Beharangozó, NFL 2014 Week 12

2623622 26236222623622 2623622
Vágólapra másolva!
2014.11.23. 00:11
„Tizenkettő, egy tucat!” – tartja az átlagos dolgokról a népi mondás… Namármost az amerikai fociról sok minden elmondható, de hogy átlagos...

„Tizenkettő, egy tucat!” – tartja az átlagos dolgokról a népi mondás… Namármost az amerikai fociról sok minden elmondható, de hogy átlagos lenne, az a legkevésbé. Az alapszakasz zárónegyedébe fordulva egyre többet rángatóznak a szurkolók arcizmai, nő a feszültség, a játékosok is ilyentájt érkeznek teljesítményük zenitjére.

A hétvégén kiderül, hogy a Lions a vidéki kirándulásain valóban kudarcra ítéltettek-e, a Giants hazai környezetben képes-e meglepni Tony Romo kovbojait, Peyton Manning mennyire szívta fel magát a Rams elleni vereség után és meglátjuk, mire képes a címvédő a CenturyLink Fielden a bajnokaspiráns Cards ellenében. Az előző forduló a meglepetésekről szólt és valljuk be őszintén, a rájátszásra hajtó csapatoknak nem illik elhullatni a W-ket az esélytelenebbekkel szemben.

A Chiefs megbotlott Oaklandben csütörtökön, vajon ki követi a rossz példát? A Ravens, a Chargers, netán a 49ers? Szerencsés vagyok, mert holnaptól a helyszínről figyelhetem az NFL történéseit, amiről időben és terjedelemben egyaránt kimerítő beszámolók írok majd.

Nézzük tehát, miről szól a 12. játéknap, álljon itt négy beharangozó, valamint a szokásos szubjektív tippek sora.

New England Patriots (8-2) – Detroit Lions (7-3)

Bill Belichick vezetőedző vajon melyik nyulat varázsolja elő a kalapjából? Passzjáték dominancia, ami lesöpörte Manningéket vagy Jonas Grey ufószerű futóteljesítménye a Colts ellen (201 yard, 4 TD)? Valljuk be, az utóbbi (és tán az előbbi is) nehézségekbe ütközhet a Lions ligaelső védelme ellenében.

Marad tehát Tom Brady kezében a kulcs, aki teljesíti is a rárótt feladatot becsülettel, elvégre passzjáték mutatói Aaron Rodgers után a második helyre sorolják. Igen ám, de Brady a Colts elleni két pickkel távolról sem volt meggyőző, és ha az emlékeinkben kotorászunk, akkor rádöbbenünk, hogy a Lions védelme „felfalta” Rodgerst.

A labda másik oldalát vizsgálva kijelenthetjük, hogy Matthew Stafford rászokott az éppen csak megnyerjük meccsekre és az Oroszlánok támadásban hagynak némi kívánnivalót maguk után, lévén a múlt héten Arizónában hatpontost sem sikerült csinálniuk. Hiába a No. 1. defense, ha Megatronék képtelenek a pontok termelésére.

Reggie Bush visszatérése talán erőt ad a futójátéknak, de a Gillette Stadiumban sok pontot kell felpakolni a táblára ahhoz, hogy győztesen távozzon a vendégcsapat. Meggyőződésem, hogy vasárnap a Lionsnak (is) beletörik ebbe a bicskája…

Tipp: Patriots, a Belichick-Brady páros újra „megfőzi” a győzelem receptjét…

Seattle Seahawks (6-4) Arizona Cardinals (9-1)


Már Shakespeare is megírta a Hamletben, hogy „Something is rotten in the state of Denmark…” Átfordítva a jelenre, megkapjuk, hogy valami nagyon félrement „in the state of Washington”

Próbálkozások ugyan vannak, de a címvédő sorra gyűjti be a vereségeit és a sérültjeit (Max Unger center is kidőlt a sorból). Így van ez, ha légitámadásban minősíthetetlen a Russell Wilson irányította offense teljesítménye, ami eddig klappolt, az a futás. Már ameddig Marshawn Lynch és a front office teljesen fel nem őrli egymás idegeit.

A vendégek – annak ellenére, hogy a sérültjeik lassan egy külön szektort betöltenek a stadionban (Larry Fitzgerald is valószínűleg pihenőre tér) – köszönik szépen, jól vannak. Drew Stanton hozza a tőle elvárhatót, Andre Ellington és az elkapók pedig teszik a dolgukat. Akárcsak a Patrick Peterson vezette védelem, akiknek Lynch és Wilson futójátékának megállítása jutott feladatul a hétvégére.

A Seattle bajnoki idényében egy csapat volt képes otthon állva hagyni őket, az pedig az Arizona volt. Eljött hát az idő, hogy a bajnok bizonyítson a bajnokaspiránsnak, mert ellenkező esetben könnyen lemaradhat a rájátszásról és a címvédési esélyeiről.

Tipp: Seahawks, fogcsikorgatva bár, de behúzzák a győzelmet…

Denver Broncos (7-3) – Miami Dolphins (6-4)

A magaslati levegő nem tesz jót a Delfineknek, főleg egy olyan csapat ellen, aki Peyton Manning irányításával az utolsó három mérkőzéséből kettőt elbukott. Igaz, hogy mindhárom meccsét idegenben játszotta a Broncos, valamint az is igaz, hogy Manning otthon hatékonyabban irányít, a probléma attól még ott van, hogy mi lesz Julius Thomas, Emmanuel Sanders és Montee Ball nélkül a támadásokkal.

John Fox vezetőedző nem lát okot a pánikra, egyszerűen meg kell verniük az utolsó Bills-elleni meccsén Wild Card esélyessé avanzsált és utolsó három meccsén kétszer TD-t sem engedő Dolphins-t. A vendégek védelme jeleskedik a passzjáték levédekezésében, ugyanúgy a futójátékban a labda mindkét oldalán maradandót nyújtottak.

Manning ellen a nyomás és a sackelés vezethet eredményre, valamint, ha minél több időt ül a kispadon. Ha Tannehill kezében a labda úgy a játék könnyen futójátékká „egyszerűsödhet”, mivel „megeszi az órát” a Miller-Thomas-Williams futótrió labdacipelése.

A Dolphins jó emlékeket ápol a Broncos ellen, ugyanígy Manning is mínuszos ellenük, de vigasztalásul legyen elég, hogy az utolsó, 2011. október 23-i összecsapáson Tim Tebow csapata idegenben győzött, úgy, hogy a negyedik negyedben 15-0-ról egyenlített, majd a radásban 18-15-re nyert a Broncos.

Tipp: Broncos, a hazai pálya előnye és a győzelmi kényszer meghozza a gyümölcsét…

(SNF) New York Giants (3-7) – Dallas Cowboys (7-3)

Ősrivalizálás, jelen esetben a semmiért. Túlságosan is egyértelmű a mérkőzés várható kimenetele, egy biztos: döntetlen nem lesz… A Cowboys történelmi győzelemre készül a bye week után, amikor is fotelben ülve kerültek a divízió élére, ahonnan letaszítani őket nem lesz könnyű feladat.

A Giants folytatja a Redskins üldözését a „Ki tud bénább lenni?” versenyben, az idényüket pedig már régen „kukázták”. Tony Romo, DeMarco Murray és Dez Bryant önmagában is elegendő lehet egy méltóságát vesztett csapat MetLife Stadiumban történő blamálására, mégis úgy érzem, hogy akárcsak Dallasban október 19-én, a Giants mégis megpróbálja a „csakazértis” produkciót. És ha Eli Manning nem is, talán elsőéves elkapója, Odell Beckham Jr. képes lehet valamiféle csodára, bár erre nagyon kevés bukméker merne komoly odds-ot adni.

Jóval inkább kiröhögnének, ezért nem leszek komolytalan, inkább megpróbálom reálisan megítélni mit hozhat a vasárnap éjjel az East Rutheford-i fagyban. Ha Romóék a Hálaadás-napi Eagles elleni derbire koncentrálnak, ha Manning nem dob több interceptiont, ha Murray nem akarja Lynch Giants védelem megalázását reprodukálni, nos akkor van esélye a hazai csapatnak. Körülbelül 12,57 százalék…

Tipp: Cowboys, és hogy miért? Csak.

Pihenőhét: Carolina Panthers (3-7-1), Pittsburgh Steelers (7-4)

További mérkőzések és tippek:

(TNF) Oakland Raiders (1-10) – Kansas City Chiefs (7-4) 24-20

Chicago Bears (4-6) – Tampa Bay Buccaneers (2-8) => Chicago Bears

Indianapolis Colts (6-4) – Jacksonville Jaguars (1-9) => Indianapolis Colts

Atlanta Falcons (4-6) – Cleveland Browns (6-4) => Atlanta Falcons

Houston Texans (5-5) – Cincinnati Bengals (6-3-1) => Houston Texans

Minnesota Vikings (4-6) – Green Bay Packers (7-3) => Green Bay Packers

Philadelphia Eagles (7-3) – Tennessee Titans (2-8) => Philadelphia Eagles

San Diego Chargers (6-4) – St. Louis Rams (4-6) => San Diego Chargers

San Francisco 49ers (6-4) – Washington Redskins (3-7) => San Francisco 49ers

Buffalo Bills (5-5) – New York Jets (2-8) => Buffalo Bills

(MNF) New Orleans Saints (4-6) – Baltimore Ravens (6-4) => New Orleans Saints

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik