Ausztria, Izland, Portugália: vigyáztak, készültek, rajtolnak!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.06.14. 16:26
null
Három nagy ellenfél (balról jobbra): Cristiano Ronaldo, Marko Arnautovic, Gylfi Sigurdsson (Fotók: Reuters)
Kedden a magyar válogatott csoportjában is megkezdődik a labdarúgó Európa-bajnokság. A mieink felkészülésének utolsó óráit helyszíni tudósítóink segítségével szinte élőben közvetítjük – de mi a helyzet a vetélytársak háza táján? Nehezítik-e a dolgukat sérülések? Mennyire vannak játékban a legjobbjaik? Meglephetnek-e bennünket valamilyen váratlan húzással, előttünk kevéssé ismert játékossal? Megpróbáltuk összegezni.

 

Az F-csoport csapatait a korábbiakban már bemutattuk, most az Európa-bajnokság előtti finomhangolásra összpontosítunk.

AUSZTRIA

EREDMÉNYTREND A KIJUTÁS ÓTA

Marcel Koller csapata meglepő magabiztossággal, veretlenül és csoportelsőként (kilenc győzelem, egy döntetlen) jutott ki az Európa-bajnokságra, ám amilyen ijesztő ez a bizonyítvány a csoportellenfelek szemével nézve, annyira zavarba ejtőek – majdnem azt írtuk: megnyugtatóak – a felkészülési időszak vegyes eredményei.

De figyelem! A tavaszi vereségek ellenére Ausztria továbbra is a második legmagasabban jegyzett válogatott a csoportunkban, az év eleji 10. pozícióját egyhelynyi átmeneti visszacsúszás után júniusban visszaszerezte a világranglistán.

(Itt jegyezzük meg, hogy bár vannak elemzők, akik az F-csoportot tekintik a leggyengébbnek, egyedül ebben az Eb-kvartettben található két világranglista top 10-es válogatott – a másik, mint majd lejjebb látjuk, Portugália.)

MENNYIT ÚJÍTOTT A KAPITÁNY TAVASSZAL?

Nem sokat. A selejtezőkön jól teljesítő alaptizenegyén, a szükség esetén támadóbbá gyúrható 4–5–1-es hadrendjén kívül Koller azt tesztelte, szükség esetén kik a legmegbízhatóbb beugrók.

A legnagyobb dilemmát továbbra is az okozza, hogy Aleksandar Dragovic mellett ki legyen a másik középső védő – a rutinosabb, egyben termetesebb Sebastian Prödl, valamint az új generációt képviselő Martin Hinteregger legalábbis ugyanúgy osztozott a felkészülési időszak játékpercein, mint a kvalifikációs sorozat során.

A selejtezőbeli játékidőhöz képest viszonylag sok időt töltött a pályán a tavaszi meccseken a balhátvéd Markus Suttner – a poszt bérlője, a csapatkapitány Christian Fuchs fárasztó, de annál sikeresebb angliai idényen van túl –, valamint két középpályásként benevezett játékos, az inkább a védekezésben járatos Stefan Ilsanker és a támadásban erősebb Marcel Sabitzer.

Utóbbi nagyon jó idényt futott Lipcsében, szükség lehet rá, ha a szezonban többször sérült, a Stuttgarttal kieső Martin Harnikkal történne valami.

AZ OSZTRÁK KERET
Kapusok: 1 Robert Almer (Austria Wien), 12 Heinz Lindner (Eintracht Frankfurt), 23 Ramazan Özcan (Ingolstadt)
Védők: 3 Aleksandar Dragovic (Dinamo Kijev), 5 Christian Fuchs (Leicester), 2 Garics György (Darmstadt), 4 Martin Hinteregger (Mönchengladbach), 17 Florian Klein (Stuttgart), 15 Sebastian Prödl (Watford), 13 Markus Suttner (Ingolstadt), 16 Kevin Wimmer (Tottenham)
Középpályások: 8 David Alaba (Bayern München), 7 Marko Arnautovic (Stoke), 14 Julian Baumgartlinger (Mainz), 11 Martin Harnik (Stuttgart), 6 Stefan Ilsanker (RB Leipzig), 22 Jakob Jantscher (Luzern), 10 Zlatko Junuzovic (Bremen), 20 Marcel Sabitzer (RB Leipzig), 18 Alessandro Schöpf (Schalke)
Támadók: 19 Lukas Hinterseer (Ingolstadt), 9 Rubin Okotie (1860 München), 21 Marc Janko (Basel)
Szövetségi kapitány: Marcel Koller
Csapatépítésnek is beillő gyakorlat egy osztrák edzésről (Fotó: Reuters)
Csapatépítésnek is beillő gyakorlat egy osztrák edzésről (Fotó: Reuters)

 

NEM SELEJTEZTEK, MÉGIS ITT VANNAK

Úgy is fogalmazhatunk, hogy minden számításba jöhető osztrák labdarúgó ott lesz az Európa-bajnokságon. Nagy hiányzójuk nincs, a tavasszal kipróbált játékosok közül egyedül Guido Burgstaller nem fért be a 23-ak közé, és ahogyan várható volt, a fiatal Valentino Lazaro sem utazott el végül.

Hat olyan futballista található a keretben, aki a selejtezőkön nem játszott. A két kapus, Heinz Lindner és Ramazan Özcan közül utóbbi töltött a pályán több időt a tavaszi felkészülési mérkőzéseken. A három védő közül Suttner próbálgatásáról már szót ejtettünk, míg a rutinos Garics György mindössze 12, az ifjú Kevin Wimmer 45 percet kapott.

Külön bekezdést érdemel Alessandro Schöpf. A 15 éves kora óta a Bayern Münchenben nevelkedő fiatal támadó a szezont még a Nürnberggel kezdte a német másodosztályban, januárban szerződtette a Schalke, azóta már van gólja a Bundesliga 1-ben, márciusban válogatott lett, s mivel a tavaszi négy felkészülési meccs mindegyikén játszott több-kevesebb időt, sőt szerzett egy gólt is, tanácsos nem szem elől téveszteni.

HOGYAN ÁLLTAK FEL A FŐPRÓBÁN?

Az osztrákok az Almer – Klein, Dragovic, Prödl (Hinteregger, 79.), Fuchs – Baumgartlinger (Ilsanker 89.), Alaba – Sabitzer (Schöpf, 82.), Junuzovic (Harnik, 68.), Arnautovic (Jantscher, 81.) – Janko (Hinterseer, 68.) csapattal veszítették el 2–0-ra a hollandok elleni bécsi mérkőzést. Ha a korábbiakat vesszük alapul, akkor ez a kezdő két helyen változhat az Eb-rajtig: a védelemben Prödl helyén Hinteregger is kezdhet, míg Harnik visszakerülhet a jobb szélre – Sabitzer pedig a kispadra.

MILYEN ÁLLAPOTBAN VANNAK A KULCSEMBEREK?

A kezdő tizenegybe jó eséllyel pályázó labdarúgók közül Fuchs, Alaba, Baumgartlinger, Junuzovic és Arnautovic gyakorlatilag végigfutballozta az idényt topligás klubjában, azaz játékban voltak – hogy ez mennyire jár fizikai és szellemi fáradtsággal, majd elválik.

A klubjában szintén az alapemberek közé számító Almer kapus és Harnik térdsérülés miatt sokat kihagyott a szezonban, s tavasszal Dragovic, valamint Janko is a partvonalon kívülre kényszerült egy-másfél hónapra, de mostanra rendben vannak.

Három védő, Klein, Prödl, valamint a télen a Mönchengladbachba igazoló Hinteregger ellenben taktikai okokból szorult sokszor a kispadra a klubjában.

 

IZLAND

Arnór Ingvi Traustason és társai autogramot osztanak (Fotó: Reuters)
Arnór Ingvi Traustason és társai autogramot osztanak (Fotó: Reuters)

EREDMÉNYTREND A KIJUTÁS ÓTA

Ugyanazt írhatjuk róluk, mint az osztrákokról: szinte felhőtlen könnyedséggel vívták ki történetük első Eb-szereplésének lehetőségét, ehhez képest a felkészülési időszak kissé döcögősre sikerült – különösen a kapott gólok számának megugrása feltűnő.

Izland a világranglista 36. helyén kezdte az esztendőt, februárra kettőt visszalépett, azóta négyet előre – szóval a 34. pozícióból várja a történelmi Eb-bemutatkozást, a résztvevők közül csak a svédeket (!) és az albánokat megelőzve.

MENNYIT ÚJÍTOTT A KAPITÁNY TAVASSZAL?

Az izlandiak már januárban beiktattak egy hárommeccses túrát, az éppen hozzáférhető jelöltekkel a Közel-Keletre utaztak. Többek között a csapattal tartott a veterán Eidur Gudjohnsen és a tavaly kiugró évet produkáló, a selejtezőkön még nem játszó Arnór Ingvi Traustason – végül mindketten kerettagok lettek.

A nemzetközi értékelések szerint az izlandiak bajban lehetnek, ha meg kell bontani a szokásos szereposztású 4–4–2-jüket, és ami a négy tavaszi felkészülési mérkőzésen történt, alátámasztja ezt.

A két kapitány bőszen kísérletezett, különösen a védelemben jutott jelentős játékidő a selejtezőben még nem látott fiataloknak, a válogatottbeli tűzkeresztségen éppen csak áteső Haukur Heidar Haukssonnak, Sverrir Ingi Ingasonnak, Hördur Björgvin Magnússonnak és Hjörtur Hermannssonnak. Mindannyian elutaztak Franciaországba – alighanem nem létszámfeltöltőnek.

Találni kellett (volna) olyan játékosokat is, akik besegíthetnek Gylfi Sigurdssonnak és Kolbeinn Sigthórssonnak a gólszerzésbe. A középpályás Traustason fogékonynak bizonyult a feladatra, s bár a selejtezőkben csak epizodista volt, mi több, válogatott mezben az Eb-felvezetés során egyedül Liechtensteinnek talált be, Alfred Finnbogason is bekerült a keretbe.

AZ IZLANDI KERET
Kapusok: 1 Hannes Thór Halldórsson (Bodö/Glimt), 12 Ögmundur Kristinsson (Hammarby), 13 Ingvar Jónsson (Sandefjord)
Védők: 2 Birkir Már Saevarsson (Hammarby), 6 Ragnar Sigurdsson (FK Krasznodar), 14 Kári Árnason (Malmö), 23 Ari Freyr Skúlason (OB), 3 Haukur Heidar Hauksson (AIK), 5 Sverrir Ingi Ingason (Lokeren), 19 Hördur Björgvin Magnússon (Cesena), 4 Hjörtur Hermannsson (Göteborg)
Középpályások: 17 Aron Gunnarsson (Cardiff), 20 Emil Hallfredsson (Udinese), 8 Birkir Bjarnason (Basel), 7 Jóhann Berg Gudmundsson (Charlton), 10 Gylfi Sigurdsson (Swansea), 18 Theódór Elmar Bjarnason (AGF), 16 Rúnar Már Sigurjónsson (Sundsvall), 21 Arnór Ingvi Traustason (Norrköping)
Támadók: 22 Eidur Gudjohnsen (Molde), 9 Kolbeinn Sigthórsson (Nantes), 11 Alfred Finnbogason (Augsburg), 15 Jón Dadi Bödvarsson (Kaiserslautern)
Szövetségi kapitány: Lars Lagerbäck és Heimir Hallgrímsson

NEM SELEJTEZTEK, MÉGIS ITT VANNAK

Akárcsak az osztrákoknál, itt sincsenek nagy hiányzók: akit a siker reményében fontosnak gondolnak bevetni, az mind ott van a franciaországi keretben. Bár ki tudja, ha a rutinos Rúrik Gíslason ősszel nem szenved súlyos Achilles-ín-sérülést, talán meghívót kap az amúgy bátran fiatalító kapitányoktól.

Hét olyan játékos található a névsorban, aki a selejtezők során nem jutott szerephez: egy kapus (Ingvar Jónsson), a már említett négy védő (Hauksson, Ingason, Magnússon, Hermannsson), valamint két középpályás (Traustason mellett Rúnar Már Sigurjónsson).

HOGYAN ÁLLTAK FEL A FŐPRÓBÁN?

Liechtenstein volt az izlandiak főpróbás áldozata, a Lagerbäck, Hallgrímsson kettős a Halldórsson – Saevarsson, R. Sigurdsson (Hermannsson, 54.), Ingason, Skúlason (Magnússon, 87.) – Gudmundsson (T. Bjarnason, a szünetben), Gunnarsson, G. Sigurdsson, Traustason (Hallfredsson, 69.) – Finnbogason (Gudjohnsen, a szünetben), Sigthórsson (Sigurjónsson, 79.) csapatot szerepeltette. Lehet, hogy a fiatal Ingason az Eb-n is kezdő lesz Árnason rovására?

MILYEN ÁLLAPOTBAN VANNAK A KULCSEMBEREK?

A kezdőcsapat tagjai, első számú beugrói mind játékban vannak, nem kínlódtak súlyos sérüléssel a mögöttünk hagyott hónapokban.

Árnason, Saevarsson, Traustason és a télen Norvégiába igazoló kapus, Halldórsson téli alapozás után naptári éves északi bajnokságban lendült játékba, akárcsak a Kínából Moldéba szerződő Gudjohnsen, míg Ragnar és Gylfi Sigurdsson, Gudmundsson, Skúlason, valamint a belga Lokerenben szépen beilleszkedő Ingason őszi-tavaszi bajnokságban alapember.

Bödvarsson és Finnbogason tavaszra igazolt Németországba, mindketten sokat játszottak – utóbbi a jelek szerint másfél elvesztegetett idény után magára is talált –, és bár Gunnarsson, Sigthórsson, Birkir Bjarnason, valamint a Serie A-n belüli klubváltása után Hallfredsson padozott is, mellőzöttségre nem panaszkodhattak.

 

PORTUGÁLIA

Cristiano Ronaldo és Bruno Alves nyújtás közben (Fotó: Reuters)
Cristiano Ronaldo és Bruno Alves nyújtás közben (Fotó: Reuters)

EREDMÉNYTREND A KIJUTÁS ÓTA

A portugál válogatott a rossz kezdés ellenére magabiztosan, csoportelsőként jutott ki az Európa-bajnokságra, és bár a vegyes felkészülési eredmények miatt egy pozíciót visszaesett az év elejihez képest, a júniusi világranglista nyolcadik helyén sem kell szégyenlősen összehúznia magát. Pláne, hogy Európából csak hárman (Belgium, Németország, Spanyolország) előzik meg.

Bár az Eb-főpróbájuk hét gólt hozott, figyelemre méltó, hogy az öt idei felkészülési mérkőzésből kettőn nem találtak be a kapuba – a Bulgária elleni nulla önmagában is meglepő, hát még ha hozzátesszük, hogy Cristiano Ronaldo kilencven percig a pályán volt, és még büntetőt is rúghatott.

MENNYIT ÚJÍTOTT A KAPITÁNY TAVASSZAL?

Tulajdonképpen már a selejtezők idején elkezdődött a kísérletezés, ami összefügg azzal, hogy a nyitányon, az albánok elleni megdöbbentő hazai vereség (0–1) idején még Paulo Bento volt a szövetségi kapitány. A helyére 2014 őszén kinevezett Fernando Santos érthető módon – részben szakmai okokból, részben kényszerből, részben a közvélemény nyomásának is eleget téve – újított, és ember legyen a talpán, aki pontosan megjósolja, mire lesz képes a formálódó csapat az Európa-bajnokságon.

A kapuban Rui Patrício, elöl pedig Cristiano Ronaldo (kiegészülve Nanival) mindvégig biztos pont volt, azonban a középpályán és a védelemben nagy mozgás zajlott, zajlik. A selejtezők során a rutinos játékosok közül szép lassan lemorzsolódott Ricardo Costa, Hélder Postiga, José Bosingwa, Miguel Veloso és az Eb-keret kihirdetésekor már a hosszú sérülésből éppen felépülő Tiago neve sem hangzott el.

A kapitány egy ideje már tudta, hogy nem számíthat a sérült Fábio Coentrao és Danny szolgálataira az Eb-n, majd végül lemondott a májusban megsérülő Bernardo Silváról is. Coentrao helyén a rutinos Eliseu és a fiatal Raphaël Guerreiro játszik balhátvédet, utóbbi igen biztatóan.

S hogy mi lesz a középpályán? Nos, tavasszal annyi látszott, hogy a korelnök Joao Moutinho mellett megugrott Danilo Pereira és a védekezőspecialista William Carvalho játékideje, s a kapitány igyekezett sok-sok válogatott perccel felvértezni a csupán egy selejtezőn bevetett André Gomest, Adrien Silvát és Joao Máriót.

A PORTUGÁL KERET
Kapusok: 12 Anthony Lopes (Lyon), 22 Eduardo (Dinamo Zagreb), 1 Rui Patrício (Sporting CP)
Védők: 2 Bruno Alves (Fenerbahce), 21 Cédric (Southampton), 19 Eliseu (Benfica), 4 José Fonte (Southampton), 3 Pepe (Real Madrid), 5 Raphaël Guerreiro (Lorient), 6 Ricardo Carvalho (Monaco), 11 Vieirinha (Wolfsburg)
Középpályások: 23 Adrien Silva (Sporting CP), 15 André Gomes (Valencia), 13 Danilo Pereira (Porto), 10 Joao Mário (Sporting CP), 8 Joao Moutinho (Monaco), 16 Renato Sanches (Benfica), 14 William Carvalho (Sporting CP)
Támadók: 7 Cristiano Ronaldo (Real Madrid), 9 Éder (Lille), 17 Nani (Fenerbahce), 18 Rafa Silva (Braga), 20 Ricardo Quaresma (Besiktas)
Szövetségi kapitány: Fernando Santos

NEM SELEJTEZTEK, MÉGIS ITT VANNAK

Hiába a lassan két éve zajló vérfrissítés, a 23-as Eb-keretben még így is akad négy olyan labdarúgó, aki egyetlen selejtezőn sem szerepelt: két kapus (Anthony Lopes, Eduardo), továbbá Rafa Silva, a Braga csatára, valamint a nemrégiben a Bayern Münchenbe igazoló Renato Sanches. A portugál idény nagy felfedezettjére egyelőre csak csereként számít a kapitány, igaz, az összes tavaszi felkészülési mérkőzésen pályára küldte.

HOGYAN ÁLLTAK FEL A FŐPRÓBÁN?

Fernando Santos a Rui Patrício – Cédric (Vieirinha, a szünetben), Pepe (R. Carvalho, 58.), José Fonte, Guerreiro – Joao Mário (Éder, 59.), Danilo Pereira (W. Carvalho, 70.), André Gomes – Moutinho (R. Sanches, 58.) – C. Ronaldo (Nani, a szünetben), Quaresma csapattal mészároltatta le Észtországot (7–0) az utolsó felkészülési meccsen, és itt érdemes néhány szót ejteni a védelem közepének várható szereposztásáról.

Az életkor nem kérdés, csak harmincasok jöhetnek szóba. De mi az ideális személyi összetétel? Santos négy formációt próbált ki: a Bruno Alves, Pepe, a Bruno Alves, Ricardo Carvalho, a
José Fonte, R. Carvalho és a José Fonte, Pepe párost. Utóbbit kétszer is, mindkét mérkőtést megnyerte a csapat – szóval nem lenne meglepetés, ha a válogatott szereplések tekintetében társaitól messze elmaradó Fontéra nagy feladatok várnának.

MILYEN ÁLLAPOTBAN VANNAK A KULCSEMBEREK?

A portugál válogatott Eb-re nevezett labdarúgói között nincs olyan, aki huzamosabb ideig koptatta volna a kispadot az elmúlt klubszezonban. Még a tavaly nyáron erősebb egyletbe igazolók, mint például Cédric, Danilo Pereira, az azóta még egyszer váltó Éder is játszott eleget, nem beszélve a nagy felfedezettről, Renato Sanchesről, aki 18 évesen szépen helytállt a Benficában.

Nagy kérdés, hogy a sok (kilenc) harmincon felüli futballista mennyire lesz friss a fárasztó idény végén sorra kerülő kontinenstornán. A portugál drukkerek leginkább Cristiano Ronaldo miatt aggódnak.

Akadnak olyan „öregek” is a 23-ak között, akik sérültek voltak a szezonban. Bruno Alves és Vieirinha még ősszel dőlt ki néhány hétre, ellenben Pepe és a bokájával kínlódó Joao Moutinho nemcsak az idény első felében, hanem 2016-ban is kihagyni kényszerült egy hónapot. Santos kapitány a kerethirdetés előtt sok orvosi konzultáción vett részt, és hallott rossz híreket bőven – reményei szerint többet nem fog.

AZ F-CSOPORT PROGRAMJA
Június 14. 18.00 Ausztria–MAGYARORSZÁG Bordeaux, Matmut Atlantique
Június 14. 21.00 Portugália–Izland Saint-Étienne, Stade Geoffroy-Guichard
Június 18. 18.00 Izland–MAGYARORSZÁG Marseille, Stade Vélodrome
Június 18. 21.00 Portugália–Ausztria Párizs, Parc des Princes
Június 22. 18.00 Izland–Ausztria Saint-Denis, Stade de France
Június 22. 18.00 MAGYARORSZÁG–Portugália Lyon, Stade des Lumières

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik