McTominay gólja után jött Shaqiri bombája – Skócia–Svájc 1–1

Vágólapra másolva!
2024.06.19. 22:51
Fotó: Getty Images
Az A-csoport 2. fordulójában 1–1-es döntetlennel ért véget a Skócia–Svájc mérkőzés. Így a svájciak nagy lépést tettek a továbbjutás felé, míg a skótok a harmadik helyen várják az utolsó fordulót.

 

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG 
CSOPORTKÖR
A-CSOPORT, 2. FORDULÓ
SKÓCIA–SVÁJC 1–1 
Köln, 34 711 néző. Vezette: Ivan Kruzliak (Branislav Hancko, Ján Pozor) – szlovákok
SKÓCIA: Gunn – Ralston, Hendry, Hanley, Tierney (McKenna, 61.), Robertson – McTominay, Gilmour (McLean, 79.), McGregor, McGinn (Christie, 90.) – Ché Adams (Shankland, 90.). Szövetségi kapitány: Steve Clarke
SVÁJC: Sommer – Schär, Akanji, R. Rodriguez – Widmer (Stergiou, 86.), Xhaka, Freuler (Sierro, 75.), Vargas (Rieder, 75.) – Shaqiri (Embolo, 60.), Ndoye (Amdouni, 86.), Aebischer. Szövetségi kapitány: Murat Yakin
Gólszerző: McTominay (13.), ill. Shaqiri (26.)
Sárga lap: McTominay (51.), McKenna (68.), McGinn (71.), ill. R. Rodriguez (31.), Sierro (86.)

ÖSSZEFOGLALÓ

GELSENKIRCHENBE, AZ ANGOL−SZERB MECCSRE sem volt egyszerű odaérni, de a kölni skót−svájci csatára kifejezetten nehezített pályán lehetett csak eljutni, cirka öt órával a kezdés előtt. Először is a Deutsche Bahn újfent megrogyott a nagy leterheltség miatt az Oberhausen–Köln vonalon, igaz, csak Düsseldorftól, csaknem fél órát késett a vonat úgy, hogy ebből tizenöt percet rostokolt nem sokkal a célállomás előtt.

A kölni pályaudvaron egyértelművé vált, hogy a kényelemről innentől le kell tenni, az arénához induló villamos ugyanis alsó hangon százötven százalékos telítettséggel indult útnak. Hozzá kell tenni, útközben óriási hangulat uralkodott a szerelvényen, a svájci és a skót szurkolók felváltva fújták a saját rigmusaikat, roppant udvariasan mindig megvárták, hogy a másik tábor befejezze a maga előadását és még meg is tapsolták egymást.

Szerencsére két-három megállóval a cél előtt a többség leszállt, hogy a környező italméréseket is felkeresse, továbbá a média beléptetési procedúrája jóval gördülékenyebben haladt, mint Gelsenkirchenben, ahol több mint egy órát kellett sorban állni.

Az első igazi üdvrivalgást Murat Yakin kapta a kölni stadionban, a svájci szövetségi kapitány háromnegyed órával a kezdés előtt körbejárta a pályát, köszöntötte és kicsit feltüzelte a saját szurkolóit. A skót szimpatizánsokat nem kellett tüzelni, náluk gyakorlatilag megállás nélkül szólt a „No Scotland, no party” nóta.

De visszatérve Yakinra, a kapitány ismét megkeverte a kártyákat: a kezdőbe került Xherdan Shaqiri, és a kispadra ültette a magyarok elleni első gólt jegyző Kwadwo Duah-t, aki helyett Dan Ndoye lett az előretolt ék, a mieink ellen a bal szélre kiküldött Michel Aebischert pedig visszahúzta eredeti pozíciójába, a középpálya közepére.

A nagy kavarás most azonban először ijedtséget hozott, mert negyedórája sem ment a játék, amikor gyors skót kontra végén Scott McTominay lövésénél Fabian Schär olyan balszerencsésen nyúlt a labdába, hogy az a saját kapujában kötött ki. Nem sokkal később Schär összefejelt Anthony Ralstonnal, eleredt az orra vére, ápolni kellett. Ralston a játékrész derekán tökéletes labdával ugratta ki Shaqirit, a támadó pedig szépségdíjas lövéssel egyenlített.

A gól érezhetően megfogta a skótokat, egyúttal helyrebillentette a svájciak lelkiállapotát, akik nem sokkal az egyenlítést követően másodszor is bevették Angus Gunn kapuját, csakhogy Ndoye néhány centiméteres lesről indult meg, így némi VAR-ozás után a játékvezető érvénytelenítette a gólt.

 

A második félidőt mindkét fél óvatosan kezdte, ami érthető, hiszen az egy-egy pont mindkettőnek sokat érhet, a nulla viszont felérne egy lábon lövéssel. Az óvatoskodásba először a skótok untak bele, de miután Ndoye lefordult Kieran Tierney-ről, és már csak a kapussal állt szemben, a jobb kapufa mellé tekert. Mégis a skót védő járt rosszabbul, mert az esetnél meghúzódott a combja, hordágyon kellett levinni, Scott McKenna állt be a helyére. Eközben a svájciak is cseréltek, Breel Embolo váltotta Shaqirit, azaz Yakin átállt a kétcsatáros játékra, s mégiscsak vállalt némi kockázatot. Erre érkezett egy skót kapufa, gól azonban már nem született (legalábbis érvényes, mert Embolo lesről talált a kapuba), úgyhogy egy-egy ponttal gazdagodtak a felek.

Ez azt jelenti, hogy a svájciak alighanem továbbjutnak, a skótok pedig amellett, hogy felálltak a németek elleni súlyos vereség után, a mieink elleni meccset helyzeti előnyből kezdhetik.

A MÉRKŐZÉS SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSA ITT!

     
AZ ÁLLÁS     

 

 

1. Németország227–1

+6

6

2. Svájc2114–2

+2

4

3. Skócia2112–6

–4

1

4. MAGYARORSZÁG221–5

–4

0

A-CSOPORT 
JÚNIUS 14., PÉNTEK
München: Németország–Skócia 5–1
JÚNIUS 15., SZOMBAT
Köln: Magyarország–Svájc 1–3
JÚNIUS 19., SZERDA
Stuttgart: Németország–MAGYARORSZÁG 2–0
Köln: Skócia–Svájc 1–1
JÚNIUS 23., VASÁRNAP
21.00, Stuttgart: Skócia–MAGYARORSZÁG
21.00, Frankfurt: Svájc–Németország

 

SKÓCIA
Kapusok: 21 – Zander Clark (Hearts), 1 – Angus Gunn (Norwich City – Anglia), 12 – Liam Kelly (Motherwell)
Védők: 16 – Liam Cooper (Leeds United – Anglia), 5 – Grant Hanley (Norwich City – Anglia), 13 – Jack Hendry (Al-Ettifak – Szaúd-Arábia), 22 – Ross McCrorie (Bristol City – Anglia), 26 – Scott McKenna (FC Köbenhavn – Dánia), 15 – Ryan Porteous (Watford – Anglia), 2 – Anthony Ralston (Celtic), 3 – Andrew Robertson (Liverpool – Anglia), 24 – Greg Taylor (Celtic), 6 – Kieran Tierney (Real Sociedad – Spanyolország)
Középpályások: 17 – Stuart Armstrong (Southampton – Anglia), 11 – Ryan Christie (AFC Bournemouth – Anglia), 14 – Billy Gilmour (Brighton – Anglia), 20 – Ryan Jack (Rangers), 7 – John McGinn (Aston Villa – Anglia), 8 – Callum McGregor (Celtic), 23 – Kenny McLean (Norwich City – Anglia), 4 – Scott McTominay (Manchester United – Anglia), 
Támadók: 10 – Ché Adams (Southampton – Anglia), 19 – Tommy Conway (Bristol City – Anglia), 25 – James Forrest (Celtic), 18 – Lewis Morgan (New York Red Bulls – Egyesült Államok), 9 – Lawrence Shankland (Hearts)
Szövetségi kapitány: Steve Clarke

SVÁJC
Kapusok: 21 – Gregor Kobel (Borussia Dortmund – Németország),  12 – Yvon Mvogo (Lorient – Franciaország), 1 – Yann Sommer (Internazionale – Olaszország)
Védők: 5 – Manuel Akanji (Manchester City – Anglia), 4 – Nico Elvedi (Mönchengladbach – Németország), 13 – Ricardo Rodríguez (Torino – Olaszország), 22 – Fabian Schär (Newcastle – Anglia), 2 – Leonidas Stergiou (VfB Stuttgart – Németország), 3 – Silvan Widmer (Mainz – Németország), 15 – Cédric Zesiger (Wolfsburg – Németország)
Középpályások: 20 – Michel Aebischer (Bologna – Olaszország), 25 – Zeki Amdouni (Burnley – Anglia), 8 – Remo Freuler (Bologna – Olaszország), 24 – Ardon Jashari (Luzern), 26 – Fabian Rieder (Rennes – Franciaország), 23 – Xherdan Shaqiri (Chicago Fire – Egyesült Államok), 16 – Vincent Sierro (Toulouse – Franciaország), 11 – Renato Steffen (Lugano), 17 – Rubén Vargas (Augsburg – Németország), 10 – Granit Xhaka (Bayer Leverkusen – Németország), 6 – Denis Zakaria (Monaco – Franciaország)
Csatárok: 18 – Kwadwo Duah (Ludogorec – Bulgária), 7 – Breel Embolo (Monaco – Franciaország), 19 – Dan Ndoye (Bologna – Olaszország), 9 – Noah Okafor (Milan – Olaszország), 14 – Steven Zuber (AEK Athén – Görögország)
Szövetségi kapitány: Murat Yakin

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik