Egy világ- és Európa-bajnoknak is lehet rossz napja. Sőt…

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2024.06.24. 16:15
Vannak rossz napok... (Fotó: AFP)
A labdarúgó Európa-bajnokságok életünk részei, a magyar futball újkori felfutása óta különösen. Strandról beugró bajnokok, majdnem megvert sikerkapitányok, botrányok, ordító helyzetek és szövetségi kapitányok, ikonikus és nagyon fura figurák – nem árt le-leporolni az Eb-k legnagyobb legendáit, és feleleveníteni a legemlékezetesebb pillanatokat.

 

A klasszis kapuvédők egyik legérdekesebb figurája, Josef Dieter „Sepp” Maier nem éppen a legszebb történelmi időszakban, 1944 elején született, de a labdarúgás kárpótolta: 1959-től visszavonulásáig szolgálta a Bayern Münchent, 1966 és 1979 között a válogatottat, előbbit több mint félezer, utóbbit pontosan 95 alkalommal. Az „anzingi macska” Gerd Müllerrel és Franz Beckenbauerrel vállvetve négyszeres bajnok, háromszoros BEK-, egyszeres KEK-győztes, mindemellett világbajnok és Európa-bajnok. A csodás reflexekkel megáldott Maier háromszor is az Év játékosa lett odahaza – és milyen fura, minden egyes Eb előtt előkerül a neve a kontinenstornák egyik leghíresebb góljánál, mint szenvedő fél…

Tény ami tény: az 1976-os Eb nem Maier tornája volt! Hibázott egy nagyot az elődöntőben a jugoszlávok ellen, a fináléban előbb benne volt picit egy gólban, majd kifejezetten potyázott egyet.

 

A döntőben végül tizenegyesek döntöttek, az ötödik körben, Uli Hoeness hibája után Antonín Panenka állt a labdához, és minden bizonnyal eszébe jutott az 1974-es vb-döntő, amikor a holland Johan Neeskens a jobbra elvetődő Maier lába mellett laposan a kapu közepébe lőtt.

Johan Neeskens elküldte... (Fotó: AFP)

De Panenka erre is rátett egy lapáttal, ő a labda alá emelt – a többi már történelem, Maier a számára elátkozott torna után a világ egyik leghíresebb góljának elszenvedőjeként került be a futballannalesekbe.

„Sepp Maier negyven éven keresztül nem beszélt velem. Ha csak meghallotta a nevemet, káromkodott, dúlt-fúlt. Úgy gondolta, úgy érezte, hogy én megaláztam őt, bohócot csináltam belőle. Pedig komolyan mondom, semmiféle ilyen szándékom nem volt. Egyszerűen be akartam rúgni a tizenegyest, s ehhez ezt véltem a legbiztosabb módnak. Aztán néhány évvel ezelőtt eljött egyszer Prágába, találkoztunk, egy jó vacsora meg egy kis sörözés után kibeszéltük a problémát. Azóta minden rendben” – mesélte később Panenka, amikor Magyarországra látogatott (forrás: infostart.hu).

A szókimondó Maier saját bevallása szerint nem vette a szívére a gólt. 

Fotó: radio.cz

„Olyan régen volt, nem gondolok semmi különösre, ha szóba kerül ez a téma. Akkor egyszerűen csak csodáltam, hogy tud ennyire nyugodt maradni egy ilyen fontos mérkőzésen. Szerintem az egész karrierjét kockára tette akkor, mert ha megállok, és elkapom a labdát, akkor Csehszlovákiában mindenki azt mondta volna, hogy Panenka hülye, és valószínűleg nem folytathatta volna a futballt. De megtettem neki azt a szívességet, hogy beengedtem a büntetőt”mondta egy későbbi gálamérkőzésen Maier.

Aki azért biztosan örült egy picit, amikor az egyik ilyen találkozón Panenka elhibázott ellene egy tizenegyest. 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik