Csak a küzdelem: Hollandia és Franciaország összehozta az idei labdarúgó Eb első gól nélküli eredményét

Vágólapra másolva!
2024.06.21. 20:43
Adrien Rabiot (világos mezben) és Memphis Depay csatája a lipcsei mérkőzésen (Fotó: Getty Images)
Lejátszották a németországi labdarúgó Európa-bajnokság első gól nélküli mérkőzését: Hollandia és Franciaország nem bírt egymással, a D-csoport két favoritjának péntek esti lipcsei rangadója 0–0-ra végződött.

 

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG 
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
D-CSOPORT
HOLLANDIA–FRANCIAORSZÁG 0–0
Lipcse, Red Bull Aréna, 38 531 néző. Vezette: Anthony Taylor (Gary Beswick, Adam Nunn) – angolok
HOLLANDIA: Verbruggen – Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké –  Simons (Wijnaldum, 73.), Reijnders, Schouten (Veerman, 73.) – Frimpong (Geertruida, 73.), Depay (Weghorts, 79.), Gakpo. Szövetségi kapitány: Ronald Koeman
FRANCIAORSZÁG: Maignan – J. Koundé, Saliba, Upamecano, Th. Hernandez – O. Dembélé (K. Coman, 75.), Tchouaméni, Kanté, Rabiot – M. Thuram (Giroud, 75.), Griezmann. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Sárga lap: Schouten (31.)

A MÉRKŐZÉST PERCRŐL PERCRE KÖVETŐ TUDÓSÍTÁSUNKAT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Túlzás nélkül kijelenthető, a francia és holland szurkolókat is ez a kérdés foglalkoztatta leginkább a két csapat pénteki összecsapása előtt, megoszlottak a vélemények, van-e értelme kockáztatni a hétfői, Ausztria (1–0) elleni mérkőzés hajrájában orrcsonttörést szenvedő világsztár játékát. Azzal mindenki tisztában volt, a nyáron a PSG-től a Real Madridhoz szerződő támadó egészen más dimenzióba képes helyezni Franciaország futballját, a védők tartanak tőle, mint a tűztől, és amennyiben a Hollandia elleni kilencven perc mondjuk arról döntött volna, melyik válogatott jut be az Európa-bajnokság döntőjébe, biztosak vagyunk benne, nem lett volna kérdéses a játéka.

De nem arról döntött, a huszonöt esztendős klasszis fekete maszkban a kispadon foglalt helyet, a francia együttes támadósorában Ousmane Dembélé, Marcus Thuram és Antoine Griezmann kezdett, a cserék között többek között Olivier Giroud és Kingsley Coman is helyet foglalt, vagyis látni lehetett, a szövetségi kapitány, Didier Deschamps nem akármilyen minőséggel rendelkezik a csatársorban.

Alig kezdődött el a mérkőzés, Jeremie Frimpong sebességével nem tudott mit kezdeni a francia védelem bal oldala, és bár a Leverkusen szélsője nem találta el jól a labdát, Mike Maignannak rögtön bravúrt kellett bemutatnia. A másik oldalon Antoine Griezmann életerős távoli lövése adott munkát Bart Verbruggennek, aztán az első negyedóra végéhez közeledve egy perc alatt kétszer is gólt szerezhetett volna az Atlético Madrid csillaga: először Adrien Rabiot átadása után nem találta el a labdát (amely kicsit mögé érkezett), majd egy bal oldali támadás lezárásaként 11 méterről nagy helyzetben a jobb sarok mellé lőtt. Jó volt látni, hogy a játékosok egyik oldalon sem akarják a kapuig cipelni a labdát, amint el tudtak szakadni az őrzőjüktől, azonnal keresték a lövőhelyzetet, és bizony, Cody Gakpo 18 méteres, kellemetlenül megpattanó bombájánál újra Maignan mutatott be szép védést. Eseménydúsra sikerült a játékrész első fele, ugyanakkor a másodikban inkább a két tizenhatos között zajlott a küzdelem, rengeteg szabálytalansággal, olyan átadási hibákkal, amilyenek ezen a szinten ritkán fordulnak elő.

 

Kylian Mbappé a kispadon rágózva egykedvűen nézte, hogy a szünet után a csapatok ugyanabban az összeállításban folytatják a mérkőzést, mint amiben az első negyvenöt percet befejezték, és talán az járhatott a fejében, a döntetlen tulajdonképpen mindkét oldal számára elfogadható eredmény, a lényeg, hogy egyetlen játékostársa se sérüljön meg. A 65. percben Griezmann óriási helyzetben megint rosszul találta el a labdát (szokatlanul sokat hibázott a franciák kapitánya), majd a 69. percben Xavi Simons lövése után már ünnepeltek a hollandok, hiszen a labda a bal alsó sarokban kötött ki, ám a VAR vizsgálta a találatot, és mert Denzel Dumfries akadályozta a francia kapust a védésben, a játékvezető les miatt nem adta meg a gólt.

Láttunk már jobb mérkőzést a két csapat előadásában, gyanítjuk, fogunk is még, mindenesetre a megszerzett egy ponttal Franciaország és Hollandia is nagyot lépett a továbbjutás felé. Biztosak vagyunk benne, Mbappé a Lengyelország elleni csoportmeccset már nem a kispadon üli végig, ezúttal azonban ez is belefért…

Még akkor sem ragad ott a francia csillag, ha ezzel az iksszel eldőlt: a lengyel válogatott – a mezőnyből elsőként – búcsúzott az Eb-től. 0–0

A MÉRKŐZÉST PERCRŐL PERCRE KÖVETŐ TUDÓSÍTÁSUNKAT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

1. Hollandia

2

1

1

2–1

+1 

4   

2. Franciaország

2

1

1

1–0

+1 

4   

3. Ausztria

2

1

1

3–2

+1 

3   

4. Lengyelország

2

2

2–5

–3 

0   

A D-csoport állása

HOLLANDIA 
Kapusok: 13 – Justin Bijlow (Feyenoord), 23 – Mark Flekken (Brentford – Anglia), 1 – Bart Verbruggen (Brighton – Anglia)
Védők: 5 – Nathan Aké (Manchester City – Anglia), 17 – Daley Blind (Girona – Spanyolország), 3 – Matthijs de Ligt (Bayern München – Németország), 6 – Stefan de Vrij (Internazionale – Olaszország), 22 – Denzel Dumfries (Internazionale – Olaszország), 2 – Lutsharel Geertruida (Feyenoord), 15 – Micky van de Ven (Tottenham – Anglia), 4 – Virgil van Dijk (Liverpool – Anglia)  
Középpályások: 12 – Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen – Németország), 26 – Ryan Gravenberch (Liverpool – Anglia), 20 – Ian Maatsen (Borussia Dortmund – Németország), 14 – Tijjani Reijnders (Milan – Olaszország), 24 – Jerdy Schouten (PSV), 7 – Xavi Simons (RB Leipzig – Németország), 16 – Joey Veerman (PSV), 8 – Georginio Wijnaldum (Al-Ettifak – Szaúd-Arábia)
Támadók: 25 – Steven Bergwijn (Ajax), 19 – Brian Brobbey (Ajax), 21 – Joshua Zirkzee (Bologna), 10 – Memphis Depay (Atlético Madrid – Spanyolország), 11 – Cody Gakpo (Liverpool – Anglia), 18 – Donyell Malen (Borussia Dortmund – Németország), 9 – Wout Weghorst (Hoffenheim – Németország)
Szövetségi kapitány: Ronald Koeman

FRANCIAORSZÁG
Kapusok: 23 – Alphonse Areola (West Ham – Anglia), 16 – Mike Maignan (Milan – Olaszország), 1 – Brice Samba (Lens)
Védők: 21 – Jonathan Clauss (Marseille), 22 – Théo Hernández (Milan – Olaszország), 24– Ibrahima Konaté (Liverpool – Anglia), 5 – Jules Koundé (FC Barcelona – Spanyolország), 3 – Ferland Mendy (Real Madrid – Spanyolország), 2 – Benjamin Pavard (Internazionale – Olaszország), 17 – William Saliba (Arsenal – Anglia), 4 – Dayot Upamecano (Bayern München – Németország)
Középpályások: 6 – Eduardo Camavinga (Real Madrid – Spanyolország), 19 – Youssouf Fofana (Monaco), 7 – Antoine Griezmann (Atlético Madrid – Spanyolország), 13 – N’Golo Kanté (Al-Ittihad – Szaúd-Arábia), 14 – Adrien Rabiot (Juventus – Olaszország), 8 – Aurélien Tchouaméni (Real Madrid – Spanyolország), 18 – Warren Zaire-Emery (Paris Saint-Germain)
Támadók: 25 – Bradley Barcola (Paris Saint-Germain), 20 – Kingsley Coman (Bayern München – Németország), 11 – Ousmane Dembélé (Paris Saint-Germain), 9 – Olivier Giroud (Milan – Olaszország), 12 – Randal Kolo Muani (Paris Saint-Germain), 10 – Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain), 15 – Marcus Thuram (Internazionale – Olaszország)
Szövetségi kapitány: Didier Deschamps


D-CSOPORT
JÚNIUS 16., VASÁRNAP
Hamburg: Lengyelország–Hollandia 1–2
JÚNIUS 17., HÉTFŐ
Düsseldorf: Ausztria–Franciaország 0–1
JÚNIUS 21., PÉNTEK
Berlin: Lengyelország–Ausztria 1–3
Lipcse: Hollandia–Franciaország 0–0
JÚNIUS 25., KEDD
18.00, Berlin: Hollandia–Ausztria
18.00, Dortmund: Franciaország–Lengyelország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik