No comment! – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.06.10. 00:08

 

A németországi labdarúgó Európa-bajnokságra ma elutazó válogatottunkról készített elemzést az írektől elszenvedett idegenbeli 2–1-es vereséget és az Izraellel szembeni 3–0-s hazai sikert követően kollégám, Somogyi Zsolt. E szerint szombaton a svájciak ellen így áll fel a csapat: Gulácsi – Lang, Orbán, Dárdai – Bolla, Nagy Ádám, Schäfer, Kerkez (Nagy Zsolt) – Sallai, Szoboszlai – Varga Barnabás. Az elemzés logikus, csak azt tudom mondani, olvassák el a címlapsztorit, s ha valaki úgy értelmezi, hogy a bal oldalon Marco Rossi inkább Nagy Zsolt mellett teszi le a garast, s Kerkez neve kerül zárójelbe, azt is vállalom. Még annyi kiegészítést tennék, Bolla Bendegúz (nálam) azért is kezd, mert noha Svájc válogatottja zömmel légiósból áll, a jobb oldali középpályás nemrégiben nyert a Servette-tel Svájci Kupát, szóval ismerős arrafelé…

Az elemzés egyik alcíme: a kapitány kommentjei. Marco Rossi az utóbbi időben szinte valamennyi megszólalásában megjegyzi, nehezen viseli a döntéseit kísérő hozzászólásokat, elsősorban azokat, amelyek megkérdőjelezik az álláspontját. Nem titok, közvetlen munkatársai arra ösztönzik, nincs értelme foglalkoznia az észrevételekkel. Képzeljük el: jönnek a kommentek, Marco rágja a stábból valakinek a fülét, fordítsa le, aztán lehet dühöngeni. Mazochizmus a javából! Gondoljunk bele: rettenetesen sok energiát felemészt, főleg úgy, hogy a válogatott teljesítményéért nem a kommentelő(k) felel(nek).

Az én kommentem a következő. Marco! Másodszor viszed ki a magyar válogatottat Eb-re, előtted ez Bernd Storcknak sikerült egyszer, ez már olyan sorozat, amely ritka a magyar labdarúgás történetében. Legutóbb ilyen szériát 1978 és 1986 között produkált a honi futball, a válogatott három világbajnokságra jutott ki (1978, 1982, 1986). A csapatot időrendben Baróti Lajos, Mészöly Kálmán, majd Mezey György irányította. Elképzelem, mi lett volna, ha az ő idejükben létezik internet: Lajos bácsi, bár érzékeny volt a kritikákra, aligha olvasná, Kálmán a maga módján reagálna – ezt talán nem kell magyaráznom… –, a doktor meg sértődéssel vegyes hűvös távolságtartással fogadná a negatív észrevételeket.

Azért sem érdemes a véleményekkel foglalkozni, mert ha messze jutunk az Eb-n, úgyis a mennybe mész – ha nem, megyünk a vb-re.

Együtt.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik