Super Bowl beharangozó: „Védekezz!”

Vágólapra másolva!
2015.01.28. 14:01
Tegnap a két zseniális főedzővel és a két döntős csapat történelmével már megismerkedhettünk, és aki figyelmesen olvasta a felvezetőt...

Tegnap a két zseniális főedzővel és a két döntős csapat történelmével már megismerkedhettünk, és aki figyelmesen olvasta a felvezetőt, az kiszúrhatta a sokszor már-már elcsépeltnek tűnő, de az NFL sava-borsát egy mondatban összefoglaló megjegyzést, miszerint „a mérkőzést a támadósor, a Super Bowlt pedig a védelem nyeri...” Ez tényleg így van, így ennek apropóján a mai beharangozónkat a két csapat védelmének, védelmi koordinátorának szenteljük, megspékelve egy kis speciális egységgel.

A bevezetőben említett „okosságra” a legékesebb bizonyíték, hogy eddig 16 alkalommal jutott Super Bowlba a liga legjobb védelme és ebből tizenháromszor ők is vihették haza a Vince Lombardiról elnevezett gyönyörűséget. Legutóbb tavaly fordult ez elő, hogy az alapszakasz legjobb védelme egészen a döntőig jutott, gondolom mindenkinek élénken él még az emlékezetében, hogy a Seattle Seahawks milyen mészárlást rendezett New York-ban.

Eltelt egy év, de Seattle-ben mintha mi sem történt volna. Akárcsak tavaly, idén is a Halászsólymok tudhatják magukénak a legjobb védelmet, ami nagyban köszönhető az elmúlt évek remek draftjainak, valamint a liga talán legjobb védő szakemberének, Dan Quinn-nek. Quinn 2001-től 2010-ig 4 NFL csapatnál is látott el edzői feladatot, majd egyet visszalépett, hogy aztán kettőt előre léphessen. 2011-ben visszatért az egyetemi focihoz és két év alatt az ország top10-es védelmeinek egyikét rakta össze a Florida Gators-nél, mely újabb esélyt teremtett neki az NFL-ben. 2013 elején munkához látott Seattle-ban, alig egy év múlva pedig már Super Bowl győztes edzőnek vallhatta magát. Remek érzékkel hozott létre egy nem blitz alapú sémát, mely ahhoz kellőképpen terrorizálja az irányítókat, hogy a liga talán legfélelmetesebb secondary-je virgonckodhasson. Nézzük ezt a számok nyelvén is. A Seahawks az egyetlen csapat idén, amely kevesebb, mint 300 yardot engedett meccsenként (267.1 yard/game), az egyetlen csapat mely 200-nál kevesebb passzolt yardot szenvedett el (185.6 yard/game) és a futások ellen is a harmadik leghatékonyabban dolgoztak (81.5 yard/game).

A Seahawks 4-3-as alapfelállást játszik, több óriási sztárral a védelemben. A védelmi falban a pass rush-ért felelős Michael Bennett, Cliff Avril duó garancia a minőségre, együtt 12 sacket jegyeztek az alapszakaszban, továbbá Avril mindkét rájátszás meccsen „felnyalatta” az aktuális rivális irányítójával a CenturyLink Field (mű)gyepszőnyegét. A fal közepén a tavaly is kezdő Tony McDaniel, valamint a 12. szezonját taposó veterán, Kevin Williams vitézkedik majd, az ő feladatuk lesz LeGarrette Blount és a futójáték hatékony feltartóztatása. A három linebacker Bruce Irvin, Bobby Wagner és K.J. Wright lesz Arizónában. Irvin főképp az irányítósiettetésből veszi ki a részét, 6.5 idei sackje is erről árulkodik, míg két társa a rövid passzok és a futás ellen roppant hatékony. Wagner és Wright egyaránt 100 szerelést csinált az alapszakaszban, előbbi tette mindezt úgy, hogy a 7. és a 11. hét között sérülés miatt 5 meccset is kihagyott. Wagner fontosságáról érdemes még szót ejteni. Azon az öt meccsen, mikor hiányzott, a 'Hawks védelme futásonként 4 yardot engedett átlagban, míg az ellenük szerzett first downok 26% született futás után. Ugyanezen számok, 3.1 yard futásonként és 14%, ha Wagner a pályán van.

És akkor következzék a Legion of Boom, vagyis a méltán rettegett védelmi hátsó alakzat. Tavaly óta ez az egység elvesztette Walter Thurmondot és a Patriots-hoz szerződő Brandon Brownert is, de ez mit sem látszik a teljesítményükön. A „Bumm-légió” idén a Sherman-Thomas-Chancellor-Maxwell kvartettet jelenti, ők is fognak kezdeni. Richard Sherman-t senkinek nem kell bemutatni. Lehet rá sok mindent mondani, de a ligában négy év alatt szerzett 24 interception-je vagy az a tény, hogy idén már volt olyan meccs, amikor a nem kispályás Aaron Rodgers sem mert felé dobni, olyan, mint a Raffaello, többet mond minden szónál. Byron Maxwell tavaly még főképp csere volt, de az említett úriemberek távozása megnyitotta előtte az utat, melyet ő többek közt egy főcsoportdöntőn bemutatott labdaszerzéssel hálált meg. A LoB maradék két tagja a liga talán legjobb safety párosa. Kam Chancellor egy kőkemény hard-hitter, remek alapszakasz statisztikával és a Carolina Panthers ellen bemutatott labdaszerzéssel és 10 tackle-lel hangolt a döntőre, míg Earl Thomas a liga talán legintelligensebb söprögetője, remek ösztönökkel és kiváló futás elleni játékkal. A falban O’Brien Schofield kaphat szerepet rotációban és ugyanez a szerep vár a 48. Super Bowl MVP-jére, Malcolm Smith-re is, aki a remeklő LB sorba nem fér be. A hátsó részt Jeremy Lane turbózhatja majd meccs közben, aki a napokban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy tudatta a nagyvilággal, hogy ő bizony nincs elájulva Rob Gronkowskitól, mire Pete Carroll nem egyszerűséggel csak úgy reagált, „biztos nem nézett még elég videót”.

A Seahawkshoz hasonló védelem nem sok van a ligában, természetesen a New England Patriotsé sem az, már, ami a számokat illeti.

A Hazafiak védelmét Bill Belichick mellett Matt Patricia készíti fel, aki 11 éve áll a Patriots szolgálatában és harmadik esztendeje látja el a védőkoordinátori teendőket. A statisztikát illetően a középmezőnyhöz tartozik a Pats védelme, de a passz és a futás elleni védekezés ellenkező utat járt be idén. A szezon elején a futás elleni védekezés okozott gondot (pl.: Kansas City Chiefs elleni vereség) és a passz ellen voltak hatékonyak, de ez mára megfordult, lásd a Baltimore Ravens ellen elszenvedett 292 passzolt yardot és a 4 passzolt TD-t.

A Hazafiak is 4-3-as védelmet játszanak, annyi különbséggel, hogy itt a két defensive end (Rob Ninkovich és Chandler Jones) és az egyik OLB (Jamie Collins vagy Dont’a Hightower) blitz-cel. Ninkovich 62 szereléssel és 8 sack-kel zárta az alapszakaszt, míg Chandler Jones 6 alkalommal vitte földre az irányítót, igaz ő 6 meccset is kihagyott egy csípősérülés miatt. Mindketten a liga krémjéhez tartoznak, okozhatnak kellemetlen pillanatokat a címvédő irányítójának.

A fal közepén tornyosul majd Vince Wilfork, aki az egyik leghatékonyabban takarító defensive tackle a futók ellen, valamint a másodéves Chris Jones. A linebacker sorban szerepel majd a már korábban említett Collins, Hightower duó, valamint a 8. hét előtt trade útján megszerzett Akeem Ayers. Rá azért volt szükség, mert a Pats legjobb LB-je, Jerod Mayo akkor került sérültlistára. Nálam ő egy gyenge pont, ha Marshawn Lynch átjut a falon, ő nem tudja majd megállítani. Sem fizikálisan, sem sebességben nem veheti fel a versenyt BeastMode-dal. A két OLB egyaránt remek playmaker, együtt 204 szerelést és 10 sacket jegyeztek az alapszakasz során, közülük is Collins az, aki inkább képes a nagy játékra, ahogy ezt a Ravens elleni 11 tackle vagy az Indianapolis Colts elleni labdaszerzés is mutatja.

A hátsó négyesbenmegtalálható a Seahawkst a bajnoki cím után elhagyó Brandon Browner, aki attól sem riad vissza, hogy sérülés okozására buzdítsa a társait, valamint a liga legjobban fizetett cornerbackje, Darrelle Revis is. Revis idén szenzációsan játszott, az egyik legkevesebb elkapást mellette jegyezték, de a Ravens ellen nagyon rossz napot fogott ki, amit a Colts elleni pick valamelyest feledtet. A Patrick Chung - Devin McCourty söprögető duó szerintem nem igazán félelmetes, de az kétségtelen, hogy idén mindketten megbízhatóan teljesítenek. Ami a cseréket illeti, Deion Branch, Jonathan Casillas, Logan Ryan és Kyle Arrington az a négyes, akik lendíthetnek a csapaton, de csodát ne várjunk tőlük, egyedül Arringtonban mocorog valami.

Összességében a Seahawks védelme klasszisokkal jobb, mint a Patriots azonos egysége, nevekben, statisztikákban és csapatként is jobbnak látom Shermanéket. Ami azonban a Patriots védelme felé billentheti a mérleg nyelvét, hogy a Russell Wilson vezette támadás főként futásokra épül, ami ellen a szezon második felében kifejezetten jók voltak Belichick fiai. Érdekesség, hogy Tom Bradynek a passzpontossága, a QB ratingje és a yard/passz mutatója is jóval jobb a blitz-cel operáló védelmek ellen, így érdekes lesz látni, hogy mire megy a Seahawks „türelmes” védelme ellen. Ami biztos, kénytelenek lesznek hosszú játékokra kényszeríteni a jó öreg Tomot, hiszen a 10 yardos vagy annál rövidebb játékokból 24 touchdownt ért el a Pats, miközben a third downok 48%-át így oldották meg. Mindkét egység mellett vannak érvek és ellenérvek is, de az általam legfontosabbnak vélt „mutató”, a lélektani előny biztosan Pete Carroll fiai mellett szól, köszönhetően annak, hogy az öt Packers elleni labdavesztés mindössze 6 pontjukba került, ami óriási fegyvertény egy Rodgers vezette támadósorral szemben.

„Végy egy jó kapust!” - tartja a bölcs mondás, ami a tojáslabda világában a „Végy egy jó rúgót!” szinonímája is lehetne. Egy picit alulértékelt és nagyon hálátlan poszt ez, de ha valahol tudják, hogy mennyire fontos egy jó rúgó, az pontosan a Foxborough. Ugye emlékszünk még a 2000-es évek elejének Super Bowljaira? Ezúttal a csapatot immáron kilenc éve szolgáló Stephen Gostkowski privilégiuma lesz a disznóbőr póznák közé bombázása, aki az alapszakaszban mindössze kétszer rontott, 95 %-os teljesítményt nyújtva. A másik oldalon a másik Pista, Steven Hauschka a felelőse a sikeres mezőnygól kísérleteknek, de ő már kevésbé volt pontos idén, Gostkowskihoz hasonlóan 37-szer lőhetett, de hatszor is rontott, az egyetlen pozitívum, hogy 40-en belül hibátlan volt. Gostkowskinak ez már a harmadik döntője lesz, eddig egyszer számítottak rá, akkor nem okozott csalódást, Hauschka pedig tavaly volt kegyetlen, kettőből kettőt értékesített.

Ha a rúgó posztra azt írtam, hogy hálátlan, akkor ez a punter pozícióra hatványozottan igaz. Ezen a poszton szinte semmi különbség, Ryan Allennek (Patriots) kicsit talán erősebb a lába, Jon Ryan (Seahawks) egy picit pontosabb. A második Ryan egyébként a holder szerepét is betölti, így lehetett, hogy ő adott TD passzt a Green Bay Packers ellen egy trükkös játékhívás segítségével. A visszahordásokért seattle-i oldalon a Bryan Walters, Doug Baldwin, Paul Richardson trió lesz felelős, míg a Patriotsnál Danny Amendola és Julian Edelman fog minden bizonnyal a return kísérleteken osztozni. A Patriots speciális csapatrésze mind rúgásban, mind visszahordásban jobbnak tűnik, itt előnyt szerezhetnek a Hazafiak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik