Marco Rossi: Nagyon nehéz a jövőre gondolni…

PÓR KÁROLYPÓR KÁROLY
• Weiler im Allgäu
Vágólapra másolva!
2024.06.27. 11:31
Marco Rossi csalódott hangvételű sajtótájékoztatóval búcsúzott az Eb-től (Fotó: Koncz Márton)
A szövetségi kapitány volt az utolsó vendége a magyar válogatott médiaközpontjának Weiler im Allgäu-ban. Marco Rossi lehangoltan beszélt arról, mennyire stresszes volt számára az Európa-bajnokság a rossz kezdés miatt, és azt mondta, sok mindent át kell gondolnia a folytatást illetően.

Marco Rossi szövetségi kapitány először is arról beszélt, mit tudott mondani tegnap, miután lefújták a Grúzia–Portugália meccset.

Nem tudtam mit mondani a tegnapi meccs után – nyilatkozta a kapitány. – Az elmúlt négy napban sajnos már nem a mi kezünkben volt a sorsunk, a többi eredményre kellett várnunk. Ez csalódás, mert az előző Európa-bajnokságon egy gólra és hét percre voltunk a továbbjutástól, most pedig csak a gólkülönbség döntött ellenünk.”

Ezután a jövőkép került szóba. „Nagyon nehéz előretekinteni a Nemzetek Ligájára és a vb-selejtezőkre, illetve a jövőre gondolni, akár rövid, akár hosszú távon, mert nagyon stresszes időszakon vagyunk túl. Nem élveztem egyetlen pillanatát sem az Eb-nek. A Svájc elleni meccs szörnyű volt, de utána visszajöttünk. Az első félidőben minden rossz volt, nem végeztük jól a munkánkat, utána már javultunk, ám ez nem volt elég a továbbjutáshoz. Az első meccs mindig kulcsfontosságú, meg kell próbálni nyerni, de a legfontosabb az, hogy ne veszítsd el az összecsapást. Nekünk ez sajnos nem sikerült. Ha nem kezdesz jól egy tornát, minden komplikálttá válik.”

Lapunk azt kérdezte a kapitánytól, mi a torna legfontosabb tapasztalata neki.

Ezen a szinten ha nem kezdesz jól, nem tudsz jó tornát produkálni. Nem akarom kritizálni a játékosaimat. Megtették, amit tudtak. Sokszor mondtam már, mi egy csapat vagyunk, együtt tudunk nyerni, ha minden tökéletes és együtt veszítünk. Ezen a szinten csak akkor van esélyed, ha a maximumot nyújtod. Ott a példa, a Grúzia–Portugália és a Szlovénia–Anglia mérkőzés. A portugálok és az angolok nem koncentráltak eléggé, nem tudták a legjobbjukat nyújtani és nem is tudtak győzni.”

(Fotó: Szabó Miklós)

A következő kérdés a csapat fejlődésére vonatkozott, majd szóba került a mieink talán legjobb teljesítményt nyújtó játékosa, Sallai Roland is.

Nagyon sok terület van, amiben fejlődhetünk. A csapatmunka a legfontosabb, mert az egyéni hibák mindig benne vannak a játékban. Mindenkinek a legjobb formáját kell hoznia, a legjobb állapotban kell lennie, mert ha nincs így, akkor nem tudjuk a legjobbunkat nyújtani. Sallai Roland pályafutásában ez a torna újabb lépést jelenthet előre, persze ez innentől az ajánlatokon múlik, de jól végezte a feladatait. Minden adottsága megvan, hogy a jövőben előrelépjen, ezen a tornán ő volt a legjobb játékosunk. Nagyon sajnálom, hogy most ez sem volt elég.” 

Rossi a legjobb pillanatnak azt nevezte, amikor megtudta, hogy Varga Barnabás jobban van.

Nem élveztem ezt a tornát. A legjobb pillanat az volt, amikor a játékvezető lefújta a skótok elleni meccset, valamint Varga Barnabásról megtudtam a meccs után, hogy jobban van. Nagyon stresszes volt végig nekem ez a torna.”

Ezután arról beszélt, változtatna-e valamin, ha újra kezdhetné a tornát.

„Sokat gondolkoztam azon, hogy mit kellett volna másképp csinálni. Néhány döntésen, például a keret összeállításában, talán lehetne változtatni. Voltak nem várt problémáink is, például Loic Nego vagy Balogh Botond sérülése. Ha újrakezdenénk az Eb-t, néhány apróságon változtatnék, de igazán sok mindenen nem tudnék.”

UEFA EURO 2024, NÉMETORSZÁG
A MAGYAR VÁLOGATOTT EREDMÉNYEI AZ A-CSOPORTBAN
JÚNIUS 15., SZOMBAT
Köln: Magyarország–Svájc 1–3
JÚNIUS 19., SZERDA
Stuttgart: Németország–MAGYARORSZÁG 2–0
JÚNIUS 23., VASÁRNAP
Stuttgart: Skócia–MAGYARORSZÁG 0–1

1. Németország3218–2+6 7   
2. Svájc3125–3+2 5   
3. MAGYARORSZÁG3122–5–3 3   
4. Skócia3122–7–5 1   
Az A-csoport végeredménye

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik