Schumi és a Ferrari a legnépszerűbb

Vágólapra másolva!
2006.09.26. 13:53
Címkék
Michael Schumacher a pilóták, míg a Ferrari a csapatok között számít a legnépszerűbbek a Formula-1 szurkolói között, akik úgy gondolják, hogy az idén bevezetett szabályok jó irányba viszik a sorozatot. A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) felmérésén 180 ország közel 100 ezer drukkere vett részt, így az eredmény sokatmondó.
Töretlen a hétszeres világbajnok népszerűsége
Töretlen a hétszeres világbajnok népszerűsége
Töretlen a hétszeres világbajnok népszerűsége
Töretlen a hétszeres világbajnok népszerűsége

A szezon végén visszavonuló hétszeres világbajnok német legenda nagy fölénnyel diadalmaskodott, több voksot kapott, mint a mögötte második Kimi Räikkönen és Jenson Button összesen. Érdekesség, hogy az „ezüstérmes” finn klasszis éppen Michael Schumachert váltja majd a Ferrarinál. A tavalyi világbajnok Fernando Alonso jelenleg még csak negyedik a sorrendben, negyedannyi támogatót szerzett, mint idei legnagyobb ellenfele.

A csapatok között is egyértelmű volt a szavazás, a Ferrari 9 százalékkal előzte meg a McLarent, míg a harmadik Renault lemaradása már jelentősnek mondható.

Meglepő, hogy az F-1 egyik leggazdagabb csapatának számító Toyota csak a voksok 1 százalékát gyűjtötte be, míg a nemrég tulajdonosváláson átesett Midlandre még ennyien sem voksoltak. Utóbbi csapat eredményét nem is közölték a rangsorban.

A szurkolók az utóbbi évekhez hasonlóan idén is számos változással találkozhattak, s a módosítások többsége elnyerte a tetszésüket. A drukkerek 73 százaléka szerint az időmérő edzés új lebonyolítási rendszere érdekesebb, mint a tavalyi, egy körös kvalifikáció. Azt is kedvezőnek (66 százalékos támogatottság) találják a nézők, hogy ismét cserélhetnek abroncsot a csapatok a futamok alatt.

A Formula-1 óriási rajongótáborának 88 százaléka azt szeretné, ha a jövőben is elsősorban a versenyzők tudása, s nem a technikai háttér határozná meg az eredményeket. Ugyanakkor 91 százalékos támogatottságot élvez a kijelentés, hogy a sorozat fontos eleme a legújabb technológiák világméretű prezentációjának. Azt viszont csak a drukkerek 28 százaléka gondolja, hogy a Formula-1-ben éppen a technológia a legérdekesebb.

Szavazás

Ki lesz a Formula–1 világbajnoka 2006-ban?

Írja be az itt látható számot!
A nagyközönség azt is szeretné - legalábbis a közvélemény-kutatás 80 százalékos eredménye azt mutatja -, ha több, úgynevezett mélyinterjút olvashatna, láthatna a pilótákkal. A szurkolók 59 százaléka több „fedélzeti kamerás” felvételt is örömmel venne, s 66 százaléknyian szeretnék, ha többet megtudhatnának a futamokon a csapatok belső kommunikációjából. Az „osztott képes” közvetítés is jelentős rajongótábort (55 százalék) tudhat magáénak.


Az pedig egyáltalán nem váratlan, hogy a drukkerek 86 százaléka a jelenleginél több előzést akar látni a nagydíjakon.


„A mostani felmérés is azt bizonyítja, hogy hatalmas népszerűségnek örvend a Formula-1, az egész világra kiterjed az érdeklődés. Nagyon pozitív a visszajelzés a 2006-os szabálymódosításokkal kapcsolatban” – jelentette ki Max Mosley, az FIA elnöke.


A nemzetközi szövetség első számú vezetője hozzátette: a közvéleménykutatás eredménye is jól mutatja, hogy a szurkolók elsősorban a versenyzők technikai tudását értékeli.
„Észre kell vennünk, hogy a technológia fontossága mellett megfelelő arányt kell találni a versenyzői képességek bemutatásánál, s az autók fejlesztésénél törekedni kell arra, hogy a módosítások elősegítsék az előzéseket” – szögezte le Mosley.

A FORMULA-1 NÉPSZERŰSÉGI LISTÁJA:

VERSENYZŐK:
Michael Schumacher 28%
Kimi Räikkönen 17%
Jenson Button 8%
Fernando Alonso 7%
David Coulthard 6%
Juan Pablo Montoya 5%
Jacques Villeneuve 4%
Mark Webber 3%
Szato Takuma 2%
Rubens Barrichello 1%
Giancarlo Fisichella 1%
Nick Heidfeld 1%
Tiago Monteiro 1%
Nico Rosberg 1%
Scott Speed 1%
Jarno Trulli 1%
CSAPATOK:
Ferrari 30%
McLaren Mercedes 21%
Renault F1 8%
WilliamsF1 8%
Honda Racing F1 6%
Red Bull Racing 4%
BMW Sauber F1 3%
Super Aguri F1 2%
Toyota 1%
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik