F1: különleges megnyitó eseménnyel rajtolt „az év versenye”

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2023.11.16. 12:32
null
Las Vegasban a szezon azon fordulója jön, amelyen kevés szól majd a versenyzésről (Fotó: AFP)
Fényűzésből a versenypályán és azon kívül is bőven akad a hétvégi Formula–1-es Las Vegas-i Nagydíjon. A 2023-as idény utolsó előtti fordulója világsztárok fellépéseivel teli megnyitó műsorral vette kezdetét, ám a folytatás is bőven tartalmaz nem éppen megszokott elemeket az idény messze legdrágább versenyhétvégéjén.

Történelme során a Formula–1 már számtalan különleges helyszínre ellátogatott, ám bizonyos – természetesen nem éppen sportszakmai – szempontok alapján a pénteken kezdődő Las Vegas-i Nagydíj rendkívül egyedülállónak ígérkezik. A világ egyik legnagyobb szórakoztatási és szerencsejáték-központja hónapok óta készül arra, hogy a királykategória mezőnye 40 év elteltével visszatérjen.

Az utcai pálya vonalvezetése persze igencsak eltérő lesz, mint az 1982-es Caesars Palace Nagydíjon, ám ez a versenyhétvégét övező felhajtásra vélhetően még inkább igaz. Ez a hét ugyanis ezúttal nem a szerencsejátékról szól Las Vegasban, ahol sok mindent alárendelnek a Formula–1-nek.

A legendás U2-zenekar – amely az utóbbi időben heti több koncertet is adott a Sphere elnevezésű, gömbalakú rendezvényközpontban – szünetelteti fellépéseit az F1 kedvéért. Híres zenészek műsoraiból azonban így is bőven akad a napokban Las Vegasban, például a magyar idő szerint csütörtök korán reggel rendezett megnyitó eseményen.

A főként zenei elemeket tartalmazó rendezvényen az F1-es pilóták kevesebb figyelmet kaptak – igaz, látványos módon mutatták be őket csapatok szerint. Az eseményen többek között Kylie Minogue, John Legend és J Balvin is fellépett.

A szervezők egyébként számtalan programmal készülnek a helyi nézőknek a teljes versenyhétvége során. Bár a híres mondás úgy tartja, hogy „Ami Vegasban történik, ott is marad”, ezen a hétvégén akár teljesen érvényes házasságot is lehet kötni az F1-es paddockban.


Azoknak, akik a helyszínről tekintenék meg mindhárom nap eseményeit, mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk. A Las Vegas-i messze a legdrágább fordulója az idénynek a szurkolók számára, a hétvégi jegyek átlagosan 1667 dollárba, vagyis közel 600 ezer forintba kerülnek.

Ezen a listán egyébként egy másik amerikai futam, a májusban rendezett Miami Nagydíj áll a második helyen – ott átlagosan 1113 dollárt (közel 400000 Ft-ot) kellett fizetni egy háromnapos belépőért. Az alábbi videóban megnézhetik az idei szezon hétvégi jegyárainak alakulását, a lista utolsó helyén egyébként a Magyar Nagydíj áll, vagyis hazánkban a legolcsóbbak a háromnapos belépők F1-es versenyhétvégére.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik