Győztes főpróba: a németek hátrányból győzték le a görögöket

Vágólapra másolva!
2024.06.07. 22:37
Maszurasz (7) találatával vezettek a görögök Németország ellen (Fotó: AFP)
Az Európa-bajnokság előtti utolsó felkészülési mérkőzését Mönchengladbachban, Görögország ellen vívta a német labdarúgó-válogatott. Az első félidőben Maszurasz találatával a vendégek szereztek vezetést, de a második félidőben Havertz és Gross révén fordítottak, és 2–1-re nyertek a németek.

 

EB-FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
NÉMETORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG 2–1 (0–1)
Mönchengladbach, Borussia-Park, 45 488 néző. Vezette: Montero (spanyol)
NÉMETORSZÁG: Neuer – Kimmich (Henrichs, 69.), Tah, Rüdiger (N. Schlotterbeck, 69.), Mittelstädt (Raum, a szünetben) – Andrich (P. Gross, 69.), Kroos – Wirtz (L. Sané, a szünetben), Gündogan (Füllkrug, 69.), Musiala – Havertz. Szövetségi kapitány: Julian Nagelsmann
GÖRÖGORSZÁG: Vlahodimosz (Atanasziadisz, 78.) – Rota, Mavropanosz, Hacidiakosz, Jannulisz – Sziopisz, Mantalosz (Kurbelisz, 78.) – Maszurasz (Duvikasz, 68.), Bakaszetasz (Buhalakisz, 68.), Colisz – F. Joannidisz (Pavlidisz, 10.). Szövetségi kapitány: Nikolaosz Papadopulosz
Gólszerző: Havertz (55.), P. Gross (89.), ill. Maszurasz (33.)

A LEGERŐSEBB ÖSSZETÉTELÉBEN, a Neuer − Kimmich, Tah, Rüdiger, Mittelstädt − Andrich, Kroos − Wirtz, Gündogan, Musiala − Havertz felállásban küldte pályára a német válogatottat Julian Nagelsmann szövetségi kapitány péntek este a mönchengladbachi Borussia-Parkban, ahol együttese a hazai rendezésű Európa-bajnokságot megelőző utolsó felkészülési mérkőzésen fogadta a kontinenstornáról pótselejtezős tizenegyespárbajban lemaradó Görögországot. A 36 éves szakvezető a június 3-i, Ukrajna ellen gól nélküli döntetlennel végződő tesztmeccshez képest két helyen változtatott kezdőcsapatán: a Real Madriddal hat nappal korábban Bajnokok Ligáját nyerő Antonio Rüdiger és Toni Kroos bekerült, Waldemar Anton és Pascal Gross pedig a kispadra szorult. Szinte biztosak lehetünk benne, a görögök elleni tizenegy lép majd pályára június 14-én a Skócia elleni csoportmeccsen, hacsak valaki meg nem sérül.

A nemzetközi mérkőzéseken több mint negyvenhatezer néző befogadására alkalmas létesítmény természetesen megtelt a főpróbára. A szurkolók többsége a csapat hivatalos mezében érkezett, gyanítjuk, a gyerekeknek készülőkből Florian Wirtz, a felnőttméretezésűek közül pedig Toni Kroos feliratúból adhatták el a legtöbbet – a Leverkusen titánjától és az Eb után visszavonuló klasszis középpályástól rengeteget remélnek a tornán, és a formájukat elnézve valóban ők lehetnek azok, akik a játékukkal csúcsra juttathatják a háromszoros győztest.

„Európa-bajnokok leszünk” – feszítette hatalmas molinóra jóslatát a hazaiak tábora a kezdőrúgást megelőzően. A játék képe azonban nem erősített rá a várakozásra…

A hatodik percben olyat hibázott a német védelem, amilyen megingás semelyik Eb-résztvevő ellen nem fér majd bele: labdavesztést követő kontratámadás végén Hrisztosz Colisz két közeli lövéssel próbálkozott, Manuel Neuer elképesztő bravúrokkal mentette meg csapatát a góltól. A saját közönségük előtt pályára lépő német játékosok az egyszerűbb megoldás helyett gyakran belehaltak a szépségbe, időnként könnyelműek voltak. Első lövésüket a 22. percben jegyezhettük fel, Jamal Musiala kísérlete azonban nem volt veszélyes. A görögök lényegesen többször játszották át ellenfelük védelmét és jutottak helyzetig, és ha pontosabbak, sakk-matt ziccereket is kialakíthattak volna. A 28. percben érkezett a lelátóról az első jelentősebb füttykoncert, a szurkolók elégedetlenek voltak a statikus labdajáratással, azzal pedig még inkább, hogy a 33. percben vezetést szereztek a vendégek – a Manuel Neuerről kipattanó labdát Jorgosz Maszurasz passzolta senkitől sem zavartatva a kapuba.

A népharagot Kai Havertz 43. percben lőtt lesgólja tetézte, nehezen emésztette meg a lelátó népe az érvénytelenítését.

Az első félidő tapasztalata: nincs topformában a nationalelf.

A másodiké: ugyanez, azzal együtt, hogy megnyerte a találkozót.

Noha az 56. percben Kai Havertz ügyes megoldásával egyenlített, jelentős labdabirtoklási fölénye ellenére sem volt meggyőző a játéka, kevesebbet lőtt kapura, mint a világranglista 50. helyezettje, és hátul sem volt olyan szervezett, mint ellenfele, kontratámadások révén megbontható volt. Jamal Musiala ugyan elemében volt, rendre bolondot csinált őrzőiből, a többiek önmagukhoz képest haloványan teljesítettek. Így is nyert azonban az együttes: noha a 83. percben Benjamin Henrichs lövése után még a lécen csattant a labda, a hajrára többedmagával becserélt Pascal Gross a 89. percben már a hálóba bombázott, a labdát csodálatos mozdulattal, jobb külsővel meglőve. Megszakadt tehát Németország rossz sorozata: a 2–1-es, nagy nehézségek árán kiizzadt győzelemmel négy, egymást követő nagy tornája után úgy vág neki az Európa-bajnokságnak, hogy megnyerte utolsó tesztmeccsét.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik