Bosznia mérhet újabb csapást a széteső franciákra

Vágólapra másolva!
2010.09.07. 12:13
null
Most a félelmetes zenicai stadion helyett Szarajevóban lépnek pályára a bosnyákok, de a szurkolói támogatás így is garantált (Fotó: Action Images)
Kedden ismét teljes nagyüzem lesz Európa labdarúgópályáin, hiszen újabb játéknapot rendeznek a 2012-es, lengyel-ukrán közös rendezésű kontinensviadal selejtezőin. Érdekesnek ígérkező összecsapásokban bővelkedik a játéknap, hiszen a nyitányon (megint) leégő franciák Bosznia-Hercegovinában sem esélyesek, Portugália a rossz rajt után nehéz oslói látogatás elé néz, Svájcban pedig összecsap két „edzőfejedelem", Ottmar Hitzfeld és Fabio Capello a helvétek angolok elleni meccsén. Csoportról csoportra tekintjük át az esélyeket.

A-CSOPORT

Belgium nagyon kemény meccsekkel kezd, hiszen a németek elleni hazai (0–1) találkozó után újabb nehéz erőpróba vár a „vörös ördögökre", méghozzá Törökországban. A törököktől sérülés miatt valószínűleg hiányzik Semih Sentürk és Gökhan Gönul is, Guus Hiddink szövetségi kapitány óvatosságra intette játékosait.

„A kazahok elleni siker megfelelő kezdet volt. Lehet, hogy nem ők játsszák a világ legjobb fociját, ettől függetlenül meglephetnek, ha nem koncentrálnak megfelelően ellenük. A belgák elleni meccs sokkal nehezebb lesz, mert fiatal és ígéretes játékosokkal van teli a keretük" – mondta.

Érdekesség, hogy Törökország még sosem nyert hazai pályán Belgium ellen, a mérleg 0–1–2 (az összesített mérleg 2–4–3).

Ausztria három pont begyűjtésére számít Kazahsztán ellen, míg a német Nationalelf volt szakvezetője, Berti Vogts (és Azerbajdzsán) ellen készülhet. Marcell Jansen térdsérülés miatt nem játszhat, Vogts a másik oldalon ismét számíthat a hosszabb válogatott „száműzetés" után visszatért, honosított brazil Fábio Luís Ramimra. A németeknél uralkodó hangulatra jellemző, hogy a Sport1 portál például a Nationalelf történetének legnagyobb győzelmeiről készített összeállítást... Berti Vogts arra panaszkodott, hogy a válogatott gerincét adó Karabah játékosai El-meccsük után öt napig nem edzettek, így eléggé leeresztve érkeztek a válogatotthoz.

B-CSOPORT

Macedónia és Örményország is 1–0-s vereséggel indított, egymás ellen javíthatnak, az ír–andorrai összecsapásra pedig felesleges szót pazarolni – az andorraiak esélyeiről elég annyi, hogy 1998 óta tétmérkőzésen összesen 18 gólt szereztek, és egyet nyertek meg...

Délután ötkor Oroszország Szlovákiával csap össze, a szbornaja ismét számíthat Jurij Zsirkovra, aki eltiltás után tér vissza.

„Az Andorra elleni meccs eredménye megfelelő volt, de a játékunknak nagyot kell javulnia a sokkal erősebb szlovákok ellen" – vélekedett az orosz kapitány, Dick Advocaat.

„Nem állunk be védekezni, azzal nem jutnánk semmire. Az első mérkőzésen az utolsó pillanatban kiharcolt győzelem erőt adott a csapatnak. Néhány poszton változtatni fogok" – mondta kollégája, Vladimír Weiss, akinek csapatából hiányzik a sérült Stanislav Sesták. Szlovákia még nem nyert Oroszországban, viszont három alkalomból kétszer pontot tudott szerezni.

C-CSOPORT

Olaszország szenvedve kezdett, de minden bizonnyal hat ponttal fog állni két forduló után, már ha megveri a kijelölt edzőpályát hétfőn birkalegelőhöz hasonlító feröerieket. Antonio Cassanót nem csak az észtek elleni gólja dobhatja fel, hanem az is, hogy megtudta: apa lesz, Cesare Prandelli szövetségi kapitány sokat is vár tőle.

„Szeretem, mikor azt mondja, a csapat érdekének rendeli alá a tehetségét. El akarom kerülni azt a hibát, hogy korlátozom a szabadságát a pályán, ugyanis szabadon játszva mérheti a legnagyobb csapást az ellenfelekre" – nyilatkozta Prandelli, aki „hazai pályán", Firenzében meccselhet.

Posztjugoszláv összecsapás lesz Belgrádban, ahová Szlovénia látogat, tehát két vb-résztvevő csap össze egymással. Radomir Antics, a szerbek szakvezetője abban bízik, hogy csapata magabiztos (mondjuk van, mikor átesnek a ló túloldalára...), valamint a vb-selejtezőkön félelmetes volt hazai pályán. A 3000 szurkoló elkísérte Szlovénia otthon kapott ki Észak-Írországtól, egy második vereség komoly lépéshátrányt jelentene.

„Ha megismételjük a pénteki hibáinkat, végünk, ha nem, akkor van esélyünk a pontszerzésre. Sokat kell javítanunk a hangulaton és a maribori teljesítményen is" – tekintett a meccs elé a szlovén tréner, Matjaz Kek.

D-CSOPORT

Albánia pontszerzéssel kezdett Romániában, Luxemburg ellen hármat is begyűjtene – akár még az is benne van a pakliban, hogy a szkipetárok fogják vezetni a csoportot két kör után. A román csapat helyzete ingataggá válhat egy minszki vereséggel, főleg, hogy a fehéroroszok hangulata igen jó a franciák elleni meglepetéssiker után.

„Óriási győzelem volt, amit teljesen megérdemeltünk, de a legfontosabb, hogy ne szálljunk el és koncentráljunk a románok elleni meccsre. Még nem jött el az ünneplés ideje" – figyelmeztetett a fehéroroszok német edzője, Bernd Stange. A román együttesbe visszatér eltiltás után az Inter védője, Cristian Chivu.

Újabb csalódást már nehezen dolgoznának fel a franciák, akik a Fehéroroszországtól elszenvedett 1–0-s hazai vereség után kedden Bosznia-Hercegovinába látogatnak – márpedig ezen a meccsen is nagy meglepetések várnak rájuk. Mario Bozic nem sok jót ígér a Dél-Afrikában is lebőgő együttesnek, a Videoton és az Újpest korábbi középpályása szerint társai legyűrik a franciákat.

„Szinte biztos vagyok benne, hogy ott leszünk az Európa-bajnokságon – állítja Bozic. – Mikor verjük meg a franciákat, ha nem most? Sok jó játékosuk van, de Laurent Blanc személyében tapasztalatlan kapitány irányítja őket, ráadásul még a nyári világbajnokság utózöngéi sem ültek el teljesen. Mi igazi csapat vagyunk, ők nem" – mondta a Nemzeti Sportnak.

E-CSOPORT

Svédország San Marino elleni győzelme gyakorlatilag biztos, és azt is nehéz lenne elképzelni, hogy Finnország pontot szerez a vb-ezüstérmes Hollandia otthonában – a magyar–moldovai ígérkezik a legélesebb összecsapásnak. A magyar válogatott mérkőzéséről és a csoport másik két összecsapásáról is bővebben tájékozódhatnak cikkeinkben.

F-CSOPORT

Málta abban a ritka helyzetben van, hogy nem csoportutolsó, ha ikszel (vagy netalántán győz) Lettország ellen, ez két forduló után is igaz lesz. A Görögországban döntetlent kiharcoló Grúzia Izraelt fogadja, a vendégek elsősorban a hazai szurkolóktól tartanak.

A rosszul kezdő görögök könnyen rosszul is folytathatják Horvátországban, Fernando Santos szövetségi kapitány úgy véli, együttesének sokkal jobb ritmusban és gyorsabban kell játszania a siker reményében. Santos a grúzok elleni 4–4–2 helyett valószínűleg két védekező középpályással, 4–2–3–1-es felállással küldi pályára csapatát. A horvát együttesben ismét ott lehet a sérüléséből felépült Luka Modric, Santos a grúzok elleni gólt szerző Nikosz Szpiropulosszal nem számolhat.

G-CSOPORT

Bulgária az angolok elleni súlyos vereséget követően Montenegró ellen próbálja összeszedni magát, a vendégek bevallottan döntetlenért jöttek.

„Nehéz megemészteni egy ilyen súlyos vereséget. Nem tartottuk be a taktikai fegyelmet a meccs végén, az elejét meg elidegeskedtük. Nagyon hiányzik Dimitar Berbatov" – nyilatkozta a bolgár kapitány, Sztanimir Sztoilov.

Két ötcsillagos edző (Ottmar Hitzfeld és Fabio Capello) mérheti össze tudását Svájcban, az más kérdés, hogy sem a helvét, sem a háromoroszlános csapat nem élvez feltétlen szurkolói támogatást hazájában. Hitzfeld még hétfői sajtótájékoztatóján is dühös volt amiatt, hogy St. Gallenben kifütyülték a drukkerek az ausztrálok ellen tizenegyest hibázó Alexander Freit.

„Sportszerűtlen dolog volt, a válogatott csapatkapitánya nem ezt érdemli. Nem akarok elkapkodott döntéseket hozni, de nem valószínű, hogy visszatérünk St. Gallenbe" – mérgelődött.

A svájciaktól két védő (Senderos, Eggimann) hiányzik, a kapus Diego Benaglio felesége mindenórás, így az ő játéka sem biztos, ráadásul Tranquillo Barnetta belázasodott és hazautazott. No vannak azért problémái Fabio Capellónak is, Frank Lampard, John Terry, Bobby Zamora, Peter Crouch és Rio Ferdinand után Michael Dawson is feliratkozott a sérültlistára.

„A svájciak a vb-n Spanyolország legyőzésével megmutatták, hogy mire képesek, és ha nem nyújtunk olyan teljesítményt, mint Bulgária ellen, nagyon nehéz dolgunk lesz" – vélekedett az angol csapatkapitány, Steven Gerrard.

H-CSOPORT

Izland folytatja a skandinávok elleni összecsapásokat, a Norvégia elleni vereség után az első selejtezőjét játszó Dánia az ellenfél. Portugália a Ciprus elleni hazai blama (4–4) után Oslóba látogat, és ha kikap, elmondhatják a drukkerek: os(z)lóban az esélyek is...

„Nagyon remélem, hogy nem azt nyújtjuk a pályán, mint Izland ellen az első félidőben. Sokkal jobb játék kell Portugália ellen" – figyelmeztetett a norvég szakvezető, Egil Olsen, aki bevetheti a térdsérüléséből felépült John Carew-t. Norvégia még sosem nyert Portugália ellen (a mérleg pocsék, 0–2–6), a ciprusiak ellen elég széteső luzitánok megverésére most nagy esély kínálkozik.

I-CSOPORT

Csehországban szívesen elfelejtenék a drukkerek a vb-selejtezőket, az Eb-selejtezőkön egy Litvánia elleni papírforma-győzelmet várnak a válogatottól hazai pályán. A csehek védelmével gondok vannak, így Michal Bílek szövetségi kapitány megpróbálta visszacsábítani a válogatottságot 2009-ben lemondó Tomás Ujfalusit – a hátvéd viszont visszautasította a meghívást.  Így a 22 éves Marek Suchy debütálhat a védelemben. A csoport másik mérkőzésén Skócia Liechtensteint fogadja egy nagy különbségű győzelem reményében.

 A KEDDI EB-SELEJTEZŐK PROGRAMJA
Időpont Mérkőzés Helyszín
A-csoport  
20.00 Törökország–Belgium Isztambul
20.30 Ausztria–Kazahsztán Salzburg
20.45 Németország–Azerbajdzsán (Tv: Sport2)
Köln
B-csoport  
17.00 Oroszország–Szlovákia Moszkva
20.00 Macedónia–Örményország Szkopje
20.45 Írország–Andorra Dublin
C-csoport  
20.30 Szerbia–Szlovénia Belgrád
20.50 Olaszország–Feröer Firenze
D-csoport  
19.30 Fehéroroszország–Románia Minszk
20.15 Albánia–Luxemburg Tirana
21.00 Bosznia-Hercegovina–Franciaország Szarajevó
E-csoport  
20.00 Svédország–San Marino (Tv: Digi Sport)
Malmö
20.30 Magyarország–Moldova (Tv: Sport1)
Budapest
20.30 Hollandia–Finnország Rotterdam
F-csoport  
19.00 Grúzia–Izrael Tbiliszi
19.30 Málta–Lettország Ta' Quali
20.30 Horvátország–Görögország Zágráb
G-csoport  
19.30 Bulgária–Montenegró Szófia
20.45 Svájc–Anglia Bázel
H-csoport  
20.15 Dánia–Izland Koppenhága
20.30 Norvégia–Portugália Oslo
I-csoport  
20.15 Csehország–Litvánia Olomouc
21.00 Skócia–Liechtenstein Glasgow

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik