Összefoglaló, NFL 2014 Week 6

2623622 26236222623622 2623622
Vágólapra másolva!
2014.10.15. 02:10
A hatodik játékhét végére érve azon sajnálkozhatunk: milyen kár, hogy véget ért. A legfőbb tanulság talán az, hogy néhanapján szükséges...

A hatodik játékhét végére érve azon sajnálkozhatunk: milyen kár, hogy véget ért. A legfőbb tanulság talán az, hogy néhanapján szükséges újraértékelni az egyes csapatokban rejlő képességeket. A Cowboys meggyőző játékkal múlta felül Seattle-ben a verhetetlennek hitt Legion of Boom-ot, a Philly pedig a Giants lenullázásával megmutatta milyen élesek a körmei. Tom Brady a meccs végére tette egyértelművé a Pats fölényét a Bills ligaelit védelmén átgázolva és a Browns is kamatostul adta vissza az első fordulós „épphogy” vereséget a csoportrivális Steelers ellenében. Vegyük hát sorban a tizenöt mérkőzést (szünnap: Chiefs, Saints), elemezve a pályán történteket pár keresetlen mondattal...A hatodik játékhét végére érve azon sajnálkozhatunk: milyen kár, hogy véget ért. A legfőbb tanulság talán az, hogy néhanapján szükséges újraértékelni az egyes csapatokban rejlő képességeket. A Cowboys meggyőző játékkal múlta felül Seattle-ben a verhetetlennek hitt Legion of Boom-ot, a Philly pedig a Giants lenullázásával megmutatta milyen élesek a körmei. Tom Brady a meccs végére tette egyértelművé a Pats fölényét a Bills ligaelit védelmén átgázolva és a Browns is kamatostul adta vissza az első fordulós „épphogy” vereséget a csoportrivális Steelers ellenében. Vegyük hát sorban a tizenöt mérkőzést (szünnap: Chiefs, Saints), elemezve a pályán történteket pár keresetlen mondattal...

Colts @ Texans (TNF) 33-28

A Colts gyors és lehengerlő első negyede után (24-0) mindenki vette a pizsamáját és aludni tért. Tette ezt joggal, ugyanis ez az idény eddig arról volt híres, hogy a TNF unalomba fulladt. T.Y. Hiltonék (9 rec, 227 yard, 1 TD) is levették a lábukat a gázpedálról és majdhogynem ráfáztak erre, ugyanis az utolsó negyed elején J.J. Watt fumble visszahordásával beállította a végeredményt. Ahhoz, hogy a hazaiak alulmaradjanak a csoportrangadón, kellett még két labdaeladás is az utolsó öt percben (Andre Johnson és Ryan Fitzpatrick közreműködésével), és ez mentette meg Andrew Luckékat (370 yard, 3 TD, 1 INT) attól, hogy Arian Fosterék (20 carry, 109 yard, 2 TD) megfordítsák a mérkőzést. Győzelmével a Colts egyértelművé tette, hogy dominál az AFC South divízióban.

Redskins @ Cardinals 20-30

A Pintyek győzelme egyértelmű volt attól a pillanattól, hogy Carson Palmer (250 yard, 2 TD) visszatérését bejelentették. Palmer öt hetes kényszerpihenője után átütő sikert aratott, két hatpontos passzával és 10 különböző célpont megtalálásával életet lehelt a denveri magaslati levegőn kifáradt csapatába. A Redskins offense Kirk Cousins (354 yard, 2 TD, 3 INT) és DeSean Jackson (3 rec, 115 yard, 1 TD) egymásra találásán alapul, ha pedig sikertelen a kísérlet, akkor az ellenfél szerez labdát… Cousins most egy 64 yard TD passzt Jacksonnak, de teljesítményét az utolsó negyedbéli három labdaeladása amortizálta... Larry Fitzgerald (6 rec, 98 yard, 1 TD) magára találását is megcsodálhattuk és Andre Ellington futásai (19 att, 67 yard) is sokat tettek a hazai sikerhez, melyre a koronát Rashad Johnson 28 yardos INT visszahordása tette fel.

Patriots @ Bills 37-22

Az AFC East csoportrangadó Tom Brady (361 yard, 4 TD) sokadik feltámadását hivatott ünnepelni, mivel egy vérszegény első félidő után (első negyed: 0-0), a második játékrész valamennyi labdabirtoklásából pontot csinált a Pats. Tette ezt úgy, hogy a Bills front7 folyamatos nyomása alatt tüsténkedett és a Hazafiak nem igazán erőltették a futójátékot. Ettől függetlenül Brady shotgunjai rendre LaFell (97 yard, 2 TD), Gronkowski (94 yard), Edelman (91 yard) vagy Tyms (43 yard, 1 TD) kezeiben landoltak. Kyle Orton (299 yard, 2 TD, 1 INT) nem tudta megismételni előző heti „csodáját” és C. J. Spillerrel karöltve két fumble-t (és egy interceptiont) is összehoztak, mindez 13 pontjába „fájt” a Billsnek az első félidőben. Brady agresszív játéka és a Pats védelem három labdaszerzéses magára találása elég volt a divízió első helyének visszaszerzéséhez, azonban a sérülések (Jarod Mayo, Stevan Ridley, Dan Connolly) még komoly fejfájást okozhatnak Bill Belichick vezetőedzőnek.

Panthers @ Bengals 37-37 (OT)

Mike Nugent (Bengals) nevét még sokáig emlegetni fogják, lévén az ő kihagyott 36 yardos mezőnygól kísérlete „eredményezte” az NFL történetének legnagyobb pontösszegű döntetlenjét. Cam Newton fantasztikus teljesítménye (284 yard, 2 TD, 1 INT és 17 futásból 107 yard, 1 TD) nem volt elégséges a győzelemhez az Andy Dalton (323 yard, 2 TD, 2 INT) vezette Cincinnati ellen vívott valóban fordulatokkal teli összecsapáson. Newton sérült hüvelykujjal is hatékony passzjátékot mutatott be, a read option pedig „működött” a Bengals harcedzett védelme ellen is. A baj talán ott leledzik, hogy Luke Kuechly csak egy van a védelemben és nem három, esetleg négy. Dalton teljesítménye a kellő időben megfelelő volt a mérkőzés „behúzásához”, azonban ahhoz, hogy elkerüljék a „túlórázást” nem ártana a félidők elején is koncentráltan játszani, nem pedig 2 INT vagy 3&out után lebattyogni a pályáról.

Steelers @ Browns 10-31

Sokak számára meglepetés volt a mérkőzés kimenetele, számomra – sajnálatomra – nem. A Browns egy 25 pontos hátrányból állt fel az előző héten a Titans ellen, míg a Steelers erőltetett menetben tette túl magát a nyeretlen Jagsen. Kezdetben minden szép volt, azonban a Kohászok red zone impotenciája hamar a visszájára fordult. A második negyedben „benyelt” három hatpontos mind big play eredménye volt és ezzel eldőlt a csata. Brian Hoyer mindössze 8 sikeres passzt teljesített, azok közt azonban 51 és két 31 yardos ugyanúgy volt, mint 17 yardos. A futójáték erőltetésével, egyben az óra pörgetésével pedig teljesen okafogyottá vált a második félidő. A két csapat kis különbséggel kb. 350 yardot teljesített egyaránt, az ezekből szerzett pontok száma viszont elképesztő különbséget mutat. Ben Roethlisberger csoportrivális elleni rekordja „dugába dőlt” ezzel és a play off esélyes Steelers az AFC North utolsó helyén tanyázik.

Cowboys @ Seahawks 30-23

A Cowboys másolni látszik a Chargers „bajnokverő sémáját”, a time management kiváló, Murray és az őt „átengedő” támadófal tarthatatlan, ráadásul fizikálisan is topon vannak. Érdekes volt megfigyelni Tony Romo újjászületését, Terrance Williams 3rd down elkapását, ami a „lehetetlen határát súrolta”, továbbá azt, hogy idegenben majdnem kétszer annyi időt támadott a Cowboys, mint az otthon (eleddig) verhetetlen Seahawks. Russell Wilson talán élete legrosszabb game-jét hozta, és nem kapott segítséget a támadófaltól ahhoz, hogy a washington-i teljesítményét lemásolja. A Kovbojok 23 first downt értek el a Halászsólymok kilencével szemben, DeMarco Murray „lefutotta” Marshawn Lynchet, a vendégek két fumble-jára Wilson egy labdaeladással „válaszolt”. Richard Sherman a második játékrészben végigloholta a pálya minden szegletét Dez Bryantot követve és igaz, hogy csak egy elkapás jutott osztályrészül Bryantnek, de az 23 yardot ért. A mérkőzésen felváltva szereztek vezetést a csapatok, de összességében a hétpontos különbség csak látszólag jelentett „szoros” mérkőzést.

Giants @ Eagles (SNF) 0-27

Erre mondja a klasszikus, hogy „Nézzetek a táblára!” LeSean McCoy és Darren Sproles három negyed alatt tette zsebre az Óriásokat, utóbbi sérülés miatt kiszállt a játékból. Nick Foles annyira szabadon játszhatta Chip Kelly-rendszerét, hogy két labdaeladás is belefért neki a két hatpontos passza mellé. A negyedik negyed ponttalanul ért véget, a Giants viszont nem csak a mérkőzést, hanem az elsőszámú elkapóját is elveszítette. Victor Cruz egy elkapás közben sérült meg, a teljes hátralévő idényt kihagyni kénytelen. (Jerrel Jerdigan is hasonló sorsra jutott.) Az is sokat elárul, hogy a Giants kevesebb yardot haladt az egész mérkőzésen, mint McCoy egymaga. Az NFC East csoportrangadóján a Philly győzedelmeskedett és ezzel a győzelemmel a Cowboys-szal együtt lépéselőnybe kerültek a Giants ellenében. Lesz-e még feltámadás New Yorkban?

Packers @ Dolphins 27-24

Mint olyan sokszor ez a meccs is Aaron Rodgers zsenijét dicséri. 264 yard, 3 hatpontos passz és mindez labdaeladás nélkül. Rodgers jól megállta a helyét a Cameron Wake vezette Dolphins védelem ellenében, fő fegyvere ismételten az improvizatív játék volt. Ezzel szemben Ryan Tannehill két TD passz mellé kétszer ellenfélnek passzolt az első félidőben, a második félidős magára találása után mégis vezetésre állt csapata. Egészen 3 (három!) másodperccel a mérkőzés vége előttig. Ekkor jött Rodgers 4 yardos TD átadása Andrew Quarlessnek és máris szomorúan battyogott haza a sok néző a floridai napsütésben.

Lions @ Vikings 17-3

A Lions védelme Ezekiel Ansah vezérletével „lenullázta” a Teddy Bridgewater vezette Vikings támadóegységet. 8 sack és 3 INT sohasem jön jókor, ez meglátszik az eredményen is. Matthew Stafford sem érezte jól magát a bőrében, lévén Megatron és Reggie Bush hiányában mindössze 185 yardot passzolt és megirigyelve a hazai irányítót ő is négy alkalommal a földre került. Joique Bell utolsó negyedes TD futása eldöntötte az NFC North rangadót. A Broncos-ból menesztett Matt Prater is bemutatkozott az Oroszlánoknál, mégpedig két kihagyott FG-vel...

Broncos @ Jets 31-17

Peyton Manning újabb 3 TD passza már „egymeccsnyi” távolságba hozta Brett Favre rekordját. Való igaz, hogy Manning shotgunjai kissé „fáradni” látszanak, a helyük és időzítésük azonban még mindig példa nélküli. Geno Smith „a padozás” után erősebb játékot mutatott be, de fejben még nem kész. Ezt bizonyította az is, hogy az utolsó negyedben egálra hozhatta volna a mérkőzést, ehelyett Aquib Talibnak passzolt, aki INT visszahordásával kialakította a végeredményt. És emlékezzünk meg egy másik csúcskísérletről is: Julius Thomas 5 mérkőzésből 9 hatpontosnál tart… Egyelőre.

Ravens @ Buccaneers 48-17

Joe Flacco és Gary Kubiak egymásra talált. Az offenzív koordinátor által használatba vett játékséma Flacco TD rekordjával fenyeget, ugyanis a Tampa elleni mérkőzésen összehozta minden idők leggyorsabban termelt 5 hatpontosát. A Mike Glennon vezette Kalózok védekezésben feltűnően lassúak, a támadófaluk pedig képtelen megóvni az irányítót. A Falcons elleni méretes vereség után úgy tűnt, hogy jó irányt vesz Lovie Smith csapata a Steelers legyőzésével és a Saints elleni overtime vereséggel, aztán erre jön egy újabb kiütéses vereség. Vajon merre fordul a kalózhajó?

Jaguars @ Titans 14-16

A „kiesési rangadón” a hazai csapat győzött, egyáltalán nem meggyőző játékkal. Charlie Whitehurst teljesítménye eltörpült Blake Bortles játéka mellett, és Ryan Succop 3 mezőnygólja éppen a vereséghez lett volna elég, ha a rúgó kísérlete sikeres a végén... Lévén az onsite kick recovery a Titans endzone-tól 37 yardig vitte a Jaguars-t és ekkor még 12 másodperc volt hátra a mérkőzésből. Gus Bradley vezetőedző időt kért és – ahelyett, hogy újabb passzkísérlettel közelebb férkőztek volna – 55 yardos mezőnygól kísérlet mellett döntött. Josh Scobee lövését pedig blokkolta Sammie Hill. Erre mondják azt, hogy no comment.

Chargers @ Raiders 31-28

A Raiders majdnemhogy-feltámadásának lehettünk tanúi, midőn Philip Rivers MVP-gyanús játéka és a Chargers védelem ereje kellett ahhoz, hogy javára fordítsa a mérkőzést. Derek Carr 4 hatpontos passza majdnem elég volt az első győzelem begyűjtéséhez, de az utolsó dobása (1 perc 13 másodperccel a meccs vége előtt!) Jason Verrett kezében landolt…, Rivers pedig game winning drive-ot vezetve, Branden Oliver egy yardos futott TD-jével behúzta a győzelmet. A forrófejű újonc hibája, de tanult belőle, legalábbis reméljük.

Bears @ Falcons 27-13

A Macik négy meccsből hármat behúztak idegenben, a Falcons pedig először kapott ki a Georgia Dome-ban. Matt Ryan előtt a támadófal annyit ér, mint halottnak a csók, futójátékuk nem érdemel említést, a célpontjai pedig sorra ejtik el a labdákat. Hiába játszik kimagaslóan a Falcons irányító, ha a támadófalán átgyalogol egy közepes Bears front7, a defense pedig pass rush hiányában 300 yard fölött és turnover mentesen „engedi” játszani Jay Cutlert. Matt Forte pedig elveszett helyzetekben mindig kínál megoldást, ahogy ezen a mérkőzésen is tette a két futott hatpontosával.

49ers @ Rams (MNF) 31-17

A Rams két TD-vel és 151 yarddal kezdett, majd ezután elfogyott a tudomány. Három negyedre jutott 3 pont összesen. A 49ers ismét és már sokadszorra is hátrányból állt fel a Monday Night Footballon, amihez Colin Kaepernick kiváló teljesítménye adta meg az alapot (343 yard, 3 TD). Anquan Boldin, Michael Crabtree és Brandon Lloyd (80 yard!) TD elkapásai, illetőleg Dontae Johnson picksix-e egyértelművé tette a két csapat közti különbséget. Az utolsó három győzelem visszahozta a az Aranyásókat a NFC West „versenyébe”, a Rams viszont véglegesen leszakadni látszik...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik