Alonso bírálja Fisichellát, követel a Michelintől

Vágólapra másolva!
2006.10.04. 15:17
Címkék
Nem állíthatjuk, hogy Fernando Alonso csendben készül az 57. Formula-1-es világbajnokság vasárnapi Japán Nagydíjára, a Renault elkötelezettsége után a Michelin teljesítményét és Giancarlo Fisichella sanghaji előzését bírálta.
Itt még nincs jele a nézeteltérésnek, a kép a verseny előtt készült
Reuters
Itt még nincs jele a nézeteltérésnek, a kép a verseny előtt készült
Itt még nincs jele a nézeteltérésnek, a kép a verseny előtt készült
Reuters
Itt még nincs jele a nézeteltérésnek, a kép a verseny előtt készült

A szezonzárás után a McLaren-Mercedeshez kerülő spanyol világbajnok úgy véli, a francia gumigyártó miatt bukta el a győzelmet a Kínai Nagydíjon, ezért „erősítést” kért.

„Fontos, hogy a Japán és a Brazil Nagydíjon is bízhassunk az abroncsainkban. Remélem, hogy a Michelintől nagyobb segítséget kapunk az utolsó két futamra, mint az elmúlt időszakban. A két autó, a Renault és a Ferrari közel azonos teljesítményre képes, így a gumik döntik el a győzelem kérdését” – szögezte le a világbajnoki címvédő.

A Renault klasszisa Sanghajban sokáig kiválóan teljesített, az időmérő edzésen könnyedén megszerezte az első rajthelyet, majd a futamon meggyőzőnek tűnő előnyt szerzett. Az első boxkiállás során azonban a simára kopott átmeneti gumikat újakra cserélte, de kiderült, elhamarkodottan határozott. A több mint 20 másodperces előnye néhány kör alatt eltűnt, Fisichella és Schumacher megelőzte, majd jelentős hátrányba került. A második kerékcsere után már hiába száguldott elképesztő tempóban, csak csapattársát tudta beérni és megelőzni.

Szavazás

Ki lesz a Formula–1 világbajnoka 2006-ban?

Írja be az itt látható számot!
A spanyol sajtó szerint Fernando Alonso levelet kapott a Michelintől, s Michel Rollier ügyvezető udvariasan arra kérte, ne bíráljon.

Azt már 2005-ben is érzékelhettük, hogy „szükség esetén” Alonso a csapattársát sem kíméli: a montreali Kanadai Nagydíjon a rádión üvöltözött, mert úgy érezte, Giancarlo Fisichella feltartja őt. Nem meglepő, hogy Alonso most nem hagyta szó nélkül a sanghaji történést, Fisichella előzését.

„Nem hiszem, hogy hasonló helyzetben Felipe Massa elment volna Michael Schumacher mellett” – jegyezte meg a spanyol pilóta.

A futam óta megjelent értékelések döntő többsége ugyanis éppen az ellenkezőjét állítják, vagyis kiemelik, hogy Fisichella már-már a sportszerűség határait is feszegetve próbálta védeni csapattársát, amikor láthatóan lassabb volt nála és Schumachernél. Fisichella csak akkor ment el Alonso mellett, amikor már nem volt más választása, s azt se feledjük, hogy utána közel 20 másodperces előnye volt, mégis csapattársa lett a második.

A Renault szóvivője egyébként cáfolta Fernando Alonso kijelentését: a francia csapat egyáltalán nem szabotálja a spanyol versenyző világbajnoki esélyeit.

„Nem tudjuk és nem is értjük, hogy mire gondolt Fernando. Valószínűleg a csalódottság mondatta ezeket vele, hiszen Sanghajban biztosnak tűnő győzelem csúszott ki a kezéből. Csak az jelenthette a vigaszt, hogy a csapatok versenyében visszaszereztük az első helyet” – mondta a francia csapat sajtósa.

Utóbbi esetről az As című napilap szerint azt Alonso mondta, hogy a Renault már csak a gyártók vetélkedésére összpontosít, mert a spanyol a szezon végén távozik a McLaren-Mercedeshez.

„A csapat nem száz, hanem százötven százalékosan áll Fernando mögött. Olyan szoros a párharc a két versenyben, hogy Alonsónak is nyernie kell ahhoz, hogy a csapat győzzön a konstruktőrök között” – jegyezte meg a szóvivő.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik