Mázsás teher a horvátokon, muszáj győzniük az olaszok ellen

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2024.06.24. 12:15
Fußball Herren UEFA-Fußball-Europameisterschaft 2024 Gruppe B Kroatien vs. Albanien 19.06.2024 v.l. Andrej Kramaric ( 9,
Andrej Kramaric (balra) és Ante Budimir összhangján sok múlik az olaszok ellen, a horvátoknak mindenképp gól(oka)t kell szerezniük, hogy továbbjuthassanak (Fotó: Imago)
Zlatko Dalic, a horvátok szövetségi kapitánya megkeverheti a kártyát az Olaszország elleni összecsapásra, kérdés, hogy osztanak-e nekik lapot a kieséses szakaszra.

OLASZORSZÁG, MINDENT BELE! – harsogja a belgrádi Blic főcíme, és ez ezúttal nem a két ország közötti viszonyra vonatkozik. A selejtezőben a magyar csapat által kétszer legyőzött Szerbia továbbjutási esélyeit jelentősen befolyásolná, ha az Eb-címvédő hétfőn legyőzi Horvátországot, amely így egyetlen ponttal zárná a csoportkört, és ha ezzel egy időben Spanyolország megveri Albániát, a szerbek Dánia legyőzésével továbbjuthatnak a kieséses szakaszba.

Más is számolgat, ne gondoljuk, hogy ez afféle magyaros népszokás.

A horvátok mindeközben arról írnak, hogy Domagoj Vida nem lesz ott az olaszok elleni csapatban. Az eszéki születésű, 35 éves futballista, aki jelenleg az athéni AEK légiósa, szombaton mezítláb jelent meg a tréningen, jégtömlővel hűtötték a lábszárát, a vasárnapi edzést pedig kihagyta, még zokni nélkül sem jelent meg a 105-szörös válogatott játékos, aki így biztosan nem játszik.

A horvát sajtó viszont csak ezt találgatja: Zlatko Dalic szövetségi kapitány hogyan állítja össze a kezdőcsapat hétfő estére?

Az index.hr szerint szerint nem lenne meglepő, ha Ivan Perisic, Marcelo Brozovic, Lovro Majer és Bruno Petkovic kimaradna, Petkovic különösen népszerűtlen hazájában ezekben a napokban. A Vecernji list úgy tudja, Horvátország a Livakovic – Stanisic, Sutalo, Erlic, Gvardiol – Modric, Kovacic – Pasalic, Susic, Kramaric – Budimir felállásban indul majd csatába, ezek szerint Josip Stanisic, akit a Bayern München kölcsönadott az előző idényre a Bayer Leverkusennek, és így bajnok lett, visszakerül a védelembe Josip Juranovic helyére. Ugyancsak visszakerül az Ajax légiósa, Josip Sutalo, és a lap szerint az Eb-n először kap szerepet Martin Erlic, az olasz Sassuolo légiósa. A salzburgi Luka Susic lehet a meglepetésember.

 

„Nehéz meccs lesz mindkét válogatott számára – mondta a Sky Sportnak Darijo Srna, aki 2003 és 2018 között a Sahtar Doneck futballistája volt, jelenleg az ukrán klub sportigazgatója. – Az elmúlt tíz-tizenöt évben jól játszottunk Olaszország ellen, az eredmények nekünk kedveznek. A mostani összecsapáson nehezítő körülmény, hogy nekünk győznünk kell, míg Olaszországnak a döntetlen is elég. Ugyanakkor erős, karakteres a csapatunk, szereti az ilyen kihívásokat. Láttam az olaszokat a spanyolok ellen, lehetett látni problémákat a csapatjátékukban. Mindkét együttesnek ötven százalék esélye van a győzelemre.”

A Sky Sport újságírói Luka Modric teljesítményéről is kérdezték Srnát.

„Ha nem lép pályára, egész Olaszország boldog lesz, mert ő a kapitány és a vezér. Tekintettel arra, hogy harmincnyolc éves, normális, hogy nem azzal a sebességgel játszik, mint 2008-ban, és ez vonatkozik  Brozovicra vagy  Perisicre is. Bízom Dalicban, hogy nem követ el hibát. Jelentős tapasztalata és nagy tudása van ezzel a csapattal kapcsolatban, mert évek óta kiváló eredményekkel vezeti.”

Zlatko Dalic a neuruppini bázison tartotta edzését vasárnap délelőtt, a válogatott onnan buszozik majd a meccs helyszínére, Lipcsébe.

Olaszországban a Formula−1 és Hakan Calhanoglu a téma

Az olasz sajtóban vasárnap a Formula−1 futama sokkal hangsúlyosabb téma volt, mint az Európa-bajnokság. Az első futballhír Hakan Calhanogluval kapcsolatos, de ez is érthető: a portugálok ellen 3–0-ra alulmaradó török csapat kapitánya az olasz bajnok Inter játékosa. A La Gazzetta dello Sport úgy tudja, hetvenmillió euróért elvinné a Bayern München, a lap szerint a józanabb, a milánói klub pénzügyeit átlátók elengednék a fedezetet – nagyon kellene a bevétel, és van a keretben jó játékos, aki pótolhatná. Ami az olasz válogatottat illeti, a Corriere dello Sport szerint Jorginho és Scamacca kikerülhet a horvátok ellen készülő együttes kezdőjéből, és kérdés, bevethető-e Dimarco. Az Inter szélsője vasárnap nem edzett, a konditeremben dolgozott. A Lazio támadói kerülhetnek előtérbe, nem zárható ki, hogy Zaccagni vagy Folorunsho kap helyet az olaszok csatársorában, mások szerint Retegui (Genoa) ideje érkezhet el.

 

Turkiye v Portugal: Group F - UEFA EURO 2024
Fotó: JOSE BRETON

B-CSOPORT
JÚNIUS 15., SZOMBAT
Berlin: Spanyolország–Horvátország 3–0
Dortmund: Olaszország–Albánia 2–1
JÚNIUS 19., SZERDA
Hamburg: Horvátország–Albánia 2–2
JÚNIUS 20., CSÜTÖRTÖK
Gelsenkirchen: Spanyolország–Olaszország 1–0
JÚNIUS 24., HÉTFŐ
21.00, Düsseldorf: Albánia–Spanyolország
21.00: Lipcse: Horvátország–Olaszország

     
A B-CSOPORT ÁLLÁSA

M

GY

D

V

L–K

GK

P

1. Spanyolország224–0+46
2. Olaszország2112–203
3. Albánia2113–4–11
4. Horvátország2112–5–31

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik