Állítólag szabálytalan autóval nyert Hamilton a Hungaroringen

Vágólapra másolva!
2007.09.06. 16:22
Internetes hírforrás szerint a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) illetékes testülete vizsgálatot indított, mivel a McLaren-Mercedes szabálytalannak vélt autóval szerepelt az augusztusi Formula-1-es Magyar Nagydíjon. Az autosport.com úgy tudja, hogy a Hungaroringen használt új, ultrakönnyű váltó nem „vett részt” a kötelező törésteszten.
Eredményhirdetés a Magyar Nagydíjon
Reuters
Eredményhirdetés a Magyar Nagydíjon
Eredményhirdetés a Magyar Nagydíjon
Reuters
Eredményhirdetés a Magyar Nagydíjon

A jelentés szerint a wokingi csapat csak az isztambuli Török Nagydíj előtt végeztette el a „felmérőt”, ezzel pedig megsértette a szabályzatot. Az még kérdéses, hogy fegyelmi vizsgálatot elindítják-e.

Az internetes szakportál szerint egyelőre még erősen vitatott, hogy módosult-e annyiban a McLaren által használt váltó, hogy már a Magyar Nagydíj előtt el kellett volna végezni az FIA által megkövetelt tesztet.

Az autosport.com emlékeztette arra, hogy az 1995-ös Brazil Nagydíj után – szabálytalan üzemanyag-használat miatt megfosztották a versenyen szerzett konstruktőri pontoktól a Benettont és a Williamst. Most ezt nem tehetik meg a McLarennel, mert az Alonso-Hamilton affér miatt az istálló 15 pontját már elvették, igaz a fellebezés tárgyalására csak később kerül sor.

Ismert, a Magyar Nagydíjon a wokingiak világbajnoki éllovasa, a szezont újoncként kezdő Lewis Hamilton diadalmaskodott, míg csapattársa, az időmérőn elkövetett szabálytalansága miatt a rajtsorrend első helyéről a hatodikra sorolt kétszeres világbajnok Fernando Alonso lett a negyedik.

Újabb büntetés a McLaren-Mercedesnek

Újabb büntetést kapott az augusztusi Forma-1-es Magyar Nagydíj kapcsán a McLaren-Mercedes: a versenybíróság döntése értelmében az istállónak 50 ezer dollárt kell fizetnie az autók váltójának szabálytalansága miatt.Az indoklás szerint a csapat által a Hungaroringen használt új, ultrakönnyű váltó akkor még nem ment át a kötelező törésteszten, erre csak a két héttel ezelőtti, Török Nagydíjat megelőzően került sor. A McLaren-Mercedes azzal védekezett - hasztalanul -, hogy tudomása szerint a tesztre nem volt szükség, mert csak minimális módosítást eszközöltek a váltón. Az istállónál valószínűleg nem fog kellemes emlékeket ébreszteni az idei magyarországi futam, ugyanis Fernando Alonso feltartotta Lewis Hamiltont az időmérőn, ezért öt hellyel hátrébb sorolták a rajtrácson, a McLaren-Mercedes pedig - ugyanezen eset miatt - nem kapott pontot a csapatversenyben.

BELSŐKAMERÁS FELVÉTEL AZ ALONSO-HAMILTON AFFÉRRÓL

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik