Marek Hamsík: A kis Szlovákia történelmet írna a nagy Anglia ellen

DUDUCZ TIBORDUDUCZ TIBOR
Vágólapra másolva!
2024.06.29. 12:24
Marek Hamsík futballistaként már játszott Eb-nyolcaddöntőt, most csapatmenedzserként készülhet rá (Fotó: Getty Images)
A Nemzeti Sportnak nyilatkozva Marek Hamsík beszélt a szlovák válogatott összetartó erejéről, az angolok elleni csatáról, valamint arról, hogy a jelenlegi szövetségi kapitány egy benzinkúton értesült a felkérésről.

Marek Hamsík garancia a sikerre. Játékosként a 2010-es világbajnokságon, majd a 2016-os és a 2021-es Európa-bajnokságon is szerepelt a szlovák válogatottban, jelenleg pedig csapatmenedzser az együttesnél, amely az Anglia elleni nyolcaddöntőre készül a németországi Eb-n.

„Szeretnénk történelmet írva bejutni a nyolc közé, ennél nagyobb motiváció nem is kell − jelentette ki lapunknak adott ­exkluzív nyilatkozatában az egy hónap múlva, július 27-én a 37. életévét betöltő, tavaly visszavonult labdarúgó, a Napoli korábbi klasszis középpályása, a szlovák válogatott szereplési (138 mérkőzés) és gólcsúcstartója (26). − Szerdán továbbjutottunk a románokat, a belgákat és az ukránokat felvonultató csoportból, a játékosok megérdemelten kaptak egy nap szabadságot, óriási szellemi és fizikai igénybevétel volt kicsikarni a nyolcaddöntőt. A megfelelő felkészülés mellett nagy hangsúlyt kell fektetnünk a regenerálódásra, mert előfordulhat, hogy az angolok ellen százhúsz perces csata vár ránk. A tizenegyesrúgások? Igen, azt is gyakoroljuk.”

A szlovák válogatott szakmai stábja a lehető legaprólékosabban igyekszik feltérképezni az angolok játékát, lesz csapatvideózás, és a labdarúgók személyre szabott elemzést is kapnak az ellenfelekről.

„Világhírű együttes vár ránk a nyolcaddöntőben, a torna egyik aranyesélyese − folytatta Marek Hamsík. − De megvan a saját játékstílusunk, ragaszkodunk hozzá, s ha nálunk lesz a labda, igyekszünk meglepni ellenfelünket, nem minket nyom az esélyesség terhe. Nincs olyan futballcsapat a világon, amellyel szemben ne lehetne érvényesülni valahogy, ennek szellemében készülünk, mondanom sem kell, mennyire elszántan. A kis Szlovákia a nagy Anglia ellen lép pályára, de ettől még bármi előfordulhat, hiszen ez futball.”

Stanislav Lobotka (22) ellenállhatatlanul játszik Németországban, az angoloknak is meggyűlhet vele a bajuk (Fotó: AFP)

A szlovákok 2016-ban is eljutottak a nyolcaddöntőig az Eb-n (a németek ejtették ki őket 3−0-val), akkor Hamsík és Martin Skrtel volt a két húzóember, jelenleg pedig Stanislav Lobotka és Milan Skriniar.

„Eljutottak már arra a szintre, ahol mi voltunk, mind a ketten topfutballisták, s úgy érzem, a jelenlegi együttest nagyobb erő és összetartás jellemzi − véli Marek Hamsík. − Legnagyobb sztárjaink is szó nélkül beállnak a sorba, maximálisan odateszik magukat az edzéseken és a meccseken, továbbá azok is gőzerővel dolgoznak, akik még egyetlen percet sem játszottak az Eb-n. Mindenki érzi, hogy fontos láncszem a keretben.”

Talán kevesen tudják, hogy éppen az ő ötlete volt Francesco Calzona szövetségi kapitányi kinevezése 2022 őszén, hiszen együtt dolgozott vele a Napolinál, az olasz szakember akkor pályaedzőként tevékenykedett.

„Amikor felhívtam az ajánlatunkkal, éppen egy benzinkúton volt, és két perc gondolkodási időt kért. Amikor visszahívott, közölte, hogy rendben, belevág a kalandba. Nehezen indult a közös munka, mert sok rosszakarója volt, az idő azonban őt igazolta, nem egészen két év leforgása alatt fantasztikus eredményeket ért el, igazi munkamániás tréner. Büszke vagyok rá, hogy tagja lehetek ennek a csapatnak − tavaly még játékosként, most pedig már csapatmenedzserként.”

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
NYOLCADDÖNTŐ
JÚNIUS 30., VASÁRNAP
18.00: Anglia–Szlovákia, Gelsenkirchen (40. mérkőzés)

Marek Hamsíknak futballistaként jellegzetes frizurája volt, de immár egyszerű a hajviselete, semmi extrém. „A kakastaréjos frizura illett hozzám játékoskoromban, de edzőként, menedzserként már nem. Bevallom, rövid hajjal sokan nem is ismernek meg. A napokban Mainzban egy macedón csoportnak felajánlottam, hogy lefotózom őket, mondom nekik, az egyik legnagyobb futballistájuk, Goran Pandev a csapattársam volt a Napoliban. Erre visszakérdeztek: én meg ki vagyok? Amikor elárultam, szóhoz sem jutottak, majdnem hanyatt estek” − osztotta meg velünk a történetet Marek Hamsík.
Új frizurával, ismeretlenségbe burkolózva
 
 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik