F1: Rosberg lecsapott Hamiltonékra; sokat javult a McLaren „traktora”

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2023.07.24. 17:56
Max Verstappen nyerte meg a Formula–1-es Magyar Nagydíjat. A Red Bull történelmi sikert aratott a Hungaroringen, azonban az előző versenyhétvége más események miatt is emlékezetes marad. Visszatért a mezőnybe Daniel Ricciardo, Lewis Hamilton pedig hosszú idő után szerzett ismét pole pozíciót a szokatlan eredményt hozó időmérőn. A McLaren ismét kimagaslóan teljesített, a 2016-os világbajnok, Nico Rosberg jelenléte viszont kissé furcsa következményekkel járt egyes versenyzők esetében. Íme, az F1-legek a Magyar Nagydíjról!

A MÉHÉSZBORZ VISSZATÉRT. Nagy bejelentésre került sor a Magyar Nagydíj előtti héten, ugyanis kiderült, hogy Daniel Ricciardo váltja Nyck de Vriest az AlphaTaurinál. A hétszeres futamgyőztes ausztrál a tavalyi idény végén szorult ki a királykategória mezőnyéből, ám végül mindössze tíz futamot kell kihagynia. Nem meglepő módon a mezőny egyik legboldogabb versenyzője Ricciardo volt a Hungaroringen – a hétvégén sokat láthattuk azt a jól ismert mosoly az arcán.A MÉHÉSZBORZ VISSZATÉRT. Nagy bejelentésre került sor a Magyar Nagydíj előtti héten, ugyanis kiderült, hogy Daniel Ricciardo váltja Nyck de Vriest az AlphaTaurinál. A hétszeres futamgyőztes ausztrál a tavalyi idény végén szorult ki a királykategória mezőnyéből, ám végül mindössze tíz futamot kell kihagynia. Nem meglepő módon a mezőny egyik legboldogabb versenyzője Ricciardo volt a Hungaroringen – a hétvégén sokat láthattuk azt a jól ismert mosoly az arcán.

A RED BULL KÁRPÓTOLTA PÉREZ FIATAL RAJONGÓJÁT. Nem indult jól a hétvége Sergio Pérez számára, aki az első szabadedzés kezdete után néhány perccel összetörte a Red Bullját. A mostanában nem éppen legerősebb formáját nyújtó mexikói esetleges menesztéséről sokat olvasni mostanában – főként Ricciardo visszatérése kapcsán –, ám hibái nemcsak rá és csapatára vannak rossz hatással. Egyik fiatal rajongója ugyanis elsírta magát a lelátón az első edzés közben, azonban amikor ezt a Red Bullnál meglátták, meghívták a kisfiút és apukáját, hogy VIP-környezetben, egyenesen az istálló garázsából nézhessék végig a másik tréninget.

TÚL SOK VOLT A MEGLEPETÉS AZ IDŐMÉRŐN. Izgalmas időmérőt hozott a 38. Magyar Nagydíj, kissé felborult a papírforma a Hungaroringen. Lewis Hamilton másfél év után szerzett ismét pole pozíciót, míg a Silverstone óta igen jó formában lévő McLaren versenyzői kisajátították a második sort. Lando Norris és Oscar Piastri mögül azonban nem kis meglepetésre Csou Kuan-jü rajtolhatott vasárnap – ez messze a legjobb rajtpozíciója eddig a kínai pilótának a Formula–1-ben.


ROSBERG NEM JELENTETT JÓT A HUNGARORINGEN. A 2016-os világbajnok is ott volt hétvégén a Hungaroringen, ám érdekes következtetést lehet levonni abból, hogy melyik nap, melyik versenyző autójával fotózkodott. Szombaton ugyanis Max Verstappen garázsa elől jelentkezett be közösségi médiás felületein, mire a kétszeres világbajnok lemaradt a pole pozícióról az időmérőn. Vasárnap korábbi csapattársa autójával készített közös képet – az első rajtkockából induló Lewis Hamiltonnak nem sok esélye volt a futamgyőzelemre.


TRAKTORBÓL LETT ÉLMENŐ. Nehezen indult az év a McLaren számára. A téli tesztek után egyfajta kétségbeesés uralkodott el a wokingi istállónál, majd az első két futamon mutatott teljesítmény is igencsak elmaradt az elvárásoktól. Később azonban Norris és/vagy Piastri egyre gyakrabban villantotta meg magát, néhány hete pedig a mezőny legelején harcolhatnak. Az erős időmérős teljesítmény mellett versenykörülmények között is jól megy az MCL60-as – Norris például az elmúlt két futamon dobogóra állhatott, ám könnyen előfordulhat, hogy nemsoká ez a királykategóriában legelső szezonját teljesítő Piastri számára is összejön.

NORRIS TRÓFEÁJA IS MAJDNEM ODALETT. Talán még magánál a mogyoródi versenynél is emlékezetesebb marad az, ami a leintést követő dobogós ceremónián történt. A nagy ünneplésben ugyanis Norris „jóvoltából” eltört a győztes Verstappennek járó herendi trófea. A címvédőt egyébként nem viselte meg túlzottan a kár, amelyet Norris okozott neki, sőt, azóta kiderült, hogy a trófeát készítő vállalat gyárt egy új példányt Verstappennek. A bakiért járó szurkálódást azonban Norris vélhetően egy darabig még kénytelen elviselni. Főnöke, Zak Brown a videóban látható módon ugratta versenyzőjét a McLaren csapatfotózásakor.


MAGYAR NAGYDÍJ, A VERSENY VÉGEREDMÉNYE
1. Max Verstappen holland Red Bull-Honda
2. Lando Norris brit McLaren-Mercedes 33.731 mp h.
3. Sergio Pérez mexikói Red Bull-Honda 37.603 mp h.
4. Lewis Hamilton brit Mercedes 39.134 mp h.
5. Oscar Piastri ausztrál McLaren-Mercedes 1:02.572 p h.
6. George Russell brit Mercedes 1:05.825 p h.
7. Charles Leclerc monacói Ferrari 1:10.317 p h.
8. Carlos Sainz spanyol Ferrari 1:11.073 p h.
9. Fernando Alonso spanyol Aston Martin-Mercedes 1:15.709 p h.
10. Lance Stroll kanadai Aston Martin-Mercedes 1 kör h.
11. Alexander Albon thaiföldi Williams-Mercedes 1 kör h.
12. Valtteri Bottas finn Alfa Romeo-Ferrari 1 kör h.
13. Daniel Ricciardo ausztrál AlphaTauri-Honda 1 kör h.
14. Nico Hülkenberg német Haas-Ferrari 1 kör h.
15. Cunoda Juki japán AlphaTauri-Honda 1 kör h.
16. Csou Kuan-jü kínai Alfa Romeo-Ferrari 1 kör h.
17. Kevin Magnussen dán Haas-Ferrari 1 kör h.
18. Logan Sargeant amerikai Williams-Mercedes 3 kör h.
FELADTÁK megtett körök kiesés oka
Esteban Ocon francia Alpine-Renault 2 feladta
Pierre Gasly francia Alpine-Renault 1 feladta
A VB ÁLLÁSA
PILÓTÁK GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS LEGGYORSABB KÖRÖK PONT
1. Max Verstappen 9 11 12 6 281
2. Sergio Pérez 2 6 11 2 171
3. Fernando Alonso 6 12 139
4. Lewis Hamilton 4 11 1 133
5. George Russell 1 10 1 90
6. Carlos Sainz 11 87
7. Charles Leclerc 2 8 80
8. Lando Norris 2 6 60
9. Lance Stroll 8 45
10. Esteban Ocon 1 6 31
11. Oscar Piastri 4 27
12. Pierre Gasly 6 16
13. Alexander Albon 3 11
14. Nico Hülkenberg 2 9
15. Valtteri Bottas 2 5
16. Csou Kuan-jü 2 4
17. Cunoda Juki 2 2
18. Kevin Magnussen 2 2
KONSTRUKTŐRÖK
1. Red Bull-Honda 452
2. Mercedes 223
3. Aston Martin-Mercedes 184
4. Ferrari 167
5. McLaren-Mercedes 87
6. Alpine-Renault 47
7. Williams-Mercedes 11
8. Haas-Ferrari 11
9. Alfa Romeo-Ferrari 9
10. AlphaTauri-Honda 2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik