Murat Yakin: Egyetlen skót sem lehet jobb a játékosaimnál

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
• Köln
Vágólapra másolva!
2024.06.19. 09:53
Murat Yakin (jobbra) talán éppen a skótok elleni taktikát beszéli meg Manuel Akanjival (Fotó: AFP)
Murat Yakin, a svájci labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya úgy látja, Skócia ellen a labdabirtoklással lehet meccset nyerni az Európa-bajnokságon, ehhez viszont keményen kell dolgozni kilencven percen át.

Nagyot fordult a világ Murat Yakin svájci szövetségi kapitánnyal. Az Európa-bajnoki selejtező végén, amikor már sejteni lehetett, hogy a válogatott kijut a nyári tornára, valóban leeresztett a csapat, amely az utolsó négy fordulót három döntetlennel és egy vereséggel fejezte be. Yakin kapott hideget-meleget, és a többség a fejét követelte mondván, a teljesen átjáróház védelemmel és a léhűtő hozzáállással csak felsülni lehet Németországban.

Yakin végül megúszta a menesztést, az idei felkészülési meccseken pedig nagyon is gatyába rázta a csapatát, elsősorban a védekezést szervezte szorosabbra, és ha kellett, szemrebbenés nélkül hagyta ki az egyik nemzeti hőst, Xherdan Shaqirit a kezdőből. Eleinte persze ezért is megkapta a bírálatot, de miután a Magyarország elleni nyitó meccsen újra csak a kispadon ült a Chicago Fire légiósa, miközben úgy megkavarta a lapokat, pontosabban az összeállítást, hogy még Marco Rossit is megzavarta, a korábban mindig kritikus svájci sajtó egységesen leborult előtte, és vérbeli pókerjátékosnak titulálta.

„Inkább sakkozni szeretek” – mondta a pókeres hasonlatra Murat Yakin még a hétfői sajtótájékoztatón, de tény, hogy kedd délelőtt, a mintegy húszperces késéssel kezdődő edzésén – amelyet már az új gyepszőnyeggel borított waldaui stadionban tartottak –, semmi sem derült ki a skótok elleni kezdőcsapatról. Ugyanakkor akadtak, akik többet is meg akartak volna tudni, az edzőpálya felett ugyanis megjelent egy hívatlan drón, amely aztán szőrén-szálán eltűnt. A svájci szövetség mindenesetre feljelentést tett, a rendőrség pedig nyomozást indított az ügyben, egyelőre eredménytelenül.

Úgy látszik, a svájci órák ezen a napon valamiért nem tudtak pontosak lenni, az esti sajtótájékoztatóra ugyanis Yakin és a csapat kapitánya, Manuel Akanji csak félórás késéssel futott be. Hogy a program ne csússzon el teljesen, hiszen a skótok sajtótájékoztatója csak utánuk következett, az UEFA gyorsított tempót vezényelt, így a szokásosnál kevesebb kérdést kaptak a svájciak.

„Nem indulhatunk ki abból, hogy Skócia súlyos vereséget szenvedett Németországtól a nyitó mérkőzésen, mert most mindent megtesz, hogy talpra álljon a kudarcból – mondta Murat Yakin arra a kérdésre, melyek az elkerülendő csapdák a szerdai meccsen. – A nyitó meccseken a szokásosnál is nagyobb a nyomás a csapatokon, a skótok ráadásul egy idő után emberhátrányban játszottak. A kulcs ugyanakkor mégiscsak az volt, hogy a németek a labdabirtoklásban alaposan felülmúlták őket, mi is erre törekszünk, de fel kell készülnünk arra is, hogy fájdalmasan sokat kell futni a kiváló fizikumú skótok ellen.”

Yakintól és Akanjitól egyaránt megkérdezték, kikre kell odafigyelni az ellenfél játékosai közül.

„John McGinn jó idényt futott az Aston Villával, Scott McTominay meghatározó volt a Manchester Unitedben, Andrew Robertson pedig régóta vezéregyéniség nemcsak a Liverpoolban, hanem a válogatottban is” – válaszolta a Manchester City légiósa, míg Yakin a következőképpen reagált:  „Mindenkire oda kell figyelni, de egyvalamiben nagyon bízom: egyetlen skót sem lehet jobb a játékosaimnál.”

„Mindenki összeszedte magát a vereség után” – miniinterjú Andrew Robertsonnal

– Milyen következtetéseket vontak le a Németországtól elszenvedett vereség után?
– Először is pokolian nehéz mérkőzéssel kezdtük a tornát, a mezőny egyik legerősebb válogatottja ellen. Nem tudtuk hozni a saját játékunkat, és ilyen esetben egy jó csapat azonnal megbüntet. De mindenki továbblépett, hiszen ez torna, amelyen nincs rá idő, és nem is lehet túl sokat lamentálni egy-egy kudarcon. Tudjuk, mire vagyunk képesek, mit érhetünk el közös erővel, és most csak erre koncentrálunk.

– A kudarc után mekkora a teher csapaton?
– Úgy látom, mindenki összeszedte magát a vereség után, nem kerestünk bűnbakokat, de mindannyian magunkba néztünk. Ez a vereség már a múlté, és ugyan tudjuk, hogy nem játszottunk jól, azzal is tisztában vagyunk, hogy nagyon jó csapattól kaptunk ki, tehát az önmarcangolásnak sincs sok értelme. Svájc ellen sem számítok könnyebb meccsre, de azt megígérhetem, hogy mi is jócskán megnehezítjük az ellenfél dolgát. Remélem, szerda este azt a Skóciát látjuk, amely álmodozásra tudja késztetni a szurkolókat.

– Mi kell ahhoz, hogy Skócia ismét a legszebb arcát mutassa?
– Vissza kell találnunk a korábbi önmagunkhoz, ahhoz a csapathoz, amely legyőzte Spanyolországot és Norvégiát a selejtezőben. Akkor tele voltunk önbizalommal és hittel, tudtuk, hogy mindenki számíthat mindenkire, egységesen küzdöttünk. Egy Európa-bajnokságon persze az is számít, milyen tornacsapat tudunk lenni, mert nem feltétlenül a forma, hanem a pillanatnyi képesség számít.

– Mi a véleménye a svájci csapatról?
– Láttuk a magyarok elleni meccsét, kiváló válogatott, mi is szeretnénk ilyen jók lenni. Minőségi játékosok alkotják a keretet, akik a legmagasabb szinten játszanak. Remélem, sikerül felvenni a kesztyűt, és bár nem lesz könnyű, mindent megteszünk, hogy megnyerjük a mérkőzést.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
CSOPORTKÖR
A-CSOPORT, 2. FORDULÓ
18.00: Németország–Magyarország, Stuttgart (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
21.00: Skócia–Svájc, Köln (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
B-CSOPORT, 2. FORDULÓ 
15.00: Horvátország–Albánia, Hamburg (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik