Eb 2024: Spanyolország hetet vágott Grúziának, Skócia még mindig hibátlan

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2023.09.08. 20:01
null
Hengereltek a spanyolok (Fotó: Getty Images)
Spanyolország 7–1-es győzelmet aratott Grúziában a labdarúgó Európa-bajnoki-selejtezősorozat 5. fordulójában az A jelű csoportban. Skócia szintén győzött, Cipruson nyert három góllal.

GRÚZIA–SPANYOLORSZÁG

Jól kezdtek a spanyolok, hiszen már a 2. perc elején bravúrt kellett bemutatnia a grúz kapusnak a rövid saroknál Marco Asensio lövésénél. Nagyon egyoldalú volt az első játékrész, amelynek közepén Spanyolország Álvaro Morata fejesével megszerezte a vezetést (0–1). (VIDEÓ ITT!)

Néhány perc múlva jött az újabb spanyol találat. Az üresen álló Morata duplázhatott volna, de a labda a menteni igyekvő Szolomon Kvirkveliáról került a kapuba (0–2). (VIDEÓ ITT!)

Fél óra elteltével jött a harmadik gól is, de ezt les miatt nem adták meg. Nem úgy Dani Olmo egy kicsit szerencsés gólját a 38. percben (0–3). (VIDEÓ ITT!)

Ez nem Grúzia meccse volt. A 40. percben összejött Álvaro Moratának a dupla, aki Fabián Ruizzal játszott előtte össze (0–4). (VIDEÓ ITT!)

A második félidőnek már csak a gólkülönbség szempontjából maradt tétje. Egy korai grúz gól azonban tett arról, hogy ne laposodjon el a meccs. Giorgi Csakvetadze lövésénél Unai Simón vélhetően nem tudta eldönteni, hogy kézzel vagy lábbal menjen le, így balszerencséjére bevédte azt (1–4). (VIDEÓ ITT!)

Álvaro Morata nagyon élt, a 65. percben harmadszor is eredményes volt (1–5). (VIDEÓ ITT!)

A szakadó esőben megszületett a hatodik spanyol találat is, Nico Williams kaparta ki magának a gesztenyét (1–6). (VIDEÓ ITT!)


Az első félidő végén Olmo sérülése miatt csereként pályára lépett Lamine Yamal, aki a maga 16 évével és 57 napjával a spanyol válogatott valaha volt legfiatalabb debütálója lett. Az FC Barcelona üdvöskéje – akit egyébként a La Ligában augusztusban megválasztottak a legjobb U23-as játékosnak – a 74. percben pazarul lőtte ki a jobb sarkot, így most már ő a legfiatalabb gólszerző is (1–7). (VIDEÓ ITT!)

 

CIPRUS–SKÓCIA

Gyakorlatilag hazai pályán érezhette magát a skót válogatott Cipruson, hiszen a larnakai stadion lelátóin komoly többségben voltak a „Tartan Army” névre keresztelt szurkolótábor tagjai – ez a különbség a himnuszok eljátszásánál is kiütközött.

A ciprusiak csupán öt percig húzták ki kapott gól nélkül: a bal szélről érkező beadást McGinn csúsztatta tovább Scott McTominaynek, aki ugyancsak fejjel juttatta a labdát a hálóba (VIDEÓ ITT). Tíz percre rá megduplázódott a skótok előnye: egy szabadrúgás után Hendry fejelte a labdát Ryan Porteous elé, aki néhány méterről a kapuba tuszkolta a labdát (VIDEÓ ITT). Fél óra játék után a harmadik skót találat is megszületett: John McGinn előtt késve zárt össze a ciprusi védelem, az Aston Villa középpályása pedig 18 méterről védhetetlenül tekert a kapu jobb oldalába (VIDEÓ ITT).

A második félidőt is fölényben játszották Steve Clarke tanítványai, de több gól már nem született: Skócia hibátlan mérleggel (!), 15 ponttal vezeti csoportját a hatpontos (!) spanyolok előtt, s ezzel gyakorlatilag már ott vannak a németországi kontinenstorna mezőnyében. 0–3

 

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐK
5. FORDULÓ
A-CSOPORT
Grúzia–Spanyolország 1–7 (0–4)
Tbiliszi. G:
Csakvetadze (49.), ill. Álvaro Morata (22., 40., 65.), Kvirkvelia (27. – öngól), Dani Olmo (38.), Nico Williams (68.), Yamal (74.)
Ciprus–Skócia 0–3 (0–3)
Larnaka. G: McTominay (6.), Porteous (16.), McGinn (30.)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Skócia 5 5 12– 1 +11 15
2. Spanyolország 3 2 1 10– 3 +7 6
3. Norvégia 4 1 1 2 5– 7 –2 4
4. Grúzia 4 1 1 2 4–11 –7 4
5. Ciprus 4 4 2–11 –9 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik