Eb 2016: „Kiemelkedő magyar futballista? Olyan nincs”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
2015.10.17. 12:44
Az Európa-bajnoki selejtezőcsoportjában Németország és Lengyelország mögött harmadik helyen végző Írország nem kiemeltként várhatja a pótselejtező vasárnapi sorsolását. Az írek nem csinálnak belőle titkot, hogy a magyarokkal szeretnének összekerülni.



Az irishtimes.com elemzésében a szerző leírja, hogy az ír válogatottnak a bosnyákoktól, az ukránoktól és a svédektől sem kell tartania, számukra egyik csapat sem legyőzhetetlen, de a legjobb esélyekkel természetesen Magyarország ellen lépnének pályára.

Emmet Malone újságíró hozzáteszi, Budapest vonzó célállomás lehetne a szurkolók számára, bár a Ferencváros stadionjának befogadóképessége csak 23700 fő, ebből kifolyólag a vendégdrukkereknek nem sok jegy jutna – annyi legalábbis biztosan nem, amennyire igényük lenne.

Az elemzés legérdekesebb részében a szerző minden válogatottból kiemel egy vagy több átlagon felüli játékost, akiről az írek meccs közben egy percig sem feledkezhetnek meg. A bosnyákoktól Edin Dzekóra, Miralem Pjanicra és Senad Lulicra, az ukránoktól Andrij Jarmolenkóra és Jevhen Konopljankára, míg a svédektől Zlatan Ibrahimovicra hívja fel a figyelmet.

A magyarokról a következőt írja: „Kiemelkedő képességű játékosról nem beszélhetünk, de a keret tagja Király Gábor, aki a Crystal Palace-ban, a Burnleyben és az 1860 Münchenben is védett. A 39 esztendős kapus általában megbízható teljesítményt nyújt, bár a görögök elleni utolsó csoportmeccsen gyenge napot fogott ki.”

Az írek helyzetét egyébként nehezíti, hogy John O'Shea és Jonathan Walters eltiltás miatt kihagyja a pótselejtező első mérkőzését, míg a csapat egyik legveszélyesebb tagja, Shane Long kettő-négy hétig nem játszhat, és lehet, hogy nem épül fel november közepére.

A pótselejtezőket november 12–14. és 15–17. között bonyolítják le. A párosításokat most vasárnap, október 18-án 11.20-kor sorsolják ki az UEFA nyoni központjában. A pótselejtezőn lesz kiemelés, az UEFA-koefficiens rangsorol – méghozzá ekképp:

KIEMELTEK
Bosznia-Hercegovina
Ukrajna
Svédország
Magyarország

NEM KIEMELTEK
Dánia
Írország
Norvégia
Szlovénia

A vasárnapi sorsoláson elsőként kihúzott csapat (kiemeléstől függetlenül) kezdi otthon a pótselejtezős párharcot.

ÍRORSZÁG
Világranglista-helyezés: 54.
Selejtezős mérleg: 10 mérkőzés, 5 győzelem, 3 döntetlen, 2 vereség, 19–7-es gólkülönbség, 18 pont
Legeredményesebb játékos:Robbie Keane (5 gól)
Legjobb Eb-szereplés: csoportkör (1988, 2012)
Legutóbbi Eb-szereplés: 2012 (csoportkör)
Összes Eb-szereplés: 2 (1988, 2012)
Mérlegünk ellenük: 12 mérkőzés, 5 győzelem, 5 döntetlen, 2 vereség, 25–18-as gólkülönbség
Utolsó meccsen a felállás: Randolph – Coleman, O'Shea, Keogh, Brady – McClean (Hoolahan, 73.), McCarthy, Whelan (McGeady, 58.), Hendrick – Walters, Long (Keane, 55.).
Legtöbbszörös válogatott: Robbie Keane (143)
Keret összértéke (atransfermarkt.dealapján): 85.85 millió euró
Legértékesebb játékos: Seamus Coleman (19 millió euró)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik