Eb 2024: a hollandok 1988-as bravúrját ismételhetik meg a spanyolok

K. J.K. J.
Vágólapra másolva!
2024.07.14. 11:43
Fotó: Getty Images
Több mint hatvan éve, 1960 óta nyílik lehetőség arra, hogy ugyanaz a nemzet adja a BEK-/BL-győztest és a labdarúgó Európa-bajnokot, s ez idáig csupán egyszer sikerült ez a bravúr: 1988-ban a hollandoknak, amikor a PSV megnyerte a BEK-et, a válogatott pedig az Eb-t.
Marco Van Basten, a hollandok ikonja (Fotó: AFP)

Nos, ezt az eredményt mutathatja fel Spanyolország, ha vasárnap megveri Angliát, a BL-ben ugyanis spanyol klubcsapat, a Real Madrid lett az aranyérmes az idén. Ami az Eb-döntős gólokat illeti, az eddigi 16 mérkőzésen összesen 39 esett, ez átlagban 2.44 gólt jelent, az előző öt fináléban mindenesetre csak egyszer született háromnál több, 2012-ben, amikor a spanyolok 4−0-val söpörték el az olaszokat, ez egyébként a legnagyobb különbségű győzelem az Eb-döntőkben.

A vasárnapi berlini összecsapásra nevezett labdarúgók közül a legtöbben, öten a Real Sociedadban játszanak, a kapus Álex Remiro, valamint Robin Le Normand, Martín Zubimendi, Mikel Oyarzabal, no meg a németek elleni negyeddöntő hosszabbításában győztes gólt fejelő Mikel Merino. Az idei Eb-döntőben az angol Premier League képviselteti magát a legnagyobb számban, 27 futballista ott keresi a kenyerét, 20-an a spanyol La Ligában, hárman a német Bundesligában, egy-egy játékos a francia Ligue 1-ben, illetve a szaúdi élvonalban. Az olasz Serie A-ból érkező Eb-döntőst hiába keresünk...

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik