Nem változott az uralkodó a hercegségben sem: újabb Button-diadal

Vágólapra másolva!
2009.05.24. 15:50
Szokásos Monacói Nagydíj, szokásos 2009-es végeredménnyel: a kevés előzést hozó Formula–1-es futamon Jenson Button (Brawn GP) diadalmaskodott csapattársa, Rubens Barrichello előtt. A 3. és 4. helyre a két Ferrari futott be Räikkönen, Massa sorrendben, Webber, Rosberg, Alonso és Bourdais szerzett még pontot.
Utánuk az űr: a két Brawnt Monacóban sem lehetett megelőzni
Fotó: Reuters
Utánuk az űr: a két Brawnt Monacóban sem lehetett megelőzni
Utánuk az űr: a két Brawnt Monacóban sem lehetett megelőzni
Fotó: Reuters
Utánuk az űr: a két Brawnt Monacóban sem lehetett megelőzni

Ragyogó idő várta a rajtrácsra felálló versenyzőket a hercegségben, és ez a jelek szerint Kimi Räikkönent kissé elaltatta: a finnt ugyanis nagyon lerajtolta Barrichello, aki így második helyen állt a rajt után, csapattársa, Jenson Button mögött.

NYILATKOZATOK

JENSON BUTTON
„Nehéz volt a verseny, Rubens volt mögöttem, akinek gondjai voltak a hátsó kerekeivel, és ez segített. Ragyogó hétvége volt, a csapat csodálatos volt. Az autónk kifogástalanul működött, döbbenetes győzelmet arattunk. A hétvége előtt azt mondtam, hogy ez a verseny nem más, mint a többi futam, ezzel próbáltam tehermentesíteni magam. Sokat jelent a győzelem, a kettős győzelem pedig egészen kivételes.”

RUBENS BARRICHELLO
„Ahogy Barcelonában, itt is jól sikerült elkapnom a rajtot és aztán jó tempót mentem. Sajnos a közepén aerodinamikailag elgyengült a kocsim, elszemcsésedett a gumim, Jenson akkor jó pár másodpercet rám vert, így nem volt esélyem beérni őt.”

KIMI RÄIKKÖNEN
„Csúszós volt az aszfalt a rajtnál. Gyorsabb voltam, mint Rubens, de nem volt esélyem megelőzni, mert nem volt tapadása a kocsimnak. A második etap után sok időt vesztettem a kiállásnál, nem tudom, mi történt akkor. Elégedettnek kell lennünk az eredménnyel, bár nem vagyok boldog a harmadik hellyel.”
A két Brawn nagyon gyorsan ellépett a többiektől, hátrébb pedig Vettel autójának látványát élvezhették a pilótatársak – hátulról, a problémákkal küszködő német ugyanis feltartotta Red Bulljával Massáékat.

A Ferrari brazilja az 5. körben elfékezte magát az alagút után, így bebújt elé Nico Rosberg, majd Vettel versenyének az első kerékcserék közben vége lett, a fiatal pilóta ugyanis megismertette autóját a gumifallal, és az ismerkedésnek nem a Red Bull örült jobban…

Az első boxkiállások után Button, Barrichello, Räikkönen volt a sorrend, a Brawnok szokás szerint messze maguk mögött hagyták a mezőnyt. Az egyetlen figyelmeztető jel a szezon domináns istállójának az volt, hogy a Ferrarik nagyon gyorsak voltak, Massa például szemlátomást elfelejtette, hogy a monacói pályán némi elővigyázatosság azért szükséges – eszelős tempót diktált a brazil. Más kérdés, hogy a versenybírók finoman felhívták a figyelmét arra: nem feltétlenül kellene levágnia a sikánokat.

Button is a gázra lépett, 15 másodpercre növelve előnyét és mellesleg megfutotta a verseny leggyorsabb körét is, az angolt Barrichello, Räikkönen, Massa, Webber, Rosberg és Kovalainen követte. A Brawn brazilja ferraris „szendvicsbe” jött vissza egy kiállás után, de nem kellett izgulnia, hiszen a vörös autóknak még ki kellett állniuk.

Vettel balesete óta senkinek sem jutott eszébe összetörni az autót, Kovalainen viszont egy keresztbe állás után lerombolta a McLaren orrát, heveny (sárga) zászlólengetésre kényszerítve ezzel a bírákat. A safety car nem jött be, így aztán a Brawn-autókat üldözők nem kapták meg a sanszot a közelebb kerülésre.

A Ferrarik a szuperlágy gumikkal nem tudtak közelebb kerülni a brawnos duóhoz, sőt, egyre közelebb jött hozzájuk Rosberg (akinek még egyszer ki kellett mennie) és Webber. Massa Räikkönent „kergette”, sikertelenül, így aztán a szokás szerint kevés előzést hozó Monacói Nagydíjat végül Button nyerte meg, Barrichello és Räikkönen előtt. A további pontszerzők: Massa, Webber, Rosberg, Alonso és Bourdais.

A Brawn angol pilótája immár 51 pontos a világbajnoki pontversenyben, Barrichello 33 egységgel áll, Vettel 23-mal: az újonc istálló uralmának vége egyelőre még nem látszik.

Egy dolgot azért még érdemes megvárni: a rengeteg sikánátvágás miatt a betétfutamokban sorozatban osztogatták a büntetéseket, így a versenybírák még megváltoztathatják a sorrendet…

A MONACÓI NAGYDÍJ VÉGEREDMÉNYE

1 Jenson Button Brawn-Mercedes
2 Rubens Barrichello Brawn-Mercedes +7.6 másodperc
3 Kimi Räikkönen Ferrari +13.4 másodperc
4 Felipe Massa Ferrari +15.1 másodperc
5 Mark Webber Red Bull-Renault +15.7 másodperc
6 Nico Rosberg Williams-Toyota +33.5 másodperc
7 Fernando Alonso Renault +37.8 másodperc
8 Sebastien Bourdais Toro Rosso-Ferrari +63.1 másodperc
9 Giancarlo Fisichella Force India-Mercedes +65.0 másodperc
10 Timo Glock Toyota +1 kör
11 Nick Heidfeld BMW +1 kör
12 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes +1 kör
13 Jarno Trulli Toyota +1 kör
14 Adrian Sutil Force India-Mercedes +1 kör
15 Nakadzsima Kazuki Williams-Toyota +2 kör
Heikki Kovalainen McLaren-Mercedes
Robert Kubica BMW
Sebastian Vettel Red Bull-Renault
Nelsinho Piquet Renault
Sebastien Buemi Toro Rosso-Ferrari

A VILÁGBAJNOKSÁG ÁLLÁSA

1. Button 51
2. Barrichello 35
3. Vettel 23
4. Webber 19.5
5. Trulli 14.5
6. Glock 12
7. Alonso 11
8. Räikkönen 9
és Hamilton 9
10. Massa 8
11. Rosberg 7.5
12. Heidfeld 6
13. Kovalainen 4
14. Buemi 3
15. Bourdais 2

KONSTRUKTŐRI
1. Brawn-Mercedes 86
2. Red Bull-Renault 42.5
3. Toyota 26.5
4. Ferrari 17
5. McLaren-Mercedes 13
6. Renault 11
7. Williams-Toyota 7.5
8. BMW-Sauber 6
9. Toro Rosso-Ferrari 5
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik