Eb-selejtező: Giroud és Mbappé is betalált, simán nyertek a franciák

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.06.16. 22:55
null
Giroud tovább javította a gólrekordját, nyertek a franciák (Fotó: Getty Images)
A 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőinek B-csoportjában a francia válogatott 3–0-ra győzött Gibraltár vendégeként. A csoport másik mérkőzésén Görögország 2–1-ra verte a meccs végén megfogyatkozó ír csapatot.

GIBRALTÁR–FRANCIAORSZÁG 0–3

A Samba – Pavard, W. Fofana, Konaté, Théo Hernandez – Griezmann, Tchouaméni, Camavinga – Coman, Giroud, Mbappé kezdőcsapattal felálló francia válogatott toronymagas esélyesként vágott neki a portugáliai Algarve Stadionban megrendezett találkozónak. A gall együttes gólrekordere, Olivier Girouda 123. mérkőzését jegyezte a válogatottban – ezzel beérte a vonatkozó örökranglista harmadik helyén Thierry Henryt –, s ezt egy harmadik percben szerzett góllal ünnepelte meg, miután különösebb megerőltetés nélkül a hálóba fejelte Kingsley Coman beadását.


A gól nem változtatta meg a mérkőzés hangulatát – a franciák komótosan támadtak, de a jó napot kifogó gibraltári kapus látványos védésekkel tartotta meccsben csapattársait. A szünet előtt azért a második gólját is megszerezte az esélyesebb csapat: a kezezés miatt – némi videózás után megítélt – büntetőt Kylian Mbappé értékesítette.



A fordulás után nem rángatták meg az istrángot a franciák, de egy gólt így is összehoztak: Kylian Mbappé centerezését Aymen Mouelhi vérbeli csatármozdulattal küldte a saját kapujába.

A hajrában a franciák még eljutottak néhány kapufáig, de több gól nem született – fél gőzzel hozta a kötelezőt Didier Deschamps gárdája.

GÖRÖGORSZÁG–ÍRORSZÁG 2–1

Negyedórányi játék után már görög gólt ünnepelhetett az AEK Athén mérkőzéseinek otthont adó OPAP Aréna (leánykori nevén Hagia Szophia Stadion) közönsége: egy ír kezezésért videózás után megítélt tizenegyest a Ferencváros El-mumusa, Anasztasziosz Bakaszetasz váltotta gólra.

Nem sokkal ezután érkezett az írek egyenlítése, igaz, Nathaniel Collins közeli gólját csupán több perces videózás után adta meg a játékvezető.

A fordulás után négy perccel ismét a kék mezes görögök szereztek gólt: Bakaszetasz ravasz lövése valószínűleg befért volna a jobb alsó sarokba, de Jorgosz Maszurasz biztos, ami biztos alapon még belevetődött, így lett tökéletes az akció.

A hajrában több gól már nem esett, viszont az ír Matt Doherty elkészült az idegeivel, reklamálás közben leütött egy görögöt, így azonnali piros lappal zárta a találkozót.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ, 3. FORDULÓ
B-CSOPORT
Görögország–Írország 2–1
Athén. G:
Bakaszetasz (15. – 11-esből), Maszurasz (49.), ill. Collins (27.)
Gibraltár–Franciaország 0–3
Faro. G: Giroud (3.), Mbappé (45+2. – 11-esből), Mouelhi (78. – öngól)

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Franciaország 3 3 8–0 +8 9
2. Görögország 2 2 5–1 +4 6
3. Hollandia 2 1 1 3–4 –1 3
4. Írország 2 2 1–3 –2 0
5. Gibraltár 3 3 0–9 –9 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik