Veszélybe került a huszonhárom éves Ausztrál Nagydíj jövője

Vágólapra másolva!
2008.03.09. 15:09
Címkék
Úgy tetszik, hamarosan elköltözik a Formula–1 Ausztráliából, a sorozat mindenható urának, Bernie Ecclestone-nak ugyanis elege van abból, hogy az európai nézők az időeltolódás miatt nem nézhetik teljes kényelemben, nappal a melbourne-i futamokat.

Bernie Ecclestone a Mail on Sunday című angol napilapnak adott nyilatkozatában meglepően éles hangnemben kelt ki az Ausztrál Nagydíj ellen.

„Melbourne-ben vagy bárhol Ausztráliában csak akkor maradhat Formula–egyes futam, ha azt éjjel rendezik, hogy az európai közönség nappal tudja nézni” – mondta határozottan Ecclestone.

„Nevetséges, hogy az embereknek meg kell változtatniuk általános alvási szokásaikat, csak, hogy nézhessék a versenyt. Ez hosszú távon nem tartható állapot.”
Mivel az Ausztrál Nagydíj szervezőinek 2010-ig van érvényes szerződésük a jogtulajdonos Formula One Managementtel (ennek vezetője Bernie Ecclestone), addig biztosan rendeznek futamot az Albert Parkban.

A zöld szervezetek minden változtatás ellen vannak, szerintük az éjjeli futam fölösleges környezet-szennyezést jelentene, nem is beszélve a megnövekedett költségekről.

A helyi szervezők egyébként mindent megtettek azért, hogy kiküszöböljék az időeltolódásból adódó problémákat, így az idei szezonnyitó már 14 óra helyett 15.30-kor kezdődik (ez magyar idő szerint hajnali 4 helyett fél hatot jelent).

„Úgy tűnik, a végleges megoldás az lesz, hogy a futamot elhozzuk Ausztráliából. Már beszéltem Kevin Rudd miniszterelnökkel, és mivel ő azt mondta, hogy túl sokba kerülne a verseny áthelyezése, azt hiszem, nem sokáig marad már a sorozat Ausztráliában.”

A távoli kontinensen 1985 óta rendeznek F–1-es futamokat, először Adelaide-ben versengtek a kategória legjobbjai, majd 1996 óta Melbourne-ben rendezik a versenyeket.

Ha az Ausztrál Nagydíj kiesik, nem lesz nehéz új helyszínt találniuk Ecclestone-éknek, hiszen több jelentkező is sorban áll a futamrendezés jogáért.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik