„A futballszeretet győzött”; „Spanyolországot nem a sztárok emelték Európa csúcsára” – nemzetközi lapszemle

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.07.15. 08:17
Fotó: Getty Images
Mint ismert, Spanyolország 2012 után nyerte meg ismét a labdarúgó Európa-bajnokságot, miután a berlini fináléban 2–1-re győzött Anglia ellen. A nemzetközi sajtó szerint teljesen megérdemelt Luis de la Fuentéék diadala, nemcsak a mutatott játék miatt, hanem azért is, mert erős ellenfeleket múltak felül, ez pedig új korszakot nyithat a labdarúgásban.

„Spanyolországot önazonossága és stílusa, nem pedig a sztárok ereje emelte a 2024-es Európa-bajnokság csúcsára Anglia ellen” – fogalmazott az ESPN, amely az angolokról azt írta: „Southgate Kane iránti elvakult hűsége bizonyította Anglia bukását”.

A CNN tényszerű volt: „Spanyolország megnyerte a 2024-es Európa-bajnokságot, és kettő egyre legyőzte Angliát a drámai döntőben, ezzel rekordot jelentő negyedik Eb-címét szerezte meg”.

A Kicker többek között azt írta: „A La Roja (a spanyol válogatott beceneve) a futball új korszakát nyitja meg”, illetve azt: „A háromoroszlánosoknak megint összetört a szívük.”

A patinás német lap is odaszúrt a Bayern München angol válogatott csatárának, Harry Kane-nek, s felvetette, hogy a „háromoroszlánosok” csapatkapitánya talán el van átkozva, ugyanis megint trófea nélkül maradt.

A Bild azt írja: „Szupercsatárok vezették győzelemre Spanyolországot.”

A Die Zeit döntőről szóló cikkének címében sejtelmes volt: „Ez csak a kezdet lehet”írta

A francia L’Équipe címlapi címében annyit írt: „Érinthetetlenek”, a cikken belül pedig tárgyilagos volt: „Spanyolország megnyerte a 2024-es Eb-t Anglia legyőzésével és megszerezte a történelmi, negyedik címet”, míg az RMC Sport a spanyolokat dicsőítette: „A rekordot jelentő negyedik Eb-címmel Spanyolország befejezte a mindenki körében elismerést kiváltó, tökéletes utazást”.

„A torna legvonzóbb csapata, Spanyolország a döntőben Angliát legyőzve visszatért a csúcsra” – így a Le Monde

Az olasz La Gazzetta dello Sport egyik cikkében azt írta: „Spanyolország Európa tetején Williamsszel és Oyarzaballal! Anglia, az átok folytatódik”, míg egy másikban Arrigo Sacchi úgy fogalmazott: „Spanyolország, megérdemelted. Olaszország figyelj, és vegyél példát”.

A Gazzetta nyomtatott verziójának címlapján nemcsak a spanyolok diadaláról írt, hanem arról is, hogy Álvaro Morata hamarosan az AC Milanhoz igazol.

A Tuttomercato a spanyolok menetelésével kapcsolatban kiemelte, hogy úgy volt nagyon sima az útjuk a döntőig, hogy nagy skalpokat gyűjtöttek be, hiszen Horvátországot, Olaszország, Németországot, Franciaországot és Angliát is legyőzték, miközben az angolokról azt írták: kétszer egymás után nagyon fáj elveszíteni az Eb-döntőt. „Anglia nyalogatja sebeit.”

A holland Voetbal International úgy fogalmazott: „A futballszeretet győzött: Spanyolország és Lamine Yamal dicsőséges Európa-bajnoki győzelme”

A belga Het Nieuwsblad szerint „Anglia izgalmassá tette a döntőt, de a domináns favorit megérdemelte a trófeát”.

 

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
DÖNTŐ
SPANYOLORSZÁG–ANGLIA 2–1 (0–0)
Berlin, Olimpiai Stadion, 71 000 néző. Vezette: Francois Letexier (Cyril Mugnier, Mehdi Rahmouni) – franciák
SPANYOLORSZÁG: Unai Simón – Carvajal, Le Normand (Nacho, 83.), Laporte, Cucurella – Rodri (Zubimendi, a szünetben), Fabián Ruiz – Yamal (Merino, 89.), Dani Olmo, Nico Williams – Morata (Oyarzabal, 68.). Szövetségi kapitány: Luis de la Fuente
ANGLIA: Pickford – Walker, Stones, Guéhi – Saka, Mainoo (Palmer, 70.), Rice, Shaw – Foden (Toney, 89.), Bellingham – Kane (Watkins, 61.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
Gólszerző: Nico Williams (47.), Oyarzabal (86.), ill. Palmer (73.)
Sárga lap: Olmo (31.), ill. Kane (25.), Stones (53.), Watkins (90+1.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik