Beharangozó, NFL 2014 Week 11

2623622 26236222623622 2623622
Vágólapra másolva!
2014.11.16. 18:11
„Nothin' lasts forever” – énekli a November Rain című örökzöldben a Guns N’ Roses, és valóban, nagy igazságuk vagyon. Az amerikai fociban...

„Nothin' lasts forever” – énekli a November Rain című örökzöldben a Guns N’ Roses, és valóban, nagy igazságuk vagyon. Az amerikai fociban is hétről-hétre nagy feltámadásoknak és ijesztő bukásoknak vagyunk szemtanúi. A 2014-es idény második felére fordulva azonban már nincs „majd a jövő héten kijavítjuk”, „megvárjuk, míg formába lendül”. Minden figyelem a rájátszásra, az ott elérhető lehető legjobb pozícióra irányul, akik pedig már lecsúsztak a túlórázásról, nagy és néha sikeres erőfeszítéssel bizonygatják, hogy nem hiába tagjai a ligának. A tizenegyedik héten több „ki a legény a gáton” mérkőzést is rendeznek, ilyen példának okáért a Lions arizónai vendégjátéka, ami akár NFC Championship meccsként is értelmezhető, a pihenőről visszatérő két „pontgyáros”, Luck és Brady matchup-ja, vagy a Philly vendégjátéka a Lambeau Field-en. Nézzük tehát, miről szól a tizenegyedik játéknap, álljon itt négy beharangozó, valamint a szokásos szubjektív tippek sora.„Nothin' lasts forever” – énekli a November Rain című örökzöldben a Guns N’ Roses, és valóban, nagy igazságuk vagyon. Az amerikai fociban is hétről-hétre nagy feltámadásoknak és ijesztő bukásoknak vagyunk szemtanúi. A 2014-es idény második felére fordulva azonban már nincs „majd a jövő héten kijavítjuk”, „megvárjuk, míg formába lendül”. Minden figyelem a rájátszásra, az ott elérhető lehető legjobb pozícióra irányul, akik pedig már lecsúsztak a túlórázásról, nagy és néha sikeres erőfeszítéssel bizonygatják, hogy nem hiába tagjai a ligának. A tizenegyedik héten több „ki a legény a gáton” mérkőzést is rendeznek, ilyen példának okáért a Lions arizónai vendégjátéka, ami akár NFC Championship meccsként is értelmezhető, a pihenőről visszatérő két „pontgyáros”, Luck és Brady matchup-ja, vagy a Philly vendégjátéka a Lambeau Field-en. Nézzük tehát, miről szól a tizenegyedik játéknap, álljon itt négy beharangozó, valamint a szokásos szubjektív tippek sora.

Arizona Cardinals (8-1) – Detroit Lions (7-2)

Drew Stanton 2007-ben második körös rookie-ként került a Lions csapatához, ahol mindössze négy mérkőzésen került pályára irányítóként. Most eljött a visszavágás ideje és meggyőződésem, hogy bizonyításra kerül, hogy padoztatása hiba volt Detroitban. A sorozatban hetedik győzelmére készülő Cards kénytelen a backup QB vezérletével harcba szállni, szerencséjük van azonban, ugyanis Stanton célpontjai kiválóan teljesítenek. John Brown, Larry Fitzgerald és Michael Floyd mellett Andre Ellington is veszélyt jelent Jim Caldwell ligaelit védelmére, Ziggy Ansah és társai fel kell kössék hát a gatyájukat a hazai támadások hatástalanítására. A labda másik oldalán Matthew Stafford, Golden Tate és Calvin Johnson (Megatron) veszi fel a harcot a turnover specialista arizónai védelemmel, ami Stafford szempontjából valódi veszélyforrás, lévén a passer ratingje nehezen definiálható kiegyensúlyozottnak. Utoljára 1993-ban nyert a Lions Arizónában, a matchup legutolsó eredménye is Carson Palmerék győzelmét hozta a Ford Fielden, ahol 2006-ban sikerült nyerni a Lionsnak. Ergo Bruce Arians mosolyogva rázza majd kollégája jobbját a mérkőzés végén.

Tipp: Cardinals, a hazai pálya és Stafford néhanap megremegő keze miatt

Green Bay Packers (6-3) – Philadelphia Eagles (7-2)

Aaron Rodgersről sok minden elmondható, de az nem, hogy szívélyes és udvarias vendéglátó lenne. A Packers jórészt magabiztosan, kis százalékban kínlódva, de rendre behúzza a Lambeau Field-i csatákat, Mike McCarthy és a Sajtfejű közönség megelégedésére. Vasárnap a Philadelphia Eagles csapata látogat Wisconsinba, akik ugyanolyan versenyfutásban vannak a csoportelsőségért a Cowboys-szal, mint a Packers a Lions gárdájával. Egy kottából játszanak tehát… A vendégek első számú irányítója, Nick Foles sérülésével egy világszerte hírhedt irányítót kapott a nyakába Chip Kelly vezetőedző, aminek előbb-utóbb – talán már ezen az estén – meglesz a böjtje. Lévén Mark Sanchez és Aaron Rodgers tudásbéli különbsége is komoly érv a hazaiak mellett, nopláne Randall Cobb és Jordy Nelson szezonbeli teljesítménye is meghaladja Jeremy Maclin korántsem elhanyagolható mutatóit. A Philly mellett szólhat azonban a futójáték erőltetése, LeSean McCoy képességei sokat nyomhatnak a latba egy futás ellen gyengén védekező csapattal szemben, de meggyőződésem, hogy egy méretes „passing war” kerekedik vasárnap este Green Bay-ben, ami könnyen megkeseríti az Eagles defense szája ízét.

Tipp: Packers, a szép zöld (és hazai) gyep, belehajtja a Sajtfejűeket a győzelembe.

New Orleans Saints (4-5) – Cincinnati Bengals (5-3-1)

A múlt héten megszakadt a Saints tizenegy mérkőzéses hazai veretlenségi sorozata, mégis meggyőződésem, hogy nyugodtan készülődhetnek a Bengals elleni összecsapásra. Lévén Andy Daltonék az imponáló 3-0-ás szezonkezdés óta olyannyira hektikus és inkonzisztens teljesítményt mutatnak, hogy azt könnyűszerrel „übereli” egy magára valamit adó franchise. Drew Brees csapata egy pocsék idénynyitó után már-már magára találni látszott, aztán a 49ers ellen ismét előjöttek a korábban „megcsodált” turnoverek, valamint a defense hiányosságai. Nem maradt le a Bengals sem: tizennégy győzelmes hazai széria után Andy Dalton élete legrosszabb formáját mutatta a Browns ellen, 86 yard, 33/10 pass, 3 interception. Marvin Lewis vezetőedző attól sem lehet boldog, hogy egy komplett kórházi kórteremmé lett az öltöző (Vontaze Burfict, Rey Maualuga, Giovani Bernard), ennek okán a Saints támadósora próbára teheti a Bengals döcögős, futás ellen utolsó előtti védelmét. A másik oldalon Sean Peyton egy futóban (Mark Ingram) bízhat, ugyanis a többi a maródi listán van,

Tipp: Saints, a hazai pálya előnye és a játékosok pszichés összeszedettsége…

(SNF) Indianapolis Colts (6-3) – New England Patriots (7-2)

Akárcsak a klasszikus western, a Fred Zinnemann rendezte Délidő csúcspontján Gary Cooper és Ian McDonald úgy áll szembe vasárnap este az indianapolisi Lucas Oil Stadiumban a két párbajhős, Andrew Luck és Tom Brady. Itt most kevésbé várjuk a pisztolylövéseket, annál jobban a shotgun és big play orientált játékot, lévén a két csapat táblára feltett pontjai és az ellenfelekkel szemben produkált passzolt yardok mennyisége egyértelműsíti a „légi csatát”. Pihenőről visszatérve folytatódhat az AFC mind jobb playoff helyeiért zajló küzdelem, aminek a célja náluk már „csak” annyi, hogy minél több hazai mérkőzést játszhassanak a ráadásban. Andrew Luck passer ratingjei eleddig siralmasak voltak a leendő Hall of Fame tagokkal (Peyton Manning, Tom Brady, Ben Roethlisberger) szemben, de egyszer meg kell törjön a jég, és egy otthoni győzelem erre kiváló alkalom. A Bill Belichick vezette vendégek a szezonban 2-2-es mutatóval állnak „on road”, a Foxborough viszont mindenki számára bevehetetlennek bizonyult. Tom Brady megállításához szükséges és elégséges a hatékony pass rush és a blitz-ek sorozata, mivel a nagynevű Pats-vezér nem komálja, ha zavarják munka közben. Futás elleni védekezésben gyengébbek a Hazafiak, labdaszerzésben viszont élen járnak, ezért T.Y. Hiltonék mellett Ahmad Bradshaw és Trent Richardson egyaránt részt kell vállaljon a sikerből.

Tipp: Colts, „sok pontos” mérkőzés végén kis különbséggel, mert megérdemlik…

Pihenőhét: Baltimore Ravens (6-4), Dallas Cowboys (7-3), Jacksonville Jaguars (1-9), New York Jets (2-8)

További mérkőzések és tippek:

(TNF) Miami Dolphins (6-4) – Buffalo Bills (5-5) 9-22

Chicago Bears (3-6) – Minnesota Vikings (4-5) => Chicago Bears

Cleveland Browns (6-3) – Houston Texans (4-5) => Houston Texans

Carolina Panthers (3-6-1) – Atlanta Falcons (3-6) => Carolina Panthers

Washington Redskins (3-6) – Tampa Bay Buccaneers (1-8) => Washington Redskins

St. Louis Rams (3-6) – Denver Broncos (7-2) => Denver Broncos

New York Giants (3-6) – San Francisco 49ers (5-4) => San Francisco 49ers

Kansas City Chiefs (6-3) – Seattle Seahawks (6-3) => Seattle Seahawks

San Diego Chargers (5-4) – Oakland Raiders (0-9) => San Diego Chargers

(MNF) Tennessee Titans (2-7) – Pittsburgh Steelers (6-4) => Pittsburgh Steelers

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik