Beharangozó, NFL 2014 Week 14

Vágólapra másolva!
2014.12.06. 00:12
Csütörtökön a Dallas Cowboys chicagói győzelmével kezdetét vette az idei alapszakasz utolsó negyede. A bye weekek lecsengtek, minden csapatnak...

Csütörtökön a Dallas Cowboys chicagói győzelmével kezdetét vette az idei alapszakasz utolsó negyede. A bye weekek lecsengtek, minden csapatnak négy meccse maradt, hogy közelebb kerüljön az álmaihoz. Abba, hogy melyik csapatnak mi az álom és mi a realitás, abba most ne menjünk bele.

Újabb remek hétvége vár ránk, láthatjuk többek közt, hogy miként rendezi le az egyik wild card helyet egymás közt az AFC-ben a Ravens és a Dolphins, a Saints újabb lépést tehet afelé, hogy legalább 50%-os mérleggel „csúfoskodjanak” januárban és megleshetjük azt is, hogy „minden idők legjobb” offense, a Peyton Manning vezette Vadlovak mire mennek az idén parádézó Bills védelem ellen.

Ezeken kívül rendeznek még jó pár nagy csatát, melyek közül hármat részletesebben is beharangozunk, nem mintha egy Eagles-Seahawks „madárcsatához” bárminemű kedvcsinálóra lenne szükség és természetesen szubjektív tipposzlopunk sem maradhat el.

Pittsburgh Steelers (7-5) @ Cincinnati Bengals (8-3-1)

A liga legkeményebb csoportjában a tavalyi címvédő az egyik legkomolyabb kihívóját látja vendégül, akik ráadásul már nem hibázhatnak. A Steelers legnagyobb gondja, hogy nagyon ritkán játszik jól egyszerre az offense és a defense, így pedig az egyiknek mindig a másik hibáit kell kozmetikázni. A védelembe Ryan Shazier talán visszatér, ez a futás ellen nagy segítség lesz, de a meccs kulcsa, hogy a vendég támadók, főleg az elkapók, mire mennek a Bengals remek passz elleni védekezése ellen. Az engedett yardokat tekintve ugyan csak 14. a Bengals, de toronymagasan ők engedték a legkevesebb TD passzt (11) és ráadásul már 12 labdaszerzésnél járnak.

40 yardnál hosszabb játékot is csak hármat engedtek, a mélységi játék tehát kilőve a Steelers részéről, marad a futás és a rövid passz. Az, hogy a Bengalsnak hogy van 8 győzelme, számomra rejtély, sem az offense, sem a defense nem nyújt kiemelkedőt, egyedül a passz elleni védekezés dícsérhető. Andy Dalton színre lépése óta 1-2 a hazai mérlege a Steelers ellen, igaz az az egy győzelem legutóbb született. Végletekig kiélezett csata várható és szép játékra sem számíthatunk.

Tipp: Steelers, mert a három top emberük jobb (Ben Roethlisberger-Le'Veon Bell-Antonio Brown), mint a Bengals három top embere (Andy Dalton-Giovani Bernard-A.J. Green).

Seattle Seahawks (8-4) @ Philadelphia Eagles (9-3)

Két éve, ha valaki azt mondja, hogy jön egy edző, aki olyan playbookot dob össze, amiben még a „Macho mexicano” is közepes irányítónak tűnik, biztos, hogy kinyittatom neki a lipótmezei OPNI-t. Pedig most ez a helyzet, a tavaly oda meg vissza Istenített Nick Folesnak hirtelen a csapatorvos kiírt még egy két hét plusz pihit, Mark Sanchez pedig a rájátszásba repíti a sasokat. Ehhez persze kellene a hétvégi siker, ami nagyon nem lesz egyszerű. A bajnok egyre jobb formában van, az elmúlt két hétvégén két csoportrangadót is egyaránt 19-3-ra nyert meg, úgy, hogy összesen 184 totál yardot szenvedtek el átlagban és 23 3rd down kísérletnél mindössze hétszer haladt tovább a Cardinals vagy a 49ers támadó alakulata.

Futás ellen zseniálisak és a Legion of Boom is egyre hatékonyabb. Mindkét csapat alaposan rápihent a meccsre, fontos hiányzó nem lesz, a pulyka felböfögése óta erre a rangadóra készülhetnek. A Seahawks egy győzelemmel beérheti a Cardinalst, amennyiben a Pintyek zuhanása tovább folytatódik, míg az Eagles egy győzelemmel visszaállíthatja egy meccses előnyét a Cowboy-szal szemben.

Tipp: Seahawks, egyrészt az a védelem most sebezhetetlennek tűnik, másrészt a Philly veresége esetén 3 héten belül másodszor csapna úgy össze a Cowboys és az Eagles, hogy azonos a mérlegük.

(SNF) New England Patriots (9-3) @ San Diego Chargers (8-4)

Ami Tom Brady-nek a Foxborough, az Philip Riversnek a télapó hava, december. Brady hazai pályán tűnik évek óta legyőzhetetlennek, míg Rivers az év utolsó hónapjában rendelkezik hihetetlen mérleggel. 33 győzelem és mindössze hat vereség a mérlege 10 éves NFL pályafutása során decemberben és januárban alapszakasz meccsen. Most azonban alaposan fel van adva a lecke egész hónapban. Most Pats, jövő héten Broncos, aztán két idegenbeli túra, 49ers és Chiefs. Ha ebből a négyesből kettőt nyer a Chargers, szerintem tuti a playoff és Riverst sem fogja érdekelni, hogy pályafutása során ez lesz az első olyan december, amikor nem pozitív mérleggel zár. Ez szép és jó, de halkan megjegyezném, Rivers vs. Brady 0-5, Rivers vs. Pats 1-5.

Az az egy győzelem akkor sikerült, mikor Brady 2008-ban az egész szezont kihagyta. A Chargers múlt héten heroikus győzelmet aratott Baltimore-ban, míg a Pats 7 győzelemből álló sorozatát zárta le a wisconsini fiaskó. Mindkét csapat a passzjátékban erősebb, de a Pats passz elleni védekezése sokkal nívósabb, még, ha a statisztika nem is erről árulkodik. Ez lehet a döntő faktor szerintem, hiszen talajon azonos a védekezésük és mindkét offense képes gond nélkül 30 pont környékén termelni. Minden bizonnyal egy végletekig izgalmas, sok pontos meccset láthatunk.

Tipp: Patriots, mert még a kettes losing streak sem nagyon ismert fogalom arrafelé.

További mérkőzések és tippek:

(TNF) Dallas Cowboys (9-4) @ Chicago Bears (5-8) 41-28

Indianapolis Colts (8-4) @ Cleveland Browns (7-5) => Indianapolis Colts

Tampa Bay Buccaneers (2-10) @ Detroit Lions (8-4) => Detroit Lions

Houston Texans (6-6) @ Jacksonville Jaguars (2-10) => Houston Texans

Baltimore Ravens (7-5) @ Miami Dolphins (7-5) => Miami Dolphins

New York Jets (2-10) @ Minnesota Vikings (5-7) => Minnesota Vikings

Carolina Panthers (3-8-1) @ New Orleans Saints (5-7) => New Orleans Saints

New York Giants (3-9) @ Tennessee Titans (2-10) => New York Giants

St. Louis Rams (5-7) @ Washington Redskins (3-9) => St. Louis Rams

Kansas City Chiefs (7-5) @ Arizona Cardinals (9-3) => Kansas City Chiefs

Buffalo Bills (7-5) @ Denver Broncos (9-3) => Denver Broncos

San Francisco 49ers (7-5) @ Oakland Raiders (1-11) => San Francisco 49ers

(MNF) Atlanta Falcons (5-7) @ Green Bay Packers (9-3) => Green Bay Packers

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik