Eb 2024: Vlahovics kihagyja a magyarok elleni meccset, senki sem érkezik a helyére

Gy. B.Gy. B.
Vágólapra másolva!
2023.10.09. 17:13
null
Dusan Vlahovics biztosan nem lép pályára a magyarok ellen (Fotó: Getty Images)
A szerb válogatott az Eb-szereplésért küzd, a selejtezősorozatban előbb Magyarországgal találkozik Budapesten, majd Montenegróval Belgrádban. Dragan Sztojkovics szövetségi kapitány hétfőn terjedelmes interjút adott az Informer című lapnak – ebből idézünk.

 

– Magyarország ellen a belgrádi vereség után készül a csapat. Mire számít?     
– Mindent megteszünk, hogy nyerjünk – fogalmazott az Informer című lapnak Dragan Sztojkovics, aki 2021 óta irányítja Szerbia válogatottját. – Meg kell mutatnunk, helyünk van az Európa-bajnokságon, és pillanatnyilag mi magunk döntünk a sorsunkról. Amióta edző vagyok, ez az első alkalom, hogy nem labdarúgókra, hanem sugárhajtású harcosokra lesz szükségem. Mentális értelemben. Győzni megyünk Magyarországra, és győzni akarunk Montenegró ellen is. Budapest Európa egyik legszebb városa, de nem kirándulni érkezünk. Vissza akarunk vágni a belgrádi vereségért, amit nem érdemeltünk meg.

– Milyen magyar válogatottra számít? Ha nyernek a hazaiak, óriási lépést tesznek a kijutás felé.     
– Belgrádban kísérteties csend volt a stadionban, ami a magyaroknak kedvezett. A magyarok lélektanilag jó pillanatban vannak, jókor jöttek hozzánk, és nyertek, bár valószínűleg nem erre számítottak. Nem gondolom, hogy taktikát vagy formációt váltanak, noha az összeállításukban várható változás. Örülök, hogy telt házas összecsapás lesz, szeretek ilyen környezetben játszani. Mindent megteszünk, hogy ne legyen mit ünnepelniük.

– Elégedett lenne a magyarok és a montenegróiak ellen összesen két ponttal?     
– A matematika egzakt tudomány, nincs mellébeszélés: annyi pontot kell szerezni, hogy kijussunk az Eb-re. Merthogy Szerbia ott akar és ott tud lenni a jövő évi tornán. Meglátjuk a meccs végén, hogy nulla, egy vagy három pontot érdemeltünk-e. Tiszteljük a magyarokat, de önmagunkat is, hiszem, hogy le tudjuk győzni őket Budapesten.

– Nem számolhat az egyik legjobb játékosával, Dusan Vlahoviccsal. Mekkora érvágás az ő hiánya?     
– Valóban nem játszhat, mert fáj a háta, együtt érzünk vele. Az utolsó pillanatig kapcsolatban álltunk, sajnos, nem tudja vállalni a játékot. Egyetlen edző sem örül, ha sérülés miatt esik ki játékosa, és már Bulgária ellen is megéreztük, hogy nincs meg a három csatárunk. Amikor láttam, hogy Vlahovics kihagyja a Juventus bajnokiját az Atalanta ellen, aggódni kezdtem, majd amikor legutóbb, a Torino ellen is kimaradt, már tudtam, nem számolhatok vele. Ugyanakkor most több időnk lesz felkészülni és tökéletesíteni a taktikát, nem is hívok be mást Vlahovics helyére.

– Gondolkodik taktikai változtatáson?     
– Igen, ezért is örülök, hogy ezúttal kicsit több időnk lesz felkészülni. Kipróbálunk néhány felállást, amelyekről úgy gondolom, jók lesznek. Azt egyelőre nem tudom megmondani, min változtatunk, több lehetőség is terítéken van, de az a legfontosabb, ami a fejemben van. Minden tekintetben felkészültek leszünk: technikailag, taktikailag és erőnlétileg egyaránt.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE AZ OKTÓBERI MÉRKŐZÉSEKRE
KAPUSOK: Gulácsi Péter
(RB Leipzig – Németország), Demjén Patrik (MTK Budapest), Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Szappanos Péter (Paksi FC)
VÉDŐK: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Bolla Bendegúz (Servette – Svájc), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Fiola Attila (Fehérvár FC), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Mocsi Attila (Rizespor – Törökország), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia), Szalai Attila (Hoffenheim – Németország), Szalai Gábor (Kecskeméti TE)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Kalmár Zsolt (Fehérvár FC), Kata Mihály (MTK Budapest), Kerkez Milos (AFC Bournemouth – Anglia), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Loic Nego (Le Havre AC – Franciaország), Callum Styles (Barnsley – Anglia)
TÁMADÓK: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (Liverpool FC – Anglia), Varga Barnabás (Ferencváros)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi

A SZERB VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK
: Vanja Milinkovics-Szavics (Torino), Predrag Rajkovics (Real Mallorca), Djordje Petrovics (Chelsea), Borisz Radunovics (Cagliari)
VÉDŐK: Nikola Milenkovics (Fiorentina), Sztrahinja Erakovics (Zenit), Nemanja Gudelj (Sevilla), Milos Veljkovics (Werder Bremen), Erhan Masovics (Bochum), Sztrahinja Pavlovics (Red Bull Salzburg), Srdjan Babics (Szpartak Moszkva), Aleksza Terzics (Red Bull Salzburg), Mihajlo Ilics (Partizan)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Andrija Zsivkovics (PAOK), Filip Mladenovics (Panathianiokosz), Mijat Gacsinovics (AEK Athén), Szasa Lukics (Fulham), Nemanja Radonjics (Torino), Nemanja Makszimovics (Getafe), Ivan Ilics (Torino), Filip Kosztics (Juventus), Dusan Tadics (Fenerbahce), Lazar Szamardzics (Udinese), Sztefan Mitrovics (Crvena zvezda), Szergej Milinkovics-Szavics (Al-Hilal), Filip Djuricsics (Panathinaikosz)
TÁMADÓK:
Alekszandar Mitrovics (Al-Hilal), Petar Ratkov (Red Bull Salzburg)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Dragan Sztojkovics

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
7. FORDULÓ
G-CSOPORT
18.00:
Bulgária–Litvánia, Szófia (Tv: Spíler2)
20.45: Magyarország–Szerbia, Puskás Aréna (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 4 3 1 7–1 +6 10
2. Szerbia 5 3 1 1 9–4 +5 10
3. Montenegró 5 2 2 1 5–5 0 8
4. Bulgária 5 2 3 3–8 –5 2
5. Litvánia 5 2 3 4–10 –6 2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik