F1: óvatosságra int Schumi-ügyben a korábbi főorvos

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.16. 15:50
Gary Hartstein, az F1 korábbi főorvosa attól tart, Sabine Kehm, a december 29-én súlyos síbalesetet szenvedett Michael Schumacher menedzsere csak forgatja a szavakat a hétszeres világbajnok legenda állapotával kapcsolatban, miközben talán semmiféle változás nem állt be azóta, hogy április elején Schumi ébredezéséről beszélt. Az, hogy rehabilitációs központba kerül a hétszeres világbajnok, Hartstein szerint önmagában még nem sokat jelent.

Gary Hartstein, az F1 korábbi főorvosa Michael Schumacher decemberi síbalesete óta rendszeresen írt a blogjában a hétszeres világbajnok állapotáról, s bár nem volt közvetlen kapcsolatban a grenoble-i kórház orvosaival, aneszteziológusként akkor is hasznos információkkal látta el a versenyzőért aggódókat, amikor hivatalos információ nem érkezett.

A Schumacherről hétfőn közzétett hivatalos közleményről is megírta a véleményét, amely elég őszinte ahhoz, hogy ünneprontónak hasson.

„Természetesen jó hír, hogy Michael elhagyhatta a kórházat – fogalmazott Hartstein a Jó hírek? című írásában. –Bizonyára nem most került ki az intenzív osztályról, sohasem láttam még olyat, hogy öt hónapos intenzív kezelés után valakit egyenesen rehabilitációs központba szállítanak a nélkül, hogy sima kórteremben is eltöltött volna némi időt. Ám bármi megtörténhet. Persze a világ számos rehabilitációs központján van lehetőség arra, hogy önállóan lélegezni képtelen pácienseket is befogadjon."

„Sabine Kehm április elsején azt mondta, Michael a felébredés jeleit mutatja, olykor kinyitja a szemét és reagál, akkor kiderült, hogy Michael már nincs kómában, amelynek orvosi leírásában szerepel, hogy semmi jelét sem mutatja a beteg az éberségnek. Azaz orvosilag akkor kijelentette, hogy Michael már nincs kómában, és biztosan ama orvosok engedélyével tette a kijelentést, akik felügyelték Michaelt, és akik tisztában vannak ezen szavak jelentőségével. Bár a hétfői közlemény úgy süvít végig a világon, mint egy diadal, a tartalma valójában nem újdonság. Inkább arra gondolok, hogy most ez cinikus forgatása a szavaknak, azzal a céllal, hogy hamis képet alkosson. Ha Michael valóban előrelépett a minimálisan éber állapotból, amelyben már április elején is volt, talán azt is beleírták volna a közleménybe, hogy Michael elkezdi a rehabilitációt, hogy újra megtanulja kifejezni magát, újratanuljon járni, olvasni, írni, és a többi. De nem, csak annyit kaptunk, amit eddig is tudtunk, és hogy a jövőben ne számítsunk több friss információra."

„Mindez keserű ízt hagy a számban, nagyon szomorú vagyok, ha Michael családjára és szurkolóira gondolok" – írta Hartstein.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik