Szoboszlai beállása után fordított és nyert Linzben a Liverpool

Vágólapra másolva!
2023.09.21. 18:30
null
Megint ledolgozta hátrányát a Liverpool (Fotó: Getty Images)
Az osztrák LASK Florian Flecker bombagóljával óriási meglepetésre szerzett vezetést a Szoboszlai Dominikot ezúttal a kispadra nevező Liverpool ellen a labdarúgó Európa-liga E-csoportjának 1. fordulójában, de a Jürgen Klopp vezette Mersey-partiak fordítottak. A második félidő elején Darwin Núnez büntetőjével egyenlítettek, majd a magyar válogatott csapatkapitányának beállása után Luis Díaz és Mohamed Szalah góljával 3–1-es győzelmet harcoltak ki.

EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR
1. FORDULÓ
E-CSOPORT
LASK (osztrák)–Liverpool (angol) 1–3 (1–0)
Linz, Raiffeisen Arena. Vezette: Di Bello (olasz)
LASK: Lawal – Ziereis, Andrade, Luckeneder (Darboe, 79.) – Flecker (Ba, 89.), Horváth, Jovicsics, Renner (Bello, 89.) – Havel (Mustapha, 68.), Zulj, Ljubicic (M. Koné, 68.). Vezetőedző: Thomas Sageder
Liverpool:
Kelleher – Bajcetic (J. Gomez, 60.), Konaté (Matip, 81.), Van Dijk, Cimikasz – Endo (Szoboszlai, 60.), Gravenberch (Szalah, 75.), Elliott – Doak (Mac Allister, 60.), D. Núnez, L. Díaz. Menedzser: Jürgen Klopp
Gólszerző:
Flecker (14.), ill. D. Núnez (56. – 11-esből), L. Díaz (63.), Szalah (88.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Mint az várható volt, a Liverpool felforgatott összetételben lépett pályára idénybeli első Európa-liga-csoportmérkőzésén Linzben, a csapat szakmai stábja tizenegy változtatást hajtott végre a Wolverhampton ellen 3–1-re megnyert legutóbbi PL-meccséhez képest. Jürgen Klopp menedzser a pihentetés jegyében a cserék közé nevezte több kulcsjátékosát, így Andrew Robertson, Mohamed Szalah, Joel Matip és Diogo Jota is a kispadon ült a kezdő sípszó pillanatában Szoboszlai Dominik mellett. A 22 éves magyar válogatott középpályásnak ez volt az első tétmérkőzése az évadban, amelyen nem a kezdő tizenegyben kapott helyet – ez viszont előrevetíti azt, hogy a West Ham elleni vasárnapi bajnokin jó eséllyel ott lesz a csapatban.

Tartalékosság ide vagy oda, a liverpooliak toronymagas esélyesként léptek pályára a telt házas Raiffeisen Arenában. Jürgen Klopp azonban vakarta a fejét a szünet előtti percekben, együttese ugyanis egygólos hátrányban vonult félidei pihenőre – a halovány teljesítmény részben az összeszokatlanság számlájára volt írható, a sohasem látott összetételben pályára lépő liverpooliak nem találták a ritmust.

Túlzás lenne állítani, hogy a saját szemszögéből nézve az év meccsét játszó LASK brillírozott volna, ugyanakkor szervezetten és ellenfelénél nagyobb odaadást mutatva játszott, s a 14. percben bombagólt szerzett: Florian Flecker tanítani való mozdulattal lőtte ki 19 méterről a jobb sarkot. Megszokott forgatókönyv, mondhatnánk, hiszen a Pool idénybéli negyedik meccsén került hátrányba. Noha az együttesnek voltak helyzetei, Darwin Núnez ajtó-ablak lehetőséget puskázott el, nem volt meggyőző a játéka.

A fordulás után viszont egyre jobban nyomott, a linzi Philipp Ziereis saját tizenhatosán belül elkövetett felelőtlen szabálytalansága után pedig tizenegyeshez jutott – Darwin Núnez védhetetlenül a kapu jobb oldalába zúdította a labdát. A 60. percben hármas cserét hajtottak végre a vendégek, Alexis Mac Allister és Joe Gomez mellett Szoboszlai Dominik is beállt. Rá két percre meg is szerezték a vezetést, a jobb szélen vezetett támadást követően Luis Díaz talált be, így hét perc leforgása alatt megfordították a meccset. A magyar középpályás lendített együttese támadójátékán, kulcspasszokkal próbálkozott, többször is a támadóharmadba juttatta a labdát, kapura lövése ugyanakkor nem volt.

Vezetése birtokában a Pool magabiztosan futballozva őrizte előnyét, a hajrában a csereként beálló Mohemed Szalah is villant, így 3–1-es idegenbeli győzelemmel kezdett az Európa-liga E jelzésű csoportjában. A kvartett másik mérkőzésén a belga Royale Union és a francia Toulouse 1–1-es döntetlent játszott egymással.

PERCRŐL PERCRE

VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS! LASK–LIVERPOOL 1–3


90+5. perc: érdemi esemény nélkül zárult a hosszabbítás.

90+3. perc: szöglethez jut a Liverpool, Cimikasz beadása viszont veszélytelen.

90. perc: öt perc a hosszabbítás.

88. perc: GÓÓÓÓL! 1–3! A NAGY KEDVVEL BESZÁLLÓ MOHAMED SZALAH CSELEZTE VÉGIG MAGÁT A VÉDŐKÖN, MAJD LAWAL LÁBAI KÖZÖTT LŐTT A KAPUBA!

87. perc: Gomez hajította be a labdát a LASK tizenhatosán belülre, de nem tudnak fejelni a vendég támadók.

85. perc: jobb oldali nagy bedobás után maradt lent a vendég tizenhatoson belül mindkét csapattól egy-egy játékos, Cimikasznak fáj jobban.

Közben a csoport másik mérkőzésén a házigazda Royal Union Saint Gilloise a 70. percben Mohamed Amoura révén egyenlített a Toulouse ellen.

82. perc: Szalah volt harcos és tartotta pályán a labdát, de a kapura már nem tudott ráfordulni, csak bedobásig jutott.

81. perc: utolsó cseréjét is kihasználja a Liverpool, Konatét Matip váltja a védelem tengelyében.

79. perc: megint cserél a LASK, Darboe váltja Luckenedert.

78. perc: beadás helyett figurát választott Szoboszlai és Cimikasz, de a görög mégis beadott – rosszul.

75. perc: már az előny növeléséért támad a Liverpool, de nem találták meg a beadások a kapu előtti támadókat.

75. perc: Gravenberch nem tudja folytatni, Szalah váltja.

73. perc: Gravenberch ült le a földre és kért ápolást.

73. perc: Koné volt lesen, így oda az osztrák lehetőség.

70. perc: Zulj szorul ápolásra.

68. perc: kettőt cserélt a LASK, Koné és Mustapha érkezett Ljubicic és Havel helyére.

67. perc: Szoboszlai saját térfelétől vezette a labdát az ellenfél tizenhatosáig, majd kiugratta volna Díazt, de egy kicsit hosszú volt az indítás.

66. perc: Núnez labdaszerzése után Szoboszlai indíthatta volna Elliottot, de elakadt a védőkben.

65. perc: Díaz újabb próbálkozása most jócskán elkerülte a kaput.

63. perc: GÓÓÓÓÓL! FORDÍT A LIVERPOOL! EGY GYORS TÁMADÁS VÉGÉN A JOBB OLDALI BEADÁSRA LUIS DÍAZ ÉRKEZETT TÖKÉLETES ÜTEMBEN ÉS KÖZELRŐL NEM HIBÁZOTT!

61. perc: micsoda Kelleher-bravúr! Ljubicic közeli lövését tolta ki lábbal!

60. perc: most jönnek a cserék, Szoboszlai, Mac Allister és Gomez érkezett Endo, Doak és Bajcetic helyére.


60. perc: Bajcetic buktatta Rennert egy szabadrúgásért cserébe.

59. perc: most készülődik cserékhez a Liverpool, Szoboszlai Dominik, Alexis Mac Allister és Joe Gomez érkezhet.

58. perc: Kellehernek kellett nagyot nyújtóznia Havel átlövésénél!

56. perc: GÓL! Darwin Núnez a kapu jobb oldalába bombázta a büntetőt, pedig Lawal érezte az irányt. 1–1

56. perc: Ziereis kapott sárga lapot Díaz felrúgása miatt., a Liverpool pedig tizenegyeshez jutott!

55. perc: Bajcetic tálalt jobbról a hosszún érkező Díaz elé, de ezt a lövést is semlegesíteni tudták a hazaiak.

54. perc: miközben Núnez és Doak próbált kapura fordulni, a Liverpool cseréi már melegítenek

52. perc: Cimikasz ívelhette középre a jobb szélről a Doak által kiharcolt szabadrúgást, de ez sem veszélyes az osztrák kapura.

50. perc: Núnez lövés helyett becselezte magát a védők közé, így pedig nem volt esélye semmire. Az osztrák ellentámadásnál Konaténak kellett figyelnie.

50. perc: Díaz most éles szögből, balról vállalkozott, de az első védőn elakadt a lövése.

48. perc: Elliott próbálta kiugratni Díazt az osztrák tizenhatoson belül, de a védk megint mentettek.

46. perc: folytatódott a mérkőzés! Mégsincs változás.

Készülődnek a csapatok a második félidőhöz, a Liverpool pedig cserékhez.

VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ! LASK–LIVERPOOL 1–0

Hiába birtokolta hetven százalékban a labdát és próbálkozott hat kapura lövéssel a Liverpool, a szübetben az egyetlen kísérletét gólra váltó Linz vezet. A LASK kilenc, a Liverpool 11 szabadrúgást végezhetett el, a hazaiak négy, a vendégek öt szögletet rúghattak.

A csoport másik mérkőzése, a belga Royal Union Saint Gilloise és a francia Toulouse összecsapásán a vendégek a hosszabbításban szerezték meg a vezetést Thijs Dallinga büntetőjével.


46. perc: nem hozott érdemi eseményt az egyperces hosszabbítás.

45. perc: elkezdett osztogatni az olasz Marco Di Bello játékvezető, most a Cimikaszt buktató Zuljt figyelmeztette egy sárgával.

44. perc: az újabb LASK-szögletet Kelleher öklözte ki és ezt már Flecker sem tudta visszaszúrni a kapura-

43. perc: Bajcetic sem úszta meg, Renner felrúgása miatt sárgult be.

41. perc: itt a második sárga is, Havel kapta Bajcetic felrúgásáért.

40. perc: Ljubicic próbálkozott a LASK-tól, de ez sem veszélyes.

40. perc: nem a mostani a legeseménydúsabb mérkőzés, sokat áll a játék. Most épp Konaté szövegelése miatt, amiért sárga lapot is kap.

37. perc: az újabb Cimikasz-szöglet már kevésbé veszélyes.

36. perc: Cimikasz újabb jobb oldali szöglete után a hosszúról a rövidre fejelte vissza a labdát Van Dijk, Núnez közeli fejesét viszont bravúrral védte a gólvonalon Lawal.

34. perc: Cimikasz többedik alkalommal vesztett labdát saját térfelén, szerencséjére Van Dijk visszaszerezte azt.

33. perc: Díaz nagyon agilis, veszt és szerez is labdát bőven, most épp szabadrúgást harcolt ki.

31. perc: Núnez húzta meg a bal szélen Díaz indítása után, a beadást viszont ismét felszabadította a LASK, Lawal lábbal mentett.

29. perc: Ljubicic Konatéval szembeni faultját engedte tovább a játékvezető, az osztrákok horvát támadójának lövése viszont Virgil van Dijkban halt el.

28. perc: most Endo Vataru középről, húsz méterről leadott lövését blokkolták a hazaiak.

26. perc: Núnezt lepték meg egy felívelt labdával az osztrák tizenhatoson belül, jól is vette le, de hiába fordult kapura, az őt őrző védő blokkolta a lövést.

25. perc: a lelkesedéssel és a fegyelmezettséggel nincs gond hazai oldalon, a pontossággal már igen, de ez a vendégekre is igaz.

23. perc: a görög szélső védő most egy távoli szabadrúgást tett középre, de az osztrák védők könnyedén felszabadítottak.

21. perc: Cimikasz vállalkozott most távoli lövésre, de távolról el is kerülte a kaput.

19. perc: Núnezt keresték a társak egy bal oldali beadással, amely nem is volt rossz, de az uruguayi föléfejelt.

Jürgen Klopp aligha ilyen kezdésre számított (Fotó: Getty Images)
Jürgen Klopp aligha ilyen kezdésre számított (Fotó: Getty Images)

17. perc: Gravenberch szép összjáték után törhetett kapura, de az osztrák védők nem engedték őt lőni.

17. perc: a hátrány után a Liverpool is vezethetett két gyors ellentámadást, de mindkét alkalommal belehibáztak.

14. perc: GÓL! Vezet a LASK! Florian Flecker egy bal oldali szöglet után távolról, egy igazítás után szúrta rá, Kelleher nem tudott védeni. Óriási gól volt!

12. perc: az újabb liverpooli szöglet is veszélytelen, ráadásul a LASK kontrázhatott is, végül lelassult az akció, de Renner beadása után Zulj kapura tudott fordulni, ellenben fölé lőtt.

10-11. perc: Núnez passza után Ben Doak lódult meg a jobb szélen és vezette a labdát az alapvonalig, de beadása nem jó, csak szöglet lett belőle, melyet Ziereis fejelt ki, de nem szabadult fel az osztrák kapu, az újabb angol beadást Ziereis ezúttal Van Dijk elől mentette.

7. perc: bár a kapura még nem volt veszélyes, egyre inkább kezdi átvenni az irányítást a Liverpool.

6. perc: Cimikasz adta be a szögletet jobbról, Van Dijk nem tudta kapura fejelni azt.

5. perc: Gravenberch próbálkozott kiugratással, de átadása Fleckerről pattant szögletre.

3. perc: Bajcetic felszabadítása után Núnez mehetett az osztrák kapu felé, de lövése nem volt veszélyes.

2. perc: nem veszélyes a hazaiak első, jobb oldali szöglete a liverpooli kapura.

2. perc: a Liverpool egyelőre birtokolja a labdát, támadása még nem volt, a LASK viszont letámadással próbál zavart kelteni.

1. perc: elkezdődött a mérkőzés! A Liverpool végezhette el a kezdőrúgást.

Egyperces gyászszünettel kezdődik a mérkőzés a marokkói és líbiai események áldozataira emlékezve.

Érkeznek a pályára a csapatok, a házigazda LASK fekete-fehér szerelésben játszik, míg a Liverpool lilában lép pályára.

A mérkőzés 18.45-kor kezdődik!

„A jó keret jele, hogy ennyi változást végre tudunk hajtani és továbbra is minőségi csapatunk van. A szombaton kezdő játékosok játszhattak volna, de az idény elején meg kell győződnünk arról, hogy a teljes keretet tudjuk használni. Olyan csapatot szerettem volna most, amelyik pontot akar szerezni. Szeretnénk mindent beleadni” – mondta a mérkőzést megelőzően Jürgen Klopp a TNT Sportsnak.

A Liverpoolban a Bayern Münchentől megszerzett holland középpályás, Ryan Gravenberch először kap lehetőséget kezdőként, míg a napokban szerződést hosszabbító fiatal támadó, Ben Doak először kap lehetőséget tétmérkőzésen Jürgen Klopptól.

ELŐZMÉNYEK

Ahogy az várható volt: alaposan felforgatott csapatot küld pályára Linzben Jürgen Klopp. A Mersey-partiak mestere teljes egészében lecserélte a Wolverhamptonban hátrányból 3–1-re nyerő csapatot és egyetlen olyan játékos sem kezd, aki a bajnokin igen, így ezúttal Alisson Becker, Vitezslav Jaros, Joe Gomez, Szoboszlai Dominik, Alexis Mac Allister, Mohamed Szalah, Curtis Jones, Cody Gakpo, Diogo Jota, Andrew Robertson, Joel Matip és Jarrell Quansah is a kispadon kezdi a mérkőzést, a hétvégén pályára lépők közül pedig csak Luis Díaz, Harvey Elliott és Darwin Núnez kezd.

El vannak ragadtatva Liverpool­ban Szoboszlai Dominiktól – erről árulkodik többek között az is, hogy kedden őt választották meg augusztus hónap legjobb játékosának a klubnál. A 22 éves középpályásról – lassan már megszokhatjuk – szinte kizárólag elismerő szavakat írnak az angol sajtóban, a szigetországban értékelik teljesítményét. Arról már sokat értekeztek a brit lapok, hogy technikás, ragyogóan lő, kiváló az összjátékban, kiveszi a részét védekezésből, gördülékeny az átmenetekben, ezáltal fontos tagja az élmezőnyben lévő csapatnak, szerdán pedig az került terítékre a liverpool.com hasábjain, hogy milyen jó az állóképessége, a fizikuma, sohasem látszik kimerültnek.

Joël Matip a Liverpoolnál maradna
Noha a Liverpoolt nyolc éve erősítő Joël Matip meghatározó tagja az együttesnek, megbízhatóan teljesít a középhátvéd posztján, ő sem lesz már fiatalabb, a következő idénynek 33 évesen vághat neki. Szerződése 2024. június 30-ig érvényes, a klub egyelőre nem hosszabbított vele. A 27-szeres kameruni válogatott bekk a Sky Germanynek adott nyilatkozatában kifejtette, továbbra is az angol klub kötelékében maradna: „Schalke-szurkolóként megtisztelő volt gelsenkircheni nevelőegyüttesemben futballozni, ám hosszú ideje a Liverpool alkalmazásában állok, nagyszerűek a feltételek, nem lehet csak úgy elsétálni innen. Jól érzem magam itt, hasznosnak tartom az állandóságot. Abban a korban vagyok, amikor már nem tervezek hosszú távra, csak mindennap próbálom kihozni magamból a legtöbbet. Ha ez a kettő lesz pályafutásom két klubja, boldog leszek. Persze a futballban sohasem tudhatjuk, mit hoz a jövő…”

A honlap gyűjtése szerint mindössze 44 labdarúgó van a Premier League-idényben, aki végigjátszotta csapata eddigi az öt bajnokiját, a Liverpoolból a kapus Alisson mellett a balhátvéd Andrew Robertson és Szoboszlai Dominik. A magyar válogatott csapatkapitánya bírja szuflával, összesen 57.7 kilométert futott – ennél többet csak Dejan Kulusevski, Bruno Fernandes, Philip Billing, Declan Rice és Rodri tett meg az évadban. Ráadásul, mint azt korábban megírtuk, a Wolverhampton ellen 36.76 kilométer/órás sebességgel futott, ami idényrekord a ligában, s amióta mérik, a második leggyorsabb (a csúcsot Kyle Walker tartja 37.31 kilométer/órás száguldással).

Hogy ilyen mutatókkal büszkélkedhet, abban nagy szerepe van Jürgen Klopp – a múltból kiindulva – meglepő döntésének. A német menedzser kilencedik éve tartó liverpooli regnálása során egyetlen középpályás sem játszotta végig az idény első öt meccsét. A BL-győztes szakember szeret rotálni – a LASK elleni csütörtöki Európa-liga-csoportkörös mérkőzésen ezért a cserék közé nevezheti Szoboszlait, s inkább a West Ham elleni hétvégi bajnokin állíthatja a kezdő tizenegybe.

A Liverpool minden bizonnyal felforgatott összetételben lép pályára Linzben, a legfrissebb angol cikkek szerint Jürgen Klopp a fiataloknak is lehetőséget ad a bizonyításra, ám a tréner elmondta, csak akkor dönt így, ha tehetségei rászolgálnak a lehetőségre.

„Sohasem voltak nyilvánosak a céljaink, nem volt szükségünk erre ahhoz, hogy olyan messzire jussunk, amilyen messzire csak lehet – fogalmazott a menedzser a hivatalos klubhonlapnak. – Nyilvánvalóan olyan sokáig akarunk menetelni, amilyen sokáig csak lehet, azaz szeretnék a döntőbe jutni, ám fogalmam sincs, elérhetjük-e vagy sem, mert sok fantasztikus, hasonló terveket szövögető csapat szerepel a sorozatban.”

Persze nem a LASK az egyik ilyen, az osztrák bajnokság előző idényének harmadik helyezettje a belga Royale Unionnal és a francia Toulouse-zal harcolhat a továbbjutásért. Az augusztus végéig Kecskés Ákost is alkalmazó csapat legjobb El-szereplése a 2019–2020-as idényhez köthető, akkor a nyolcaddöntőben a Manchester United ütötte ki 7–1-es összesítéssel.

Az 1908-ban alapított LASK az első Bécsen kívüli csapat, amely megnyerte az osztrák bajnokságot, ugyanakkor egyetlen bajnoki címét még 1965-ben szerezte, emellett kétszer lett második, az Osztrák Kupát pedig ugyancsak 1965-ben hódította el, ugyanakkor négyszer alulmaradt a döntőben.

A linzi együttes a 2018–2019-es kiírás óta csak az előző idényben nem szerepelt európai kupasorozatban, a közelmúltban négyszer volt El-csoportkörös, a 2021–2022-es évadban pedig az Európa-konferencialigában volt érdekelt.

„Nem tudok elképzelni ennél jobb meccset. Gyerekként arról álmodunk, hogy iyen mérkőzéseken lépjünk pályára. Nagy célokat tűztünk ki és mindent megteszünk, hogy el is érjük azokat” – mondta Rene Renner, a LASK középpályása a Laola1-nek.

A linziek nem kezdték rosszul az osztrák Bundesligát, hét forduló után négy győzelemmel, két döntetlennel és egy vereséggel harmadik helyen állnak a Salzburg és a Sturm Graz mögött, míg a Liverpool öt bajnoki után szintén harmadik a Premier League-ben, négy győzelemmel és egy döntetlennel.

A vendégek a klubtól szokatlan színösszeállításban lépnek pályára Linzben, hiszen ezen a mérkőzésen debütál a csapat harmadik számú, lila meze is.

A Liverpool egyébként nem csak a linzi mérkőzés, hanem a teljes sorozat egyik favoritjának számít, amit alátámaszt, hogy az Európa-liga legértékesebb játékosainak kezdő tizenegyéből kilencet (!) a „vörösök” adnak.

A mérkőzésre a LASK az összes jegyet eladta, így telt ház lesz a festői kilátást nyújtó, 2023 februárjában átadott, 19 ezer férőhelyes Oberösterreich (vagy Raiffeisen) Arenában.


AZ EURÓPA-LIGA (ÉS ELŐDJEI) EDDIGI BAJNOKAI (A LIVERPOOL 1973-BAN, 1976-BAN ÉS LEGUTÓBB 2001-BEN NYERTE MEG A SOROZATOT)

A JÁTÉKNAP PROGRAMJA

KÖSZÖNTJÜK OLVASÓINKAT A LASK–LIVERPOOL LABDARÚGÓ EURÓPA-LIGA-MÉRKŐZÉS ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik