Pepe: Szólok, ha már nincs bennem több...

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2024.06.01. 11:11
Nem látszik meg a kor a portugálok rutinos ászán, Pepén, pedig az Achilles-ina már rakoncátlankodik… (Fotó: Getty Images)
Talán meglepő, de nem Pepe, a portugál válogatott doyenje lesz a németországi torna legidősebb játékosa, a skótok kapuját védő Craig Gordon ugyanis nála is korosabb. A Porto védője ugyanakkor várhatóan pályára is lép – kérdés, hogy az Eb-vel zárja-e le hosszú pályafutását.

Meglehet, új korelnöke lesz az Európa-bajnokságoknak, a portugál válogatottba ugyanis meghívót kapott a hazája első mérkőzése idején 41 éves, 3 hónapos és 24 napos Pepe, de nála is idősebb az Eb nyitó meccsének napján 41 éves, 5 hónapos és 15 napos skót kapus, Craig Gordon.

Kettejük közül inkább a Porto védőjének van reális esélye arra, hogy pályára is lépjen, a skót ugyanis legutóbb 2022 novemberében védte a válogatott kapuját. A veterán portugál játékos az idény végén kisebb Achilles-ín-sérülést szenvedett, és többek között a Portugál Kupa-döntőt is ki kellett hagynia, a németországi tornára tehát korántsem a legjobb állapotban utazhat el.

A DAZN Portugal interjút készített Pepével, aki többek között megerősítette a korábbi kijelentését, hogy akkor fejezi be a pályafutását, ha a szervezete már nem bírja tovább. Hogy ez az Eb után lesz-e, még ő maga sem tudja.

„Ebben a korban, mondhatni, napról napra élem az élsportolói életemet. Ez a test már nem húsz- vagy harmincéves, hallgatnom kell rá. Ismernem kell a belső energiáimat, hogy tudjam, mennyi erő rejlik még bennem. Ha úgy érzem, már nincs bennem plusz egy év, jelzem az illetékeseknek, hogy nincs tovább” – fogalmazott Pepe.

Arra a kérdésre, mi a titka annak, hogy ennyi idősen is még ilyen magas szinten játszik – elvégre az egyik portugál élcsapatban, illetve az Eb-címre esélyes portugál válogatottban kap szerepet –, ezt válaszolta:

„A profi labdarúgóknak a legapróbb részletekig oda kell figyelniük a szakmájukra, elkötelezettnek kell lenniük. Az igazi erőfeszítéseket a pályán kívül tesszük, ezeket láthatatlan erőfeszítéseknek hívom, mert a szurkolók nem szembesülnek velük: megfelelő pihenés és táplálkozás, valamint tudatos felkészülés. Aki szenvedéllyel van a szakmája iránt, az arra is törekszik, hogy ne csak a pályán, hanem azon kívül is példakép legyen.”

Pinto da Costa, a Porto leköszönő elnöke felajánlotta Pepének a szerződéshosszabbítást, a védő egyelőre nem írta alá. Korábban azt is pedzegette, elképzelhető, hogy az Európa-bajnokság után befejezi pályafutását, ám ezt ezúttal sem erősítette meg.

„Mint mondtam, időben szólok, ha nincs bennem több. Meglátjuk” – zárta rövidre a kérdést Pepe.

Pepének és/vagy Craig Gordonnak még pályára kell lépnie ahhoz, hogy valamelyikük az Eb-történelem legidősebbként játszó futballistája legyen. A jelenlegi korelnök
Király Gábor, aki a 2016-os torna nyolcaddöntőjében 40 évesen és 86 naposan védte a magyar válogatott kapuját a belgák ellen. Noha a meccset Belgium nyerte meg (4–0), Királyé lett a torna védése – Kevin De Bruyne szabadrúgását hárította bravúrral. A legidősebb mezőnyjátékos az Eb-ken a német klasszis és korábbi magyar szövetségi kapitány, Lothar Matthäus, aki 2000-ben a Portugália elleni utolsó csoportmérkőzésen 39 évesen és 91 naposan játszott. Úgy tűnik, a rangidős labdarúgók utolsó fellépése nem jó előjel: Németország 3–0-s vereséget szenvedett, és nem jutott tovább a csoportkörből. Az Eb-k legidősebb gólszerzője az osztrák Ivica Vastic, aki a 2008-as viadalon 38 évesen és 257 naposan egyenlített a Lengyelország elleni (1–1) csoportmeccsen. A legidősebb Európa-bajnok a portugál Ricardo Carvalho (2016-ban 38 éves és 53 napos volt a finálé napján), a döntők korelnöke a német Jens Lehmann (a kapus 2008-ban 38 évesen és 232 naposan játszott), míg a legidősebb játékos, aki Eb-fináléban gólt szerzett, az olasz Leonardo Bonucci, aki 2021-ben 34 évesen és 71 naposan talált be az angolok kapujába.

Egyelőre Király Gábor az Eb-k korelnöke

 

A PORTUGÁL LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT 26 FŐS EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Kapusok: Diogo Costa (FC Porto), José Sá (Wolverhampton – Anglia), Rui Patrício (Roma – Olaszország)
Védők: António Silva (Benfica), Danilo Pereira (Paris Saint-Germain – Franciaország), Diogo Dalot (Manchester United – Anglia), Goncalo Inácio (Sporting CP), Joao Cancelo (FC Barcelona – Spanyolország), Nélson Semedo (Wolverhampton – Anglia), Nuno Mendes (Paris Saint-Germain – Franciaország), Pepe (FC Porto), Rúben Dias (Manchester City – Anglia)
Középpályások: Bruno Fernandes (Manchester United – Anglia), Joao Neves (Benfica), Joao Palhinha (Fulham – Anglia), Otávio Monteiro (Al-Naszr – Szaúd-Arábia), Rúben Neves (Al-Hilal – Szaúd-Arábia), Vitinha (Paris Saint-Germain – Franciaország)
Támadók: Bernardo Silva (Manchester City – Anglia), Cristiano Ronaldo (Al-Naszr – Szaúd-Arábia), Diogo Jota (Liverpool – Anglia), Francisco Conceicao (FC Porto), Goncalo Ramos (Paris Saint-Germain – Franciaország), Joao Félix (FC Barcelona – Spanyolország), Pedro Neto (Wolverhampton – Anglia), Rafael Leao (Milan – Olaszország)
Szövetségi kapitány: Roberto Martínez (spanyol)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik