Eb-portrék: Lengyelország (2008)

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2008.05.09. 02:45
Kőkeményen, flexibilisen és unalmasan

A lengyel válogatott az utóbbi időkben inkább a selejtezők abszolválásában jeleskedik, mintsem a tornán való jó szereplésben, gondoljunk csak a legutóbbi két világbajnokságra. Most az alapoktól kezdte az építkezést a szövetség: először is biztosítottak egy kiváló, rengeteg sikert elért edzőt Leo Beenhakker személyében, majd arról is gondoskodtak, hogy a következő kontinenstornán rendezőként biztosan ott legyenek. Tavasszal pedig megpróbálkoztak azzal, ami az olaszoknak nagyon bejött 2006-ban: belebuktak egy mindent átfogó korrupciós botrányba…

Végy három jó kapust

Kapusposzton kifejezetten jó állnak a „Sasok”, hiszen Artur Boruc, Lukasz Fabianski és Tomasz Kuszczak személyében három igen tehetséges hálóőrrel rendelkeznek, igaz, közülük csak a kezdőkapus Boruc lép rendszeresen pályára klubjában. Előttük már nem ilyen fényes a választék: a két középhátvéd, Jacek Bak és Grzegorz Bronowicki nem több középszerű iparosnál, akár csak a balbekk Michal Zewlakow; viszont átellenben a támadó szellemű Marcin Wasilewski okozhat kellemes meglepetéseket. Ha a fenti négyesből kiesik valaki, nagy bajban lesz Beenhakker, ugyanis a kispadon egyetlen tapasztalt hátvéd ül csupán, az FK Moszkvában edződő Mariusz Jop.

Irányító nélkül

Mint rendesen, a piros-fehérek most sem rendelkeznek nemzetközileg elismert játékmesterrel, így középen két utcai harcossal, Mariusz Lewandowskival és Dariusz Dudkával igyekeznek betölteni a Miro Szymkowiak után maradt űrt. Dudka egyébként az addigi szűrő, Radoslaw Sobolewski visszavonulása után lépett egy sorral előrébb a védelemből, s kiválóan megállta helyét új posztján. Jóval több kreativitást lehet várni a két szélsőtől, a bal oldalon a rutinos Jacek Krzynowektől, a jobbon a lendületes Jakub Blaszczykowskitól. Utóbbi, akit Dortmundban csak Kubaként emlegetetnek, a torna nagy lengyel felfedezettje lehet. Mivel kollégái közül csak a középső támadó középpályás Lukasz Gargula jöhet szóba, mint igazi erősítés, a kapitány az utolsó pillanatban honosította a brazil Rogert, aki két és fél éve futballozik a Legia Varsóban, s balszélsőként vethető be.



Smolarekben bízva

A csatársorban a „kis” Smolarek, Ebi (édesapja, Wlodzimierz Smolarek 60-szoros válogatott volt) feladata a gólszerzés, s ennek derekasan meg is felelt a selejtezők során, hiszen tíz mérkőzésen kilencszer volt eredményes! Az már kevésbé bíztató, hogy miután kikopott a Dortmundból, új állomáshelyén, a Racing Santanderben sem megy neki, májusig mindössze négy gólt szerzett a bajnokságban. A kvalifikációk során a legtöbb gólpasszt a rutinos Maciej Zurawskitól kapta, aki a keret tagjai közül a legtöbb selejtezőn léphetett pályára. A szimpatikus támadó viszont már túl van fénykorán, a Celticet is fel kellett váltania a görög AE Larissza együttesével. A kettősön kívül nincs igazán gólerős csatára a lengyeleknek, hiszen a bő keretbe jelölt hat ék (Marek Saganowski, Artur Wichniarek, Tomasz Zahorski, Lukasz Piszczek, Radoslaw Matusiak, Dawid Janczyk) összesen 26 bajnoki gólt lőtt eddig az idényben.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik