Bognár György: Elégedett a győzelemmel lennék

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2024.07.11. 09:49
Windecker József (jobbra) és Kocsis Bence csakúgy, mint minden paksi játékos, egymásra támaszkodhat (FOTÓ: PAKSI FC)
Tizenhárom év elteltével újra az Európa-ligában méretheti meg magát a 2023–2024-es idényben hazai porondon remeklő Paksi FC. A Corvinul elleni, csütörtöki, 19 órakor kezdődő párharcot akkor sem szabad félvállról venni, ha a vajdahunyadi csapat a román másodosztályban szerepel – a továbbjutás két meccsen dől el.

 

Aranybetűkkel került be a Paksi FC históriáskönyvébe azoknak a neve, akik még 2011-ben nemzetközi kupameccse(ke)t játszhattak. Annak idején hatalmas meglepetést jelentet, hogy Kis Károly irányításával a Paksi FC második lett a bajnokságban a Videoton mögött, megmérethette magát az Európa-ligában, a sorozatban az andorrai Santa Colomát és a norvég Tromsöt egyaránt búcsúztatta, majd a skót Hearts ellen is helytállt, azaz kijelenthető, hogy nem vallott szégyent. Azóta lepergett tizenhárom év, ám Pakson soha nem tagadták, egyszer majd szeretnének hasonló utat bejárni, és mert Bognár Györggyel a kispadon a csapat ezüstérmes lett a bajnokságban, valamint megnyerte a Magyar Kupát, ezen a nyáron lehetőség nyílik az újbóli Európa-liga-szereplésre. Három és fél hét felkészülés után csütörtökön már jön is a vajdahunyadi Corvinul elleni hazai selejtező.

„Ismeretlen volt előttünk az ellenfél, de volt időnk a feltérképezésére – mondta a szerdai sajtótájékoztatón Bognár György vezetőedző. – Láttunk összefoglalókat, sőt teljes meccset is a Corvinul előző idényéből, azonban sok értelme nem volt, hiszen nyáron nyolc-tíz új játékos érkezett a klubhoz. Éppen ezért inkább a felkészülési meccseikre, és a múlt csütörtöki román Szuperkupa-döntőre összpontosítottunk. Képben vagyunk, nagyon sok hibát biztosan nem követünk el az összeállításukat illetően. Nagyjából két egyforma csapat játszik majd, értem ezalatt, hogy a vajdahunyadiak is igyekeznek úgymond a labda felé védekezni. Nem a csütörtöki találkozón dől el a továbbjutás, hanem két mérkőzésen, ehhez nem vagyunk hozzászokva, hiszen a Magyar Kupában nem ez volt a lebonyolítási rend, egy meccsen dőlt el a továbbjutás. Komoly mérkőzés előtt állunk, annak ellenére, hogy második ligás az ellenfél, még véletlenül sem lehet félvállról venni."     

A csütörtöki összecsapás egyik érdekessége, hogy bő három hét felkészülés után kell máris tétmeccset játszani – ideálisnak nem nevezhető program.

 „Ennyi idő nem elegendő a felkészülésre, jobb lett volna öt-hat hét, azonban a csapatunk egyben maradt, nem volt nagy jövés-menés az öltözőnkben, így akár azt is mondhatom, készen vagyunk – mondta még a Paks vezetőedzője. – Megvan a tavalyi csapatunk, van mihez nyúlni, nekünk nem kell hat-nyolc embert beépíteni ahhoz, hogy el tudjunk kezdeni tétmérkőzéseket játszani. Milyen futballra lehet számítani a Corvinultól? Kezdeményezőre, ami azt jelenti, hogy a vajdahunyadi csapat szeretne jól és eredményesen futballozni. Ami minket illet, Szélpál Norbertre az operációja után még nem számíthatunk, de már elkezdett mozogni, és Hahn János sem tudott eljönni velünk az edzőtáborba, tüdőgyulladása volt és a térde is rakoncátlankodott, a hazai mérkőzésen még biztosan nem számolhatunk vele. Voltak még kisebb problémák, de a többiek vállalni tudják a játékot. A Corvinulban is megvan a szándék, ami bennünk, vagyis megpróbál már az ellenfél térfelén labdát szerezni, hogy ki teszi ezt jobban, a pályán liderül. A cél az, hogy rájuk erőltessük az akaratunkat, hazai pályán nincs mire várni, nincs értelme visszaállni, tapogatózni, a magunk futballját kell játszani! Elégedett a győzelemmel lennék, de nem szabad elfelejteni, hogy csütörtökön csak az első lépést tehetjük meg, a továbbjutás két meccsen dől el.”

 

–  Amikor kétezer-tizenkilencben hét idény után visszatért a Ferencvárostól, volt realitása annak, hogy a Pakssal újra nemzetközi kupameccset játszhat?     
– Természtesen volt! Amikor hazajöttem, volt olyan elképzelés, hogy úgymond jó lenne még egy utolsót dobni, azonban ember tervez, Isten végez. Azóta eltelt néhány év, egy kicsit későn jött össze, ám bízom benne, a csapat életében lesz még hasonló lehetőség a pályafutásom során.

– Tizenhárom évvel ezelőtt a Paks hat mérkőzést játszott az Európa-ligában, és csak egyszer kapott ki. Hasonló szerepléssel most is kiegyezne?     
– Nehéz erre válaszolni, de... Akkor három kört mentünk az Európa-ligában, szerintem valamennyien aláírnánk, ha újra összejönne. Ugyanakkor felesleges összehasonlítani az akkori helyzetet a mostanival, adva van a feladat, most az első lépést kell megtennünk.

–  Tevékeny szereplője volt a tizenhárom évvel korábbi nemzetközi szereplésnek, hiszen az andorrai Santa Coloma, a norvég Tromsö és a skót Hearts elleni meccseken is gólt szerzett. Mit jelentene, ha most a Corvinul ellen is betalálna?     
– Nyilván nagyon boldog lennék, de nálam mindig a csapat az első. A legfontosabb, hogy legyen meg a győzelem, és ha az én találatommal jön össze, az csak ráadás.

– A román kupagyőztes elleni párharcban egyértelműen a Paks az esélyes?     
– Bognár György és a stáb folyamatosan pötyögtette nekünk az információkat az ellenfélről, a héten videóztunk is, sikerült maximálisan felkészülni. Az öltözőben jó a hangulat, a komolyabb sérülések elkerültek bennünket, nagyon tiszteljük az ellenfelet, de úgy érzem, ezen a mérkőzésen csak mi veszíthetünk.

MINIINTERJÚ: BÖDE Dániel, a Paksi FC csapatkapitánya – Nagyon boldog lennék, ha gólt szereznék

 

 

Ritka esemény a 21. században, ha egy csapat autóbusszal jut el idegenbeli európai kupamérkőzésének helyszínére, a Corvinul azonban kedden így vágott neki Vajdahunyad és Paks közötti útnak. Útközben egy aradi megállót és edzést is beiktatott az európai kupaporondra 41 év után visszatérő erdélyi együttes. Florin Maxim vezetőedző az FCSB ellen elveszített Szuperkupa-mérkőzés (0−3) után úgy vélte, helyzetkihasználásban kell jelentősen javulniuk, ha méltó ellenfelei akarnak lenni a Paksnak. „Tisztában vagyunk a helyzetünkkel, Liga 2-es csapat a miénk, még ha a tabella alapján fel is jutottunk az élvonalba. Olyan együttessel játszunk az Európa-ligában, amely megállta a helyét a Ferencváros ellen, megnyerte a kupát és második lett a bajnokságban. A Paks erős, az NB I pedig nyugatra is ad játékosokat, de azért csütörtöki ellenfelünknek is vannak gyenge pontjai…”

A Corvinullal alig foglalkozik a román sportmédia, jellemző, hogy a televíziós jogok is csupán egy nappal a paksi mérkőzés előtt keltek el.

(B. O. M)

Jó helyzetkihasználásban reménykedik a Corvinul edzője

EURÓPA-LIGA, SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉS
19.00: Paksi FC–Corvinul Hunedoara (romániai) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik