A torna eddigi legnagyobb meglepetése: Románia 3–0-ra nyert Ukrajna ellen

Vágólapra másolva!
2024.06.17. 14:40
Románia nagy győzelmet aratott (Fotó: Koncz Márton)
A román labdarúgó-válogatott nem kis meglepetésre 3–0-ra legyőzte Ukrajnát az Európa-bajnokság csoportkörének 1. fordulójában az E jelű négyesben.

 

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
E-CSOPORT
ROMÁNIA–UKRAJNA 3–0 (1–0)
München, Allianz Aréna, 61 591 néző. Vezette: Glenn Nyberg (Mahbod Beigi, Andreas Söderqvist) – svédek
ROMÁNIA: Nita – Ratiu, Dragusin, Burca, Bancu – M. Marin (Rus, 75.) – Man (Hagi, 62.), R. Marin, Stanciu (Racovitan, 87.), F. Coman (Mihaila, 62.) – Dragus (Puscas, 75.). Szövetségi kapitány: Edward Iordanescu
UKRAJNA: Lunyin – Konoplja (Timcsuk, 72.), Zabarnij, Matvijenko, Zincsenko – Sztepanenko (Brazsko, 62.), Saparenko (Jaremcsuk, 62.) – Cihankov (Jarmolenko, 62.), Szudakov (Malinovszkij, 83.), Mudrik – Dovbik. Szövetségi kapitány: Szerhij Rebrov
Gólszerző: Stanciu (29.), R. Marin (53.), Dragus (57.)
Sárga lap: R. Marin (79.), ill. Konoplja (67.)

A MÉRKŐZÉS ÉLŐ, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSA ITT!

A müncheni Románia–Ukrajna mérkőzés előtt a bukaresti golazo.ro munkatársa, Vlad Nedelea adott nekünk hosszabb interjút, melyben kifejtette, mivel legutóbb nyolc éve szerepeltek nagy tornán, a franciaországi Eb-n, így nagy várakozás előzi meg Romániában az Európa-bajnokságot. Ennek megfelelően több tízezer román szurkoló foglalt helyet az Allianz Arénában (még úgy is, hogy sok, hazájában veszélyes személyként nyilván tartott drukkert a német hatóságok őrizetbe vettek, majd kitoloncolták őket az országból). Bár azt nem mondhatjuk, hogy az első perctől szurkolták a mérkőzést, de amikor rázendítettek a „Romania, Romania” rigmusra, akkor zengett a stadion.

Kiváltképp a 29. percben, amikor az ukránok kapusa, a Real Madridban védő Andrij Lunyin az ellenfélhez passzolt egy hazaadott labdát, amelyet Dennis Man átadásából közel 20 méterről a 31 évesen második Európa-bajnokságán szereplő, Szaúd-Arábiában légióskodó Nicolae Stanciu nagy erővel, jobbal a bal felső sarokba bombázott.

Az ukránok egyébként jobban kezdték a meccset, 66 százalékban birtokolták a labdát, és az első félidőben összesen 22 támadást vezettek a románok négy akciójával szemben, de a fölényük meddő volt, ugyanis csak öt lövésig jutottak el 45 perc alatt, amiből egyszer sem találták el a kaput. Főleg a bal szélen erőltették a támadásokat, elsősorban legnagyobb sztárjuk, a Chelsea-ben futballozó Mihajlo Mudrik révén, de a kapu előtt rendre elfogyott a tudomány, hiányoztak a váratlan húzások. Miközben a másik oldalon a románok kis híján a második gólt is megszerezték, Stanciu szögletből tekerte a lécre a labdát.

Az ukránok játékára, koncentrációjára talán rányomta a bélyeget az a lelki teher, amit kimondva-kimondatlanul mindenki – beleértve a szurkolókat, a nemzetközi sajtót és talán kicsit saját magukat, a játékosokat is – rápakolt a korábbi ferencvárosi tréner, Szerhij Rebrov irányította ukrán csapatra, hogy a fronton harcoló katonákért is kell futballoznia. Ez a mérkőzés egyébként abból a szempontból történelmi volt, hogy először szerepelt Európa-bajnokságon úgy egy válogatott, hogy közben háború zajlik az országa területén.

A második félidő elején 12 perc alatt minden eldőlt. Egy újabb ukrán labdavesztés és román kontra végén ezúttal Razvan Marin lőtt jobbról, 24 méterről a lassan mozduló Lunyin keze alatt a kapuba. A Real kapuvédőjének ez már a második hibája volt a mérkőzésen, rajta érződött talán a legjobban a koncentrációs probléma, de a sok eladott labda és a középpályás szűrőjáték hiánya is alaposan rányomta bélyeget az ukránok teljesítményére.

Az 57. percben Denis Man a jobb szélről ezúttal a középen érkező Denis Dragusnak adott gólpasszt, ezután pedig már hiába cserélt rögtön hármat is Rebrov, az ukránok nem tudtak igazán nyomás gyakorolni a román kapura. Egy-két kósza ellentámadásig ugyan eljutottak, de vagy Florin Nita védett nagyot vetődve, vagy Mudrik nem találta el a kaput a bal szélről leadott lövésből.

Vlad Nedelea a meccs előtt arról beszélt nekünk, hogy a román futball most az útkeresés szakaszában van, de már látni a szövetség tervét, hogy egy egységes, az utánpótlás-válogatottaktól a felnőttcsapatig terjedő játékstílust szeretnének meghonosítani a román futballban, a kérdés már csak az, hogy erre a kezdeményezésre hogyan reagálnak majd a klubok, át tudják-e venni az ebben a felfogásban nevelkedő fiatalok a helyet a bajnokságban az értéktelen romániai légiósoktól. Nos, ezekre a kérdésekre a választ nyilván a jövő adja meg, az viszont látszott az ukránok ellen, hogy a labdaszerzések utáni gyors lapos passzokra, szélső elfutásokra és mihamarabbi befejezésekre építő (Romániában egyébként kimondottan a Hagi Akadémia neveli ebben a felfogásban az utánpótlását) futballnak van létjogosultsága – akár egy Európa-bajnokságon is.

A román szurkolók joggal ünnepelhetek a meccs után, zenghetett ismét a „Romania, Romania”, az ukránok ellen mutatott játékra ugyanis lehet jövőt építeni. 3–0

A MÉRKŐZÉS ÉLŐ, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSA ITT!


ROMÁNIA
Kapusok: 12 – Horatiu Moldovan (Atlético Madrid – Spanyolország), 1 – Florin Nita (Gaziantep – Törökország), 16 – Stefan Tarnovanu (FCSB)
Védők: 11 – Nicusor Bancu (Universitatea Craiova), 15 – Andrei Burca (Al-Ahdud – Szaúd-Arábia), 3 – Radu Dragusin (Tottenham – Anglia), 22 – Vasile Mogos (CFR), 5 – Ionut Nedelcearu (Palermo – Olaszország), 24 – Bogdan Racovitan (Raków Czestochowa – Lengyelország), 2 – Andrei Ratiu (Rayo Vallecano – Spanyolország), 4 – Adrian Rus (Pafosz – Ciprus)
Középpályások: 8 – Alexandru Cicaldau (Konyaspor – Törökország), 17 – Florinel Coman (FCSB), 10 – Ianis Hagi (Alavés – Spanyolország), 20 – Dennis Man (Parma – Olaszország), 6 – Marius Marin (Pisa – Olaszország), 18 – Razvan Marin (Empoli – Olaszország), 13 – Valentin Mihaila (Parma – Olaszország), 14 – Darius Olaru (FCSB), 23 – Deian Sorescu (Gaziantep – Törökország), 21 – Nicolae Stanciu (Damak – Szaúd-Arábia), 26 – Adrian Sut (FCSB)
Támadók: 7 – Denis Alibec (Muaiter – Katar), 25 – Daniel Birligea (CFR), 19 – Denis Dragus (Gaziantep – Törökország), 9 – George Puscas (Bari – Olaszország)
Szövetségi kapitány: Edward Iordanescu

UKRAJNA
Kapusok: 1 – Heorhij Buscsan (Dinamo Kijev), 23 – Andrij Lunyin (Real Madrid – Spanyolország), 12 – Anatolij Trubin (Benfica – Portugália)
Védők: 21 – Valerij Bondar (Sahtar Doneck), 2 – Juhim Konoplja (Sahtar Doneck), 22 – Mikola Matvijenko (Sahtar Doneck), 26 – Bohdan Mihajlicsenko (Polisszja Zsitomir), 16 – Vitalij Mikolenko (Everton – Anglia), 3 – Olekszandr Szvatok (Dnipro), 4 – Makszim Taloverov (LASK – Ausztria), 24 – Olekszandr Timcsuk (Dinamo Kijev), 13 – Illja Zabarnij (Bournemouth – Anglia)
Középpályások: 18 – Volodimir Brazsko (Dinamo Kijev), 15 – Viktor Cihankov (Girona – Spanyolország), 8 – Ruszlan Malinovszkij (Genoa – Olaszország), 10 – Mihajlo Mudrik (Chelsea – Anglia), 19 – Mikola Saparenko (Dinamo Kijev), 5 – Szerhij Szidorcsuk (Westerlo – Belgium), 6 – Tarasz Sztepanenko (Sahtar Doneck), 14 – Heorhij Szudakov (Sahtar Doneck), 17 – Olekszandr Zincsenko (Arsenal – Anglia)
Támadók: 11 – Artem Dovbik (Girona – Spanyolország), 9 – Roman Jaremcsuk (Valencia – Spanyolország), 7 – Andrij Jarmolenko (Dinamo Kijev), 25 – Vladiszlav Vanat (Dinamo Kijev), 20 – Olekszandr Zubkov (Sahtar Doneck)
Szövetségi kapitány: Szerhij Rebrov

A CSOPORT TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEI
18.00, Frankfurt am Main: Belgium–Szlovákia
JÚNIUS 21., PÉNTEK
15.00, Düsseldorf: Szlovákia–Ukrajna
JÚNIUS 22., SZOMBAT
21.00, Köln: Belgium–Románia
JÚNIUS 26., SZERDA
18.00, Frankfurt am Main: Szlovákia–Románia
18.00, Stuttgart: Ukrajna–Belgium

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik