Futball háromszázzal – avagy a Milan és a többiek aszfalton

Vágólapra másolva!
2008.08.28. 10:38
Címkék
Csodálatos verseny: futball háromszázzal – ez a szlogenje annak az autóverseny-sorozatnak, amely vasárnap indul hódító útjára. A Superleague Formula húsz résztvevője egy-egy futballklubot képvisel, s négy olyan gárda is érdekelt, amelyben magyar játékos játszik: az Anderlecht (Juhász Roland), a Dortmund (Hajnal Tamás), a Liverpool (Németh Krisztián) és a PSV (Dzsudzsák Balázs).
Íme a Liverpool versenyautója
Fotó: Action Images
Íme a Liverpool versenyautója
Íme a Liverpool versenyautója
Fotó: Action Images
Íme a Liverpool versenyautója

DZSUDZSÁK BALÁZS VÉLEMÉNYE

A honlapunkon láttam az autót, és érdeklődtek is a haverok otthonról, melyik F1-es csapatot kezdtük el szponzorálni. A múlt héten mutatták be a kocsinkat a stadionban és az utcákon, több mint százezren érdeklődtek. Mi előtte egy nappal találkoztunk a sráccal, aki vezeti majd, adtunk is neki egy mezt. Tetszik az ötlet, remélem, sikeresek leszünk a versenypályán is. Itt októbert várja mindenki, akkor lesz a futam Belgiumban – biztosan sok PSV-szurkoló nézi majd meg.
Milan, Anderlecht, Liverpool, Roma, Dortmund, Corinthians, Tottenham, Porto, Olympiakosz, Galatasaray, Flamengo, Rangers, PSV, Sevilla – híres futballklubok, amelyeket öszszeköt egy új vállalkozás: egy autóverseny-sorozat, amely a világ legnépszerűbb sportjaiból hoz kettőt kapcsolatba. A szervezők célja, hogy húsz klubcsapat egyszerre essen egymásnak – aszfalton, olykor több mint 300 kilométeres sebességgel.

Három évvel azután, hogy útjára indult az A1 GP – a nemzetek nem hivatalos autósport-világbajnoksága, amely, miután túlélte az első három idényét, a következőnek már a Ferrari támogatásával vág neki –, újabb merész vállalkozásra figyel az autósport világa. Öt évvel az A1 GP születése előtt beszéltek már a futballklubok autóverseny-sorozatáról (akkor még Premier 1 GP néven), de az első kísérletekből nem lett semmi. Egészen 2008 áprilisáig kellett várni rá, hogy a szervezők bejelentsék, valóban létrejön a foci négy keréken.

Elsőre ötéves tervet fogalmaztak meg a szervezők. A jövőt megalapozhatja, hogy bár több nagy klub nemet mondott, a Milan és a Liverpool kötélnek állt, mert a két óriás jelenléte elengedhetetlen ahhoz, hogy valóban komolyan vegyék a sorozatot. A másik nagy lépés, hogy a Nemzetközi Automobil-szövetség, az FIA égisze alá vette a szériát.

Ami az autókat és a pilótákat illeti, az IndyCarral összeolvadó amerikai Champ Car-bajnokságot tavaly ellátó Panoz gyártja a kasztnit, a 4.2 literes, 750 lóerős, 12 hengeres motort pedig a szintén nagy becsben álló Menard adja hozzá. A gépek a GP2-es sorozatban használtakhoz hasonló képességűek, azaz nem sokkal maradnak el az F1esektől.

JUHÁSZ ROLAND VÉLEMÉNYE

A mi autónkat a tavaszi idény végén mutatták be, akkor elég nagy felhajtás volt. Néhányan beleültek, de mivel én ehhez túl magas vagyok, csak az egyik kerékre ültem le a fotózáskor. Szeretem a Formula–1-et, érdekel ez a széria is, kíváncsian várom, milyen lesz, mennyire vonzza a közönséget. Még nem beszéltünk erről válogatott társaimmal, de akinek az autója esetleg nyer, lehet, hogy a vébéselejtezők előtt szóba hozza. Ha van alkalom egymás zrikálására, nem szalasztjuk el.
A pilóták feltörekvő fiatalok, és ahogy a fociban szokás, nem feltétlenül olyan nemzetiségűek, mint a klubjuk. A Liverpool kocsiját például a spanyol Adrián Vallés vezeti, ami nem is olyan meglepő, tekintve, hogy a focicsapat menedzsere és jó néhány játékosa is spanyol. A sofőrök jó kezekben lesznek, megbízható istállók készítik fel autóikat, a Romáét például nagy szurkolója, az F1-es Giancarlo Fisichella GP2-ben is szereplő csapata gardírozza.

Az egész projekt mögött egy Barcelonában bejegyzett cég áll, amely egy vasat sem kér a csapatoktól (sőt versenyről versenyre pénzt oszt közöttük a teljesítménytől függően), csak azt, hogy adják a nevüket a sorozathoz. Hogy mégis miért éri meg nekik? A szurkolókban bíznak, ezért lehetőleg a legnagyobb rajongótáborokat magukénak tudó klubokkal vették fel a kapcsolatot.

Ha a meccsekre rendszeresen kilátogatók töredéke útnak ered, és ellátogat arra a hat helyszínre (Donington Park, Nürburgring, Zolder, Estoril, Vallelunga, Jerez), amelyet az augusztus 31. és november 23. közötti időszakra beiktattak a versenynaptárba, már lehet valamirevaló bevételben bízni – persze a szervezők az A1 GP-hez hasonlóan itt sem számítanak pozitív mérlegre az első három-négy évadban.

Nem csoda, hiszen az időzítéssel már a legelső hétvégén akadt egy kis probléma. Vasárnap Doningtonban tartják meg a Superleague Formula első előadását. A helyszín Anglia, a két érdekelt angol klub közül ezen a délutánon a Tottenham a Chelsea-vel, a Liverpool az Aston Villával meccsel. Talán nem kérdéses, melyik esemény tartja nagyobb izgalomban a két klub szurkolóit.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik