Super Bowl beharangozó: „Ki itt a főnök?”

2623622 26236222623622 2623622
Vágólapra másolva!
2015.01.27. 14:01
Az NFL nem ismeri ezt a kérdést, csakis a választ: a vezetőedző. Minden sikeres csapat és annak valamennyi játékosa a Head Coach felelős döntéseinek...

Az NFL nem ismeri ezt a kérdést, csakis a választ: a vezetőedző. Minden sikeres csapat és annak valamennyi játékosa a Head Coach felelős döntéseinek „alárendeltje”, akceptálja és végrehajtja azokat, ugyanis az utolsó szó minden esetben az övé. Legyen az akár draft, free agent vásárlás, játékstratégia meghatározás vagy egyszerűen az öltözői pingpongozás megtiltása. Egy franchise jó esetben felismerhető az edzőjéről, annak stílusáról, mentalitásáról, habitusáról. A beharangozók első fejezetében ezért járjuk körbe a vezetőedzők, Pete Carroll (Seattle Seahawks) és Bill Belichick (New England Patriots) személyiségét.

Mindketten „őskövületnek” számítanak a ligában. Pete Carroll (62) 1984-ben került defensive back edzőnek a Buffalo Billshez, a Vikingeknél ugyanezt a posztot töltötte be, aztán New York Jets-nél már védelmi koordinátor (DC) lett, majd a végén egy évre head coach. Egy év után kirúgták, utána a San Francisco 49ers DC feladatait látta el két évig, méghozzá olyan sikeresen hogy Bostonban megkínálták a HC pozícióval. A New England Patriotsnál három év sikeres alapszakasz után peches volt a rájátszásban, így Robert Kraft tulajdonos nehezen bár, de kiadta az útját – utódja pedig a valaha volt legjobb edzőnek kikiáltott Bill Belichick lett. 16 év NFL coaching után összetörten vonult vissza a főiskolai focihoz, ahol 10 év alatt majd mindent megnyert az USC Trojans-val. 2010-ben mégis visszatért Seattle-be, elnyerve a HC és a general manager (GM) pozíciót 5 évre. Az elmúlt 5 évben három alkalommal divíziógyőztes, négyszer vitte rájátszásba a Halászsólymokat és kétszer (tavaly és idén!) a Super Bowlba.

Hasonlóan fest Bill Belichick (62) „életútja” is, annyi különbséggel, hogy ő a Baltimore Coltsnál kezdett 1975-ben, majd ezután következett a Detroit Lions, a Denver Broncos és a New York Giants csapata special teamerként. Az Óriásoknál eltöltött 6 év special team és linebacker edzőség után 1985-ben kapta meg a védelmi koordinátori feladatokat, majd az 1991-es szezon már a Cleveland Browns vezetőedzői székében találja. Pár sikertelen év után a New England Patriots kínálja meg a secondary edzőséggel Bill Parcells alatt, de 1997-től már a New York Jets vezetőedzője. Kurta-furcsa három év után 2000-ben kinevezik a Patriots 12. vezetőedzőjének, közvetlenül Carroll menesztése után. Amit ezután látunk tőle és Tom Brady-től, kezdve Adam Vinatieri utolsó másodperces Super Bowl-t érő mezőnygóljával, az már maga a történelem...

A viselkedésük és jellemük erősen eltérő: míg Belichick megfontolt és kimért, addig Carroll vidámkodó és beszédes. A Főnök habitus mindkettőjük sajátja, egyszerre birtokolják a HC és GM „stokikat”, Carroll mégis közvetlen és lelkesítő valamennyi játékosával szemben. Karizmatikus egyéniség. Óriási felelősséggel a nyakában józan döntéseket hoz és nem tartja meg a „pár lépés távolságot”. Játékosai imádják, a tűzbe mennének érte. Valódi összetartást és egymásért küzdést varázsolt ott messze északon. Amiért még imádható – főleg a hölgyek részéről –, hogy kiköpött Richard Gere.

Bill Belichick visszahúzódóbb, kicsit decens, mértékletes, inkább magában „őrli meg” a történéseket. Teheti, mivel ő világéletében inkább védelem orientált volt, ezért lehet sokaknak furcsa, hogy a Patriots évek óta ligaelit támadásban. Persze, mondhatnánk, könnyű jól támadni egy Tom Brady nevű irányítóval, de a helyzet azért ennél azért kicsit bonyolultabb. A híressé vált tandem, Brady és Belichick egymásnak lett kitalálva és számtalan esetben viselkednek Münchausen báróként, amikor egymást és az egész csapatot húzzák ki hajánál fogva a slamasztikából és teszik megkérdőjelezhetetlenné önmagukat. Mindemellett Belichick nehézsége lehet még a „labdaleeresztő sztori” (DeflateGate), ami mosakodással teli napokat hozott számára a nagydöntő előtt, hogy a korábbi a videós-botrányról már ne is beszéljünk…

Summa summarum mindketten védelmi specialisták, mindketten hasonló tapasztalattal bírnak, de Pete Carroll közelebb megy, „együtt él” a játékosokkal. Ez esetben – önmagamat is furcsállom, de – hiszek a „nagy igazságban”, jelesül a mindenki által ismert és régen megunt közhelyben, miszerint „a mérkőzést a támadósor, a Super Bowl-t pedig a védelem nyeri…”

Néhány szóban emlékezzünk meg a franchise-okról és annak tulajdonosairól is. A Hazafiak 55 évesek lettek az idén és 2002 óta a Gillette Stadium (Foxborough, Massachusetts) az otthonuk. 2009 óta minden évben megnyerték a csoportjukat (1960 óta 16 alkalommal), az AFC főcsoport győzelmeik száma nyolc és a korábbi hét Super Bowl szereplésből háromszor vihették haza a Lombardi Kupát (2001, 2003, 2004). A BB-érában idén immáron hatodjára futnak neki a bajnoki címnek, eleddig csak Eli Manning és a New York Giants tudta őket megállítani, igaz két alkalommal is. A franchise tulajdonosa 1994 óta Robert Kraft (73), a Kraft Group mágnása, a Viacom csoport egyik vezetője. A Pats többek között olyan hírességek kedvence, mint Elton John, Steven Tyler, Jon Bon Jovi, Mark Wahlberg, Matt Damon, Heidi Klum, Ben Affleck, Kurt Russel és természetesen Gisele Bundchen.

A Halászsólymok negyvenedik születésnapjukat ünnepelték az idén. Washington államban, Seattle-ben a CenturyLink Field a „fészkük” 2002 óta. Kilenc csoportgyőzelemmel, három főcsoportgyőzelemmel és egy Super Bowl címmel bírnak, az az egy éppen tavaly sikeredett. A franchise tulajdonosa Paul Allen (62), aki Bill Gates alapítótársa volt a Microsoftnál. Őt tartják a világ 47. leggazdagabb emberének, mostanság jótékonyságáról ismerszik meg leginkább. A Halászsólymok aktuális címvédőként éppen a gyűrű újbóli megszerzésére törekednek, mégpedig a Hazafiak ellen, akik ezt a tettet éppen tíz éve hajtották végre. A 'Hawks leginkább a 12. emberről, a közönségéről ismerszik meg, de a celebritások közül őket ajnározza például Will Ferrell, Justin Timberlake, Sarah Palin vagy a Grammy-díjas rapper Macklemore is.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik