F1: Vettel távozik a Red Bulltól, jövőre a Ferrari pilótája lesz

Vágólapra másolva!
2014.10.04. 04:31
null
Lezárult egy sikerkorszak, Vettel hat év után távozik a Red Bulltól (Fotó: Reuters)
Az F1-ben szereplő Red Bull szombaton bejelentette, hogy Sebastian Vettel élő szerződése ellenére elhagyja az istállót, és a Ferrarihoz távozik. Az osztrák csapat Daniel Ricciardo mellé az orosz Danyiil Kvjatot szerződteti, Vettel csapattársa a Ferrarinál pedig Kimi Räikkönen lesz – bár a Scuderia még sem Vettel érkezését, sem Fernando Alonso távozását nem jelentette be. Azzal, hogy a Red Bull Kvjat érkezését is bejelentette, szinte biztosra vehető, hogy Alonso a McLarennél köt ki.

A Red Bull váratlan bejelentést tett szombat délelőtt a szuzukai paddockban: Sebastian Vettel a szezon végén elhagyja az istállót, a helyére Danyiil Kvjat érkezik.

Bár az osztrák csapat hivatalosan nem jelentheti be, hová megy Vettel, az is kiderült, hogy a német megegyezett a Ferrarival, ahol Fernando Alonsót fogja pótolni.

„Ha valaki nem százszázalékosan biztos benne, hogy jó helyen van, nincs értelme ragaszkodni a maradásához – szól Christian Horner Red Bull-csapatfőnök megértő véleménye. Horner és Helmut Marko is elmondta, hogy nehéz elfogadni, hogy Vettel távozni akar, de nem állnak az útjába, harag nélkül elfogadják a négyszeres világbajnok döntését, és sok sikert kívánnak neki. – Seb hat roppant sikeres évet töltött velünk, amiért csak hálásak lehetünk neki.”

„Nem követett el szerződésszegést, volt kilépési záradék a megállapodásunkban – mondta Marko. A német Auto Motor und Sport szerint a záradék szerint akkor távozhat, ha szeptember 30-án nincs az első háromban az egyéni vb-ben. – Sebastian az elmúlt két hétben kezdett el a lehetőségein gondolkozni, és este tízkor beszéltünk, akkor közölte, hogy új kihívásra van szüksége."

A Red Bull gyorsan lépett, a Ferrarit is meglepve, még mielőtt a pilóta mondana valamit a sajtónak, szombaton bejelentette Vettel távozását. A Scuderia nem tervez még semmiféle közleményt a pilótamozgásról.

Vettel ugyanakkor közölte Hornerrel, csak azt követően döntött, hogy a Ferraritól értesült arról, felbontották Fernando Alonso szerződését.

A Red Bullnál nem vetődött fel valós eséllyel Alonso érkezése.

„Fernando fantasztikus pilóta, de a Red Bull az utóbbi években a fiatal, saját nevelésű pilótákra összpontosított, és nem akarunk szakítani ezzel a nézetünkkel. Daniel szerződtetését sokat megkérdőjelezték, de működik, és biztosak vagyunk benne, hogy Danyiil is beválik majd. Új korszak kezdődik, Daniel fantasztikus pilóta, lehet rá építeni" – mondta Horner.

Alonso így minden bizonnyal a McLarennél köt ki 2015-ben, bár halvány esély a Mercedes és a Lotus képbe kerülésére is van. Eddie Jordan korábbi F1-es csapatfőnök, a BBC szakértője úgy gondolja, Alonso egy évet kihagy, hogy 2015-ben feltérképezze az erőviszonyokat.

Marko szombaton helyi idő szerint 9 órakor közölte Kvjattal, hogy előléptetik az első csapathoz.

„Először elvörösödött, aztán mosolyogni kezdett" – írta le az osztrák az orosz reakcióját. Azt is elmondta, így Jean-Éric Vergne esélyt kapott arra, hogy a Toro Roossónál maradjon Max Verstappen mellett, hiszen nem biztos, hogy jót tenne a B-csapatnak, ha két újonccal kezdené a 2015-ös idényt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik