Mourinho norvég mumusa a Portót is két vállra fektette, őrült meccsen nyert az Alkmaar

MIKE BARNABÁSMIKE BARNABÁS
Vágólapra másolva!
2024.09.25. 21:05
Jens Petter Hauge két góllal, illetve egy gólpasszal „vadászta le” a portói „sárkányokat” (Fotó: X/FK Bodö/Glimt)
Hazai győzelmet hozott a labdarúgó Európa-liga alapszakaszának két, szerda kora esti meccse: az AZ Alkmaar az Elfsborgot, míg a Bodö/Glimt az FC Portót győzte le 3–2-re.

BODÖ/GLIMT–FC PORTO

Gyors gólváltással indult a norvég aranyérmes és a portugál bronzérmes ütközete, a 8. percben Moura visszatett labdáját Samu Omodorion fejelte az ötösről a hazai kapuba (VIDEÓ ITT), majd hét perccel később Hauge adott a félpályáról forintos átadást Kasper Höghnek, aki már csak a kapussal állt szemben, s gólra váltotta a ziccert (VIDEÓ ITT). A szünet előtt a vezetést is megszerezték a hazaiak: Saltnes remek érzékkel készítette le a labdát az első gólt előkészítő Jens Petter Haugénak, aki futtából, 16 méterről kilőtte a bal alsó sarkot (VIDEÓ ITT).

A szünet után néhány perccel megfogyatkoztak a sárga-feketék: Isak Määttä látványos műeséssel próbált kiharcolni egy tizenegyest, a játékvezető pedig azonnal felmutatta a második sárga, majd a piros lapot a finn légiósnak (VIDEÓ ITT). Az emberelőny tudatában elkényelmesedtek a portugálok, s erre alaposan ráfáztak: egy buta labdaeladás után lerohanta ellenfelét a Bodö/Glimt, s a második hazai gólt szerző Hauge finom mozdulattal elküldte gyufáért a visszarohanó védőt, majd kíméletlenül bevarrta a labdát a kapu bal oldalába (VIDEÓ ITT). Kjetil Knudsen együttese rendkívül szívós játékkal rukkolt elő a folytatásban, így ugyan Deniz Gül szépíteni tudott a 80. percben (VIDEÓ ITT), az egyenlítés már nem jött össze a Portónak – bravúrgyőzelmet aratott a Mourinho-féle AS Romát a közelmúltban többször is (2021-ben 6–1-re, 2022-ben 2–1-re) legyűrő norvég bajnok. 3–2


AZ ALKMAAR–ELFSBORG

A korai alkmaari fölény dacára ráijesztett a holland csapatra az Elfsborg – az más kérdés, hogy Qasem gólját les miatt nem adta meg a játékvezetőt. A lesgól megfogta a hazaiakat, ez pedig egy (immár érvényes) svéd találatban csúcsosodott ki, Timothy Ouma lövésébe ugyan beleért Owusu-Oduro, de kitolni nem tudta (VIDEÓ ITT). Az egyenlítés a félidő hajrájában jött össze az AZ-nek: az addig remekül védő svéd kapus, Isak Petterson egy, az ötösre érkező beadást lehúzva kiejtette kezéből a labdát, Ruben van Bommel pedig lesipuskás módon a hálóba továbbította azt – a labdát visszaszerezni próbáló Petterson szerint úgy, hogy a labdával együtt a kezét is eltalálta. A lehetséges szabálytalanságot a VAR megvizsgálta, s végül megadta a találatot (VIDEÓ ITT).

A fordulás után is potyogtak a gólok, az első hazai gólt is jegyző Van Bommel – a korábbi vb-ezüstérmes holland középpályás, jelenleg edzőként dolgozó Mark van Bommel fia, illetve anyai ágon Bert van Marwijk korábbi, ugyancsak vb-ezüstérmes holland szövetségi kapitány unokája – ezúttal egy rossz felszabadítás után tüzelt a bal alsóba, megfordítva az eredményt (VIDEÓ ITT). Az Elfsborgnak erre is volt válasza, Simon Hedlund átlövését is elvétette az alkmaari kapus (VIDEÓ ITT). A 74. percben Troy Parrott tizenegyesével másodszor is előnybe került a holland együttes (VIDEÓ ITT), majd a hajrában Sebastian Holmént egy utolsó emberként elkövetett szabálytalanság miatt kiszórta a játékvezető, így az AZ ha nagy izgalmak közepette is, de otthon tartotta a pontokat. 3–2

EURÓPA-LIGA, ALAPSZAKASZ
1. FORDULÓ
AZ Alkmaar (holland)–Elfsborg (svéd) 3–2 (R. van Bommel 44., 50., Parrott 74. – 11-esből, ill. Ouma 23., Hedlund 53.)
Kiállítva: Holmén (Elfsborg, 86.)
Bodö/Glimt (norvég)–Porto (portugál) 3–2 (Högh 15., Hauge 40., 62., ill. Omorodion 8., Gül 90.)
Kiállítva: Määttä (Bodö/Glimt, 51.)

Később
Manchester United (angol)–Twente (holland) 1–1 (Eriksen 35., ill. Lammers 68.)
Galatasaray (török)–PAOK (görög) 3–1 (Baba 48. – öngól, Akgün 75., Icardi 90+5., ill. Konsztanteliasz 67.)
Dinamo Kijev (ukrán)–Lazio (olasz) 0–3 (Dia 4., 35., Dele-Bashiru 33.)
Kiállítva: Bragaru (Dinamo Kijev, 72.), Noslin (Lazio, 82.)
Ludogorec (bolgár)–Slavia Praha (cseh) 0–2 (Jurásek 37., Chytil 65.)
Midtjylland (dán)–Hoffenheim (német) 1–1 (Osorio 42., ill. Moerstedt 89.)
Nice (francia)–Real Sociedad (spanyol) 1–1 (Rosario 45., ill. Barrenetxea 18.)
Anderlecht (belga)–Ferencvárosi TC 2–1 (Verschaeren 60., Dolberg 66. – 11-esből, ill. A. Traoré 86.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik