Az Eb eddigi 34 góljának mindegyikét más játékos szerezte

Vágólapra másolva!
2024.06.19. 13:38
A futball történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) csokorba foglalta a kontinensviadal érdekességeit, köztük, hogy az összes eddigi találatot – az öngólokat is beleértve – más játékos szerezte.

A szerdai anyagban kiemelte az IFFHS, hogy Arda Güler lett a legfiatalabb játékos, aki gólt ért el Eb-debütálása alkalmával. A török labdarúgó, aki a grúzok elleni, 3–1-re megnyert meccsen 19 évesen és 114 naposan talált be, a „korversenyben” a nemzeti csapatában még most is szereplő portugál Cristiano Ronaldót előzte meg, aki 2004-es bemutatkozásakor 19 évesen és 128 naposan állította fel a kedd estig élő rekordot.

Az IFFHS kimutatásában helyet kapott, hogy Törökország története során először nyerte meg Európa-bajnoki nyitó meccsét, miután mind az öt korábbi ilyen találkozóját elveszítette. A három török találat egyikét szerző Mert Müldür azzal kerülhetett be az összefoglalóba, hogy – az öngólokat nem számítva – ő lett az 500. Eb-gólt jegyző játékos a kontinentális csúcsesemény történetében. Georges Mikutadze pedig azzal követelt magának helyet, hogy az Eb-újonc Grúzia futballhistóriájának ő lett az első gólszerzője egy nagy tornán.

A Portugália–Csehország (2–1) összecsapás egyik érdekességét az adta, hogy a győztes válogatottban Francisco Conceicao a 92. percben, mindössze 112 másodperccel azután vette be az ellenfél kapuját, hogy pályára küldték. Honfitársai közül nagy tornán – vb-t és Eb-t tekintve – nálánál gyorsabban csak José Augusto volt eredményes, aki az 1966-os angliai világbajnokságon, a kezdést követően alig 95 másodperc múltán betalált a magyar válogatott kapujába az amúgy 3–1-es portugál sikerrel végződő csoportmeccsen.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik