Julian Nagelsmann: Tudásunk legjavát kell nyújtanunk, ez nem vitás

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
• Dortmund
Vágólapra másolva!
2024.06.29. 10:42
Niclas Füllkrug gólokkal szállt be a kispadról a németek meccsein (Fotó: Getty Images)
Majdnem napra pontosan 32 évvel az ország legnagyobb futballsikere után Dánia ismét összecsap Németországgal, a felejthetetlen, „strandról visszahívott” 1992-es csapat ugyanis június 26-án verte meg 2–0-ra az akkor világbajnoki címvédő németeket az Európa-bajnokság döntőjében.

A dán válogatott legnagyobb sikerét Németország ellen érte el, és szombaton újabb fájó ütést mérhet rá. A nationalelfnél azonban állítják, a csoportkör után rendezték a sorokat, felkészültek a kieséses szakaszra.

Majdnem napra pontosan harminckét évvel az ország legnagyobb futballsikerét követően Dánia ismét összecsap Németországgal, a felejthetetlen, „strandról visszahívott” 1992-es csapat ugyanis június 26-án verte meg 2–0-ra az akkor éppen világbajnoki címvédő németeket a göteborgi Ullevi Stadionban az Európa-bajnokság döntőjében.

 

A nationalelf azóta törlesztett valamennyit északi szomszédjának, hiszen a 2012-es kontinenstornán 2–1-re nyert Dánia ellen, és bár a meccset a csoportkörben játszották, a német siker azt jelentette, hogy a dánok búcsúztak. Az akkori keretekből egyébként most is szerepel az Eb-n Manuel Neuer, Thomas Müller, Ilkay Gündogan és Toni Kroos a németeknél, illetve Christian Eriksen, Simon Kjaer és Kasper Schmeichel az ellenfélnél.

Csak a teljesség kedvéért: a két nemzetnek (az NSZK-t számolva jogelődként) a szombati lesz a negyedik egymás elleni Eb-meccse, az említett kettőn kívül 1988-ban is találkoztak, amikor Németország nyert 2–0-ra a mostani összecsapás helyszíne, Dortmund szomszédságában, Gelsenkirchenben. Dortmund egyébként sokáig a német válogatott bevehetetlen fellegvárának számított, és bár tizenöt győzelem és három döntetlen mellett a mai napig egyetlen vereséget szenvedett el itt a csapat, az az egy nagyon fájdalmas volt: a 2006-os világbajnokság elődöntőjében Olaszország ott győzte le hosszabbításban (2–0) a házigazdát.

A papírforma szerint ezúttal is a németek az esélyesebbek, a hírek szerint a dán szurkolók alig hét-nyolc ezren lesznek majd a lelátón, de az már a találkozót felvezető sajtótájékoztatón érezhető volt, hogy a hazaiak kellő óvatossággal készülnek az ütközetre.

„Dánia roppant jól szervezett, erős, összeszokott válogatott, tudásunk legjavát kell nyújtanunk, ez nem vitás – fogalmazott Julian Nagelsmann, a német válogatott szövetségi kapitánya.– Magasan támadnak le a játékosok, agresszív, szinte fojtogató nyomást gyakorolnak az ellenfélre, ezért elővigyázatosnak kell lennünk a labdakihozataloknál, a labdavesztések számát minimalizálni kell.”

A szombati mérkőzés előtt a német sajtó szinte egységesen azt találgatta, a csoportkörben a kispadról kétszer is góllal beszálló Niclas Füllkrug kezd-e Dánia ellen, amire Nagelsmann nem adott konkrét választ, de elejtett egy utalást.

„Először is: nem követem a sajtó spekulációit. Ilyenkor mindig megy a találgatás, ám jobbnak látom, ha nem foglalkozom vele, továbbá itt sem adok tippeket. Niclas valóban jó cserének bizonyult eddig, de egy csapatnál fontos, hogy legyenek jó kezdő és még jobb cserejátékosok, márpedig ő a kispadról nagyon jó energiákat hoz be, de nem mondom meg, hogy kezd-e” – szögezte le hamiskás mosollyal a szövetségi kapitány.

Az eddigiek alapján aligha lehet kijelenteni, hogy Németország brillírozott a tornán, s hogy mire lehet számítani Dánia ellen, Nagelsmann a következőket mondta: „Érdekesen alakultak a csoportmeccsek. Az első találkozónk könnyebb lett a vártnál, a magyarok elleni már jóval nehezebb volt, Svájc ellen pedig futnunk kellett az eredmény után. Tökéletesen felkészültünk a folytatásra, és bár nem lehet minden mérkőzést három nullára megnyerni, győzelmet várok és nem kései góllal.”

A szövetségi kapitány után a Leverkusennel eredményes, de roppant hosszú idényt futó Robert Andrich is kiült az újságírók elé.

„Elképesztő meccsszámok jönnek össze egy-egy évad során, de a legfontosabb, hogy mentálisan frissek maradjunk. Az Európa-bajnokságon, főleg a kieséses szakaszban a fáradtság nem létezik, nem törődünk vele, Dánia ellen is mindent beleadunk” – fogalmazott a középpályás.

Gondban az edző: Christian Eriksen megbetegedett

– Reggel érkezett a hír, hogy Christian Eriksen lebetegedett: elmondaná, mi a helyzet az egyik legfontosabb játékosával?
– Valóban gyengélkedett, vírusos gyomorrontást kapott – válaszolta a Németország elleni mérkőzést felvezető sajtótájékoztatóján a dán szövetségi kapitány. – Reméljük, nem lesz gond, az edzésre viszont nem együtt jött el a csapattal, hanem külön autón érkezett, és egyelőre nem is nagyon érintkezik a többiekkel. Az első orvosi vizsgálatok szerint nincs nagyobb probléma, csak heveny gyomorrontás, azaz nem fertőző, de elővigyázatosnak kell lenni. Thomas Delaney is hasonló panaszokkal kereste fel a csapatorvost, ám nála enyhébb lefolyásúnak tűnik a betegség. Nem aggódunk miattuk, az ilyesmi előfordul, ha több embert huzamosabb ideig zárnak össze. Jelen állás szerint számolunk mindkét futballistával a szombat esti mérkőzésen.

– Három csoportmeccsen csupán két szerzett gól, vajon mi lehet a gond a dán támadójátékkal?
– Tény, gondjaink voltak a befejezésekkel a csoportkörben. Igaz, három teljesen eltérő stílusú csapat ellen játszottunk, és nem egyszerű mindig finomhangolni a támadójátékot. Ugyanakkor a gólok elmaradásáért nem lehet csak a csatárokat, elsősorban Rasmus Höjlundot okolni. Rendre jókor volt jó helyen, de muszáj többször eljuttatni hozzá a labdát, vagyis a helyzetkialakításon kell javítanunk. A változatosság kedvéért most egy negyedik stílust képviselő csapat ellen játszunk, amely az eddigi ellenfeleink közül a legerősebbnek tűnik, ám remélem, nem lesznek gondjaink a német kapu előtt.

– Felkészült a hosszabbításra, tizenegyesekre?
– Már jó néhány éve…

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
NYOLCADDÖNTŐ
18.00: Svájc–Olaszország, Berlin (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
21.00: Németország–Dánia, Dortmund (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik