de szükség van rá, hogy lekösse a két belső védőt, így a mellette, mögötte érkezőknek nyithat üres területet.”

A cikk szerint Ivan Toney minden alkalommal jól szállt be a kispadról, Ollie Watkins más típusú támadó, ám érdemes lenne beszélni, vitázni arról, kivel lenne a legveszélyesebb az angol támadósor

„Ahhoz, hogy Berlinből Anglia távozzon a trófeával, a legjobb állapotban lévő Harry Kane-re van szüksége a válogatottnak – fogalmaznak a szerzők. – Furcsa, szentségtörésnek tűnik, de ebben a pillanatban úgy látszik, jobban járnánk, ha más kerülne a kezdőbe, ha Kane-nek a védők lefoglalása a legfontosabb feladata… Ne feledjük: Olivier Giroud egy gólt sem szerzett a 2018-as világbajnokságon, Franciaország mégis nyerni tudott, és sokat köszönhetett a középcsatárnak. Ugyanakkor ismerve Harry Kane státuszát, kapcsolatát a szövetségi kapitánnyal, szinte biztosan kizárható, hogy Southgate ilyen horderejű döntésre szánja el magát Hollandia ellen.”

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
ELŐDÖNTŐ
Szerda, 21.00: Hollandia–Anglia, Dortmund (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik