Demiralt kettő, Bellinghamet egy meccsre tiltotta el az UEFA – hivatalos

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2024.07.05. 13:21
Merih Demiral (Fotó: Getty Images)
Megjelentek az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) honlapján a török Merih Demiralt, illetve az angol Jude Bellinghamet érintő fegyelmi döntések.

A kontinentális szövetség döntése megegyezik a Bild által csütörtökön leírtakkal, így az UEFA fegyelmi testülete kétmeccses eltiltással sújtotta a 26 éves török labdarúgót, miután „nem tartotta be az általános viselkedési szabályokat, sporttal nem kapcsolatos üzenet közvetítésére használta fel a mérkőzést, valamint megkárosította a labdarúgás hírnevét”. Mint ismert, Demiral egyik gólöröme az Ausztria elleni mérkőzésen szélsőjobboldali jelképnek minősült. A kézjel a „szürke farkasok” nevű szélsőséges török nacionalista szervezethez köthető, amelyet az Európai Unió terrorcsoportnak minősít, Ausztriában pedig be van tiltva. 

A törökök egyik legjobbja – a jelenlegi állás szerint – csak akkor léphet még pályára az Eb-n, ha a csapata csodával határos módon bejut a sorozat döntőjébe. 

Ezt követően több török sajtóorgánum lehozta, hogy a török szövetség (TFF) a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult az ügyben – kérdés, hogy a lausanne-i székhelyű szervezet képes-e arra, hogy a holnapi, Hollandia elleni mérkőzésig döntsön Demiral sorsáról. A forrás hozzáteszi, hogy a TFF egy 30 oldalas dokumentumban védte meg Demiral gesztusát – a törökök olvasata szerint a szürke farkas a „török, illetve türk származású emberek több mint ezeréves szimbóluma úgy Anatóliában, mint Közép-Ázsiában”.

Mindeközben az UEFA döntött Jude Bellingham Szlovákia ellen szerzett gólja utáni gesztusáról is. A Real Madrid középpályását az európai szövetség harmincezer eurónyi bírsággal, valamint egymeccses, felfüggesztett eltiltással sújtotta – Bellingham így pályára léphet az angolok Svájc elleni, szombati negyeddöntőjén.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik